Στη Λέσβο οι πρέσβεις των «28» της ΕΕ
Επίσκεψη εργασίας σήμερα στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τους πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της Σένγκεν. «Θέλαμε να δούνε από κοντά τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε στο προσφυγικό, τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για τη διαχείριση του τεράστιου αυτού προβλήματος. Και θέλαμε να είναι τα έργα που θα δούνε και μια απάντηση σε μια προσπάθεια ενοχοποίησης της Ελλάδας που γίνεται από μια σειρά από χώρες της Ευρώπης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Τους πρέσβεις συνόδευσαν προκειμένου να τους ενημερώσουν σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η υποστράτηγος, προϊσταμένη του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αμέσως μετά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι πρέσβεις έγιναν μάρτυρες της άφιξης μιας λέμβου με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Σταμάτησαν και ιδίοις όμμασι διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος.
Ακολούθησαν επισκέψεις στον καταυλισμό Σύρων προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στο Κέντρο Καταγραφής και Διαπίστευσης Μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Ενώ αργά το μεσημέρι επιβιβάστηκαν σε σκάφος Ανοικτής Θάλασσας του Λιμενικού Σώματος και έπλευσαν στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας.
«Έπρεπε», λέει ο κ. Μουζάλας, «να δούνε από πού έρχονται οι βάρκες, και να τους εξηγήσουμε για ακόμα μια φορά ότι στη θάλασσα η δουλειά που κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Ευρώπης είναι να διασώζουμε τους ανθρώπους. Δεν γίνεται απώθηση στη θάλασσα. Στα στεριανά μας σύνορα μπορούμε και κρατάμε απέξω τους ανθρώπους που δεν έχουν το δικαίωμα να μπούνε. Στα θαλασσινά σύνορα πρέπει να τους σώζουμε».
Σχολιάζοντας τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την επίσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε με ιδιαίτερο νόημα πως «όλα αυτά πρέπει και μπορούν να λειτουργήσουν θετικά. Τους είπαμε πως πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία, ότι η Μυτιλήνη έχει γίνει ένας τόπος για περίεργους όπου όποια στιγμή θέλουν έρχονται και φεύγουν, μερσεντές γυρνούν στο νησί με επίσημες ακολουθίες». «Θέλουμε να μπει μια τάξη, να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία μας. Όλες οι επισκέψεις πλέον θα γίνονται μετά από αιτήματα στο ελληνικό κράτος, και είναι σαφές ότι δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Τα αιτήματα θα ικανοποιούνται, αλλά η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για κανέναν», τόνισε ο κ. Μουζάλας.
Όσον αφορά τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για την ακολουθούμενη πρακτική σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα, ο κ. Μουζάλας σημείωσε: «Μας κατηγορούν για τις διαδικασίες καταγραφής. Είναι σαφές ότι όταν στη Λέσβο, για παράδειγμα, που έχουμε οργανωμένες διαδικασίες για 4.000 ανθρώπους, έρθουν σε μια νύχτα 15 χιλιάδες άνθρωποι είναι προφανές ότι οι διαδικασίες δεν θα γίνουν το ίδιο καλά. Ισχυρίζομαι ότι αυτή τη στιγμή έχω ένα από τα καλύτερα συστήματα καταγραφής στην Ευρώπη. Ότι καταγράφονται με τα ευρωπαϊκά μηχανήματα η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα μας και με μελάνι ένας άλλος αριθμός, σημαντικός, που στη συνέχεια περνά και στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής. Θέλω, λοιπόν, να σας θυμίσω το εξής: Ότι οι δυο τρομοκράτες που είχαν περάσει από την Ελλάδα, και μάλιστα τον Οκτώβριο, μια εποχή που είχαμε για την Ελλάδα 12 μόλις μηχανήματα, ήταν πλήρως ταυτοποιημένοι με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά περάσανε χωρίς να πιστοποιηθούν στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η Γαλλία, η Αυστρία η Γερμανία δεν τους πιστοποίησε. Εμείς τους είχαμε πιστοποιήσει και ξέραμε πού βρίσκονταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερα τη δουλειά μας. Αυτό προσπαθούμε κι αυτό θέλαμε να τους δείξουμε σήμερα».
Συνάντηση με τον δήμαρχο Λέσβου
Οι πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, συναντήθηκαν και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γαληνός, έδωσε στους πρέσβεις από ένα σωσίβιο, που φορούν οι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους. Όπως είπε ο δήμαρχος «αυτά τα σωσίβια, θα τους θυμίζουν το έγκλημα που συντελείται καθημερινά, από τους αδίστακτους διακινητές».
Ο κ. Γαληνός σημείωσε επίσης ότι η μεταφορά μεταναστών και προσφύγων με τέτοιες μέθοδες είναι ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει τώρα. Παράλληλα ο απηύθυνε έκκληση να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους, την ανάγκη για μια πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Ο λαός της Λέσβου μάχεται με αξιοπρέπεια και ανθρωπισμό, και αντιμετωπίζει τη μεγάλη αυτή κρίση για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο δήμαρχος Λέσβου.
(ΑΠΕ)