Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στην Ολομέλεια η συζήτηση για το φορολογικό - ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Τέσσερις τροπολογίες στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, και αφορά τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος με τα τέκνα, έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Επίσης αποσαφηνίζεται το φορολογητέο εισόδημα όσων ασκούν ατομική αγροτική δραστηριότητα στην περίπτωση που λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις και εξομοιώνεται συντελεστής φορολογίας των προσωπικών εταιρειών που χρησιμοποιούν απλογραφικά βιβλία με εκείνες που χρησιμοποιούν διπλογραφικά.
 
Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τη μείωση στην έκπτωση φόρου εισοδήματος από 2.100 για εισόδημα 21.000 ευρώ -που ίσχυε έως σήμερα βάσει του νόμου 4172/2013- στα 1.900 ευρώ «για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα», υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ».
 
Η μείωση του φόρου καθορίζεται στα 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα τέκνο, στα 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο τέκνα και σε 2.100 ευρώ για φορολογούμενο από τρία τέκνα και άνω.
 
Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ένας συντελεστής που ορίζεται στο 29% για τη φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι, οι οποίοι τηρούν απλογραφικά βιβλία.
 
Επίσης, σε τρεις τροπολογίες, που κατέθεσε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον τρόπο καταβολής του τιμήματος των τηλεοπτικών αδειών, και για τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
 
Η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες ορίζει ότι η καταβολή του τιμήματος σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη, η δεύτερη εντός ενός έτους από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας και η τρίτη εντός δυο ετών από τη χορήγηση της άδειας. Εάν κάποιος δεν καταβάλλει μία δόση εκπίπτει και τη θέση του λαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης.
 
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία «λειτουργεί ως κίνητρο για τους υποψηφίους προς αδειοδότηση και συνάδει με τον υγιή ανταγωνισμό και την ομαλή λειτουργία της αγοράς».
 
Η δεύτερη και η τρίτη τροπολογία του υπουργού Επικρατείας τις οποίες υπογράφει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφορούν τις εφημερίδες και τα περιοδικά έντυπα.
 
Συγκεκριμένα, «καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες ειδική σήμανση γραμμικού κώδικα ή εικονοστοιχείο (Barcode-Pixel) που πρέπει να φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο». Για τους παραβάτες της διάταξης, η τροπολογία προβλέπει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ.
 
Η άλλη τροπολογία, υποχρεώνει τις εκδότριες επιχειρήσεις καθημερινού και περιοδικού Τύπου να υποβάλλουν στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως προσφορές. Στόχος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η καθιέρωση όρων διαφάνειας και η ενίσχυση της ευχέρειας ελέγχου της διακίνησης των συγκεκριμένων αγαθών (περιοδικών και εφημερίδων)».
 

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια, η συζήτηση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Τη συζήτηση επί της ουσίας του νομοσχεδίου άνοιξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τους εισηγητές και τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων. Προηγήθηκε συζήτηση επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας την οποία έθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ), δια του Ανδρέα Λοβέρδου και υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
«Πρόκειται για μεταρρύθμιση τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες», είπε μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
 
Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας στις θέσεις της αντιπολίτευσης ότι, το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 ήταν πλήρως ισορροπημένο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τα προβλήματα του συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του κ. Γιαννίτση στις Επιτροπές, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Προσέθεσε επίσης, ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί.
 
«Καταφέρατε και να αυξήσετε τα ελλείμματα και να τσακίσετε τις συντάξεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
 
Συνεχίζοντας ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι, για τα ελλείμματα ευθύνεται η αναρχία ρυθμίσεων, που δεν επέτρεπε την αντιστοίχηση παροχών εισφορών. «Δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών».
 
Καθιερώνουμε, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι και έφερε σαν παράδειγμα την "ειδική" όπως την χαρακτήρισε, "μεταχείριση των αγροτών".
 
Αναφερόμενος στην τριμερή χρηματοδότηση είπε ότι ο νόμος Ρέππα προέβλεπε κρατική επιχορήγηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ενώ με το νέο νόμο το σύστημα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και η κρατική συμμετοχή φθάνει στο 6,5% του ΑΕΠ.
 
«Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών» είπε και τόνισε ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».
 
Για τις παλαιότερες συντάξεις, είπε ότι θα συνυπολογιστούν ώστε «με την ωρίμανση του συστήματος σε 10 χρόνια όλοι οι συνταξιούχοι να είναι της ίδιας ταχύτητας».

Προσέθεσε επίσης ότι με τις ρυθμίσεις του νόμου η μείωση των επικουρικών συντάξεων με την εφαρμογή του δείκτη βιωσιμότητας θα είναι μικρότερη από εκείνη που προέβλεπε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ για τις αναπηρικές είπε ότι δεν θίγονται και εξήγγειλε αλλαγές εντός του έτους βάσει του πορίσματος μιας επιτροπής στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των φορέων ανθρώπων με αναπηρία.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι από τις ρυθμίσεις του νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.
 
Κάλεσε τέλος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συντελέσουν «χωρίς το βάρος της υποκρισίας και της αλαζονείας» όπως είπε, «ώστε να βρούμε στο μέλλον το δρόμο για τους σημερινούς εργαζόμενους και συνταξιούχους αλλά και για τα παιδιά μας».
 
Για 15 παραμύθια και μύθους που έχει επιστρατεύσει για να παραπλανήσει τον λαό ότι το ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, αναδεικνύοντας τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και στην εξανέμιση των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους.
 
Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, που αφορά στις φορολογικές διατάξεις έκανε λόγο για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού? που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται μέχρι αύριο Κυριακή, ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο... Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είσθε...»!
 
Ο κ. Οικονόμου, κατηγόρησε επίσης τον Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν κατέθεσε τις αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως την έκθεση αυτή που έφερε δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί αναλογιστική μελέτη.

Καθώς δε στην αίθουσα κατά την ομιλία του υπουργού Εργασίας, βρισκόταν ο πρωθυπουργός, ο εισηγητής της ΝΔ είπε προς τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Θυμάστε το γοερό κλάμα που είχατε ρίξει στις προηγούμενες ασφαλιστικές αλλαγές του 2014; Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μας; Είναι 2,5 δισ. ευρώ. Η τότε αναλογιστική μελέτη υπολόγιζε το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος σε 300 εκατ. από το 2014 μέχρι το 2016. Τι έγινε από τότε; Ούτε σεισμός έγινε ούτε θεομηνία, αλλά ένα γεγονός πράγματι υπήρξε και ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα που επιβάρυνε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και εργαζόμενους».


Η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατά την έναρξη της συζήτησης της Ολομέλειας επί του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, την οποία υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος δόμησε την ένστασή του κόμματός του στην παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, καθώς με το νέο ασφαλιστικό σύστημα παρέχονται ίδιες παροχές υγείας παρόλο που θα καταβάλλονται από τους εργαζόμενους διαφορετικές εισφορές.
 
Εκ μέρους της ΝΔ ο Θεόδωρος Φορτσάκης, από την Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλης και από την Ένωση Κεντρώων ο Γιώργος Καρράς, στήριξαν το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου στη ρύθμιση για τις άτοκες επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο και στο διαφορετικό κόστος περίθαλψης με εισοδηματικά κριτήρια για τους νοσηλευόμενους. Όπως επισήμαναν, με τις διατάξεις αυτές παραβιάζεται η αρχή της ισότητας του Συντάγματος, καθώς αντιμετωπίζονται με ανόμοιο τρόπο, όμοιες περιπτώσεις και ως εκ τούτου εκτίμησαν ότι θα εκπέσουν στο ΣτΕ. 

Αντικρούοντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λάππας, επικαλέστηκε σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ περί δικαιώματος του νομοθέτη να παρεμβαίνει όταν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ο δε βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τόνισε πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.
 
Το άρθρο του Συντάγματος περί κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στους ασθενέστερους, επικαλέστηκε ο υπουργός Εργασίας, αντικρούοντας την αντισυνταγματικότητα και τονίζοντας πως βάσει αυτής της αρχής μπορεί να επιβαρυνόμαστε όλοι ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνάμεις.


Spiegel: To κούρεμα του ελληνικού χρέους διχάζει βαθιά τη Γερμανία και τη Γαλλία

Γερμανία και Γαλλία είναι βαθιά διχασμένες όσον αφορά τη "βοήθεια" προς την Ελλάδα και ειδικότερα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, τονίζει το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, το οποίο εκτιμά ότι η συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας απειλείται με αποτυχία λόγω ακριβώς του θέματος της ελάφρυνσης του χρέους.
 
Συγκεριμένα, το Spiegel αναφέρει πως o Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν υποστηρίζει τις ελαφρύνσεις για την Ελλάδα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει την ψήφιση των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις απορρίπτει κατηγορηματικά.
 
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει, επίσης, ότι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θεωρεί τις απαιτήσεις για προληπτικά μέτρα ως πολιτικά ευαίσθητο θέμα.

Ακόμη, σημειώνει πως σύμμαχοι της Γερμανίας είναι η Φινλανδία και η Αυστρία, ενώ εκτός από τη Γαλλία την Ελλάδα υποστηρίζει κυρίως η Πορτογαλία, ενώ επιπρόσθετες δυσκολίες δημιουργεί το γεγονός ότι και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός πολύ εκτεταμένου κουρέματος του ελληνικού χρέους και κατέθεσε τη περασμένη βδομάδα μια νέα πρόταση η οποία προβλέπει ελάφρυνση του χρέους για πολλά χρόνια.

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

randomness