Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στα κάγκελα οι παθολόγοι με τις απειλές περί συνταγογράφησης του Άδωνι Γεωργιάδη

Πλάτη στο ΕΣΥ απαίτησε από τους ιδιώτες γιατρούς να βάλουν ο υπουργός Υγείας, απειλώντας τους ότι θα τους κόψει το σύστημα συνταγογράφησης. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας προς στον ασθενή, απαντούν οι παθολόγοι.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα, τόνισε ότι σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να έχουν σοβαρές κυρώσεις.

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς. Η Λακωνία για παράδειγμα έχει ιδιώτες παθολόγους ιατρούς. Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων. Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή την στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Κάτι που έμμεσος πλην σαφώς ξεκαθαρίζει ότι παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, οι προσλήψεις γιατρών που θα καλύψουν ικανό αριθμό οργανικών θέσεων, είναι κάτι που δεν προβλέπεται, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Σε ανακοίνωσή της σήμερα η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ), αναφέρει ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί  για τη φαρμακευτική του δαπάνη».

Οι γιατροί κάνουν λόγο για οριζόντια τιμωρητικά  μέτρα  των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, αλλά ο βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας στην ελληνική δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Όποιος ασχολείται με την υγεία στην Ελλάδα πρέπει να προσέχει ως κόρη οφθαλμού το ΕΣΥ από όποια θέση και να είναι».

«Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί χειροκροτηθήκανε για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει», απαντούν οι γιατροί.

Πάντως, ακόμη και αν εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας το μέτρο, τότε οι συνέπειες για τους ασθενείς αναμένεται να είναι τραγικές, καθώς θα πρέπει να κάνουν ουρές έξω από τα Κέντρα Υγείας για να συνταγογραφήσουν τη θεραπεία τους, αφού οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ελάχιστοι.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR