Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου για τα σχολεία – Οριστικές αποφάσεις την Τετάρτη
Το 2022 φέρνει και άλλα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού να βρίσκεται στο τραπέζι.
Η επιδημιολογική κατάσταση στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη για την πανδημία στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού φέρεται να είναι δεδομένη, καταρχάς τουλάχιστον με έμμεση μορφή. Συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού να παύει να ισχύει για όλους τους πολίτες μετά από επτά μήνες από τη δεύτερη δόση, προκειμένου να αυξηθεί η προσέλευση για την τρίτη δόση. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για τους άνω των 60 ετών.
Από εκεί και πέρα ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει και ακόμη δύο σενάρια:
Την επέκταση της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή να καταστεί ουσιαστικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δια προστίμου για τους άνω των 50 ή και τους άνω των 40 ετών, αφού η εφαρμογή του μέτρου για τους άνω των 60 ετών έφερε αποτελέσματα.
Ή την επέκταση της υποχρεωτικότητας με επαγγελματικά κριτήρια, δηλαδή να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους αστυνομικούς, στρατιωτικούς και εργαζόμενους στην εστίαση, όπως έγινε και για τους υγειονομικούς.
Μέχρι στιγμής βέβαια η κυβέρνηση έχει δείξει απροθυμία να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα στην Αστυνομία, ωστόσο πολλοί στη ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε ισχυρό συμβολισμό για την τήρηση των μέτρων και έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις προς τον υπουργό Υγείας. Ενώ η εστίαση θεωρείται χώρος υπερμετάδοσης, για αυτό άλλωστε και ελήφθησαν νέα μέτρα την Πρωτοχρονιά, χωρίς όμως να προχωρήσει η κυβέρνηση και τυπικά σε lockdown.
Πάντως δε λείπουν πάντως και οι φωνές για πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο δε φαίνεται η κυβέρνηση να εξετάζει αυτό το μέτρο τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον.
«Όσο δεν μεγαλώνει η πίεση στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει προοπτική για νέα μέτρα. Εάν τελικώς ληφθούν, αυτά θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και η προστασία τους» είπε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον Ant1.
Η κυβέρνηση φαίνεται πάντως αποφασισμένη, παρά τις φωνές για παράταση των σχολικών διακοπών, να ανοίξει τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με νέα πρωτόκολλα και με περισσότερα τεστ.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και έπειτα από συνεννόηση με τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει αύριο Τρίτη με βασικό θέμα το άνοιγμα των σχολείων. Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και η ηλικιακή ομάδα των νέων ασθενών -ώστε να διαπιστωθούν αν οι νέοι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μέχρι τα 18 έτη- είναι παράγοντες που θα παίξουν κομβικό ρόλο στις αποφάσεις.
Αυτή την ώρα πάντως δεν υπάρχει ώριμη συζήτηση για λήψη νέων μέτρων, κάτι που θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των νοσούντων σήμερα και κυρίως αύριο Τρίτη η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αναλόγως και των εισηγήσεων που θα λάβει από τους ειδικούς. Η πρόθεση είναι, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Άλλωστε η κυρίαρχη αντίληψη στην κυβέρνηση είναι ότι στο σχολικό περιβάλλον τα Ελληνόπουλα είναι υπό επιτήρηση σε επίπεδο υγειονομικού ελέγχου, ενώ αντιθέτως, εκτός σχολείου ο κίνδυνος να κολλήσουν τα παιδιά κορωνοϊό είναι μεγαλύτερος.
ΠΗΓΗ:15MINUTES.GR