Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

100 χρόνια από το τέλος του Α' ΠΠ: Εκδηλώσεις μνήμης παγκοσμίως για την επέτειο

Εκδηλώσεις μνήμης γίνονται σήμερα παγκοσμίως για τα 100 χρόνια από την ανακωχή με την οποία τερματίστηκε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία ήταν οι πρώτες χώρες που τίμησαν σήμερα τους 150.000 νεκρούς τους στον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.

Πολλοί άνθρωποι μετείχαν σε εκδήλωση που έγινε στο Νέο Δελχί στη μνήμη των Ινδών που έπεσαν στο μέτωπο.

"Ήταν ένας πόλεμος στον οποίο η Ινδία δεν εμπλεκόταν άμεσα και όμως στρατιώτες μας πολέμησαν παντού μόνον για το μέλλον της ειρήνης", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή γίνονται την ώρα που η Ινδία, η οποία ήταν τότε βρετανική αποικία, επιδιώκει μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής της στον συμμαχικό στρατό. Συνολικά 1,3 εκατομμύρια Ινδοί στρατιωτικοί είχαν καταταγεί κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και 74.000 είχαν χάσει τη ζωή τους.

Στην Αυστραλία τελετή έγινε στο Εθνικό Μνημείο για τον Πόλεμο στην Καμπέρα, όπου ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μίλησε για τις θυσίες των συμπατριωτών του, ενώ στην Αδελαΐδα αεροπλάνο έριξε χιλιάδες χάρτινες κόκκινες παπαρούνες. Στη Νέα Ζηλανδία επίσης τηρήθηκε στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον σιγή δύο λεπτών στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησαν κανονιοβολισμοί.

Η κύρια τελετή στην Ευρώπη θα γίνει στο Παρίσι, παρουσία περίπου 70 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα.

Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας στις εκδηλώσεις στην Καμπέρα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σημείωσε ότι πρέπει "να αντλήσουμε τα διδάγματα από το παρελθόν ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές των ημερών μας, για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές".

Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο "έδωσαν το 'σήμερα' το δικό τους για το 'αύριο' το δικό μας", σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα.

Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Περίπου 62.000 σκοτώθηκαν, ενώ τότε η Αυστραλία είχε μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες του αυστραλιανού και νεοζηλανδικού σώματος στρατού έχασαν τη ζωή τους στην Μάχη της Καλλίπολης στην Τουρκία, στην οποία ηττήθηκαν οι Σύμμαχοι.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον, την ώρα που σε όλη τη χώρα ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και οι άνθρωποι χτυπούσαν πανηγυρίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους.

"Οι καμπάνες και όλοι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν την χαρά και την ελπίδα που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία όταν ανακοινώθηκε η είδηση για την ανακωχή", δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άντερν σε ομιλία της στο Εθνικό Μνημείο για τον πόλεμο στο Ουέλινγκτον.

Αργότερα σήμερα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην Ευρώπη, όπου περίπου 70 ηγέτες από όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα παρευρεθούν στο Παρίσι στις εκδηλώσεις μνήμης που έχουν διοργανωθεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ηγηθεί του κυρίου γεγονότος για τα 100 χρόνια από την ανακωχή, που θα είναι μια σεμνή τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Παρίσι.

Το απόγευμα ο πρόεδρος Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα παραστούν επίσης στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη. Σε αυτό θα μετάσχουν πολλοί άλλοι ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται το απόγευμα να απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη. 

Ο Αλ. Τσίπρας στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου


https://www.amna.gr/photos/201811/w11-11240520309053.jpg


Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκινά απ' το πρωί με τη συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις και ολοκληρώνεται το απόγευμα με την ομιλία που θα απευθύνει στο «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη». 

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου, απευθείας μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Βερολίνο, και συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλη την υφήλιο, καθώς και διεθνών οργανισμών που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις εορτασμού βρίσκονται περισσότεροι από 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Επίδειξη ενότητας από Μέρκελ και Μακρόν 100 χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο


https://www.amna.gr/photos/201811/w10-20064920306780.jpg

 

Εκατό χρόνια μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κράτησαν ο ένας το χέρι του άλλου σε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη τελετή για την υπογραφή της ειρηνευτικής συνθήκης της Ανακωχής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιθεώρησαν το άγημα μιας κοινής γαλλογερμανικής ταξιαρχίας προτού κάνουν τα αποκαλυπτήρια μιας πλακέτας, φόρο τιμής στη συμφιλίωση και την φιλία μεταξύ των αντιπάλων στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια. Επικρατεί η ειρήνη διότι εμείς το επιθυμούμε, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν την ειρήνη» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους μιλώντας σε νέους, έχοντας την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στο πλευρό του.

«Επομένως το μήνυμα είναι- εάν θέλουμε να τιμήσουμε τη θυσία αυτών των στρατιωτών που είπαν «Όχι ξανά», να μην υποκύψουμε ποτέ στα θλιβερά πάθη μας, ούτε στις προσπάθειες να μας διχάσουν».

Σε μια επίδειξη ενότητας, ο Μακρόν και η Μέρκελ κάθισαν στο βαγόνι, όπου υπογράφηκε η ειρηνευτική συνθήκη και ξεφύλλισαν ένα αναμνηστικό βιβλίο. Κατόπιν, υπέγραψαν το βιβλίο και κράτησαν για μία ακόμη φορά ο ένας το χέρι του άλλου.

Με τη Μέρκελ στην Κοπιένη ο Ε. Μακρόν επαναβεβαίωσε την αξία της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης και έκλεισε το κεφάλαιο της εκατονταετηρίδας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Δίπλα-δίπλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στο ξέφωτο «Rethondes» στην Κοπιένη (Compiegne), εκεί όπου στις 11 Νοεμβρίου του 1918 υπογράφηκε η ανακωχή των εχθροπραξιών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν μια τελετή με υψηλή συμβολική αξία, αφού για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, Γερμανός ηγέτης επισκέφθηκε τον ιστορικό αυτό χώρο της Κοπιένης

Οι δύο ηγέτες αποκάλυψαν στη βάση του εκεί ευρισκόμενου μνημείου, μια νέα μεταλλική πλάκα, στην οποία υπογραμμίζεται η αξία της συμφιλίωσης των δύο χωρών. Αναγράφεται : «Με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας της ανακωχής του 1918, ο κ. Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η κα Αγκελα Μέρκελ Καγκελάριος της Συνομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, επαναβεβαίωσαν εδώ την αξία της Γάλλο-γερμανικής συμφιλίωσης στην υπηρεσία της Ευρώπης και της Ειρήνης».

Μετά την επιθεώρηση των στρατιωτών της γάλλο-γερμανικής ταξιαρχίας που ήταν παρόντες, οι δύο ηγέτες κατέθεσαν στεφάνι και κράτησαν λίγα λεπτά σιγής μπροστά στην πλάκα.

Στη συνέχεια εισήλθαν στο βαγόνι (ακριβές αντίγραφο, το γνήσιο κατέστρεψε ο Χίτλερ) όπου υπογράφηκε η ανακωχή και υπέγραψαν το livre d'or (βιβλίο επισκεπτών).

Η εικόνα θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα ηγέτης βρίσκονται σε αυτό το βαγόνι βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από τη διαβεβαίωση της συμφιλίωσης των χωρών τους.

Στην τελετή της Κοπιένης ήταν παρόντες οι επιζώντες μαχητές του πολέμου, οι αιρετοί της περιοχής, πολλές προσωπικότητες από τη Γαλλία και τη Γερμανία και πολλοί νέοι από τις δύο χώρες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Αγκελα Μέρκελ πέρασαν κοντά δυο ώρες χαιρετώντας και μιλώντας με τον κόσμο.

«Η Ευρώπη μας, είναι σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια, είναι χωρίς προηγούμενο. Είμαστε σε ειρήνη γιατί το θελήσαμε γιατί το θέλησαν οι δύο μας χώρες» είπε ο Ε. Μακρόν απαντώντας σε νεαρή μαθήτρια από τη Γερμανία.

Απευθυνόμενος πάντα προς τους νέους μίλησε για την υποχρέωσή μας «να σταθούμε στο ύψος» αυτών που ζητούσαν οι σύγχρονοι του Μεγάλου Πολέμου φωνάζοντας «Ποτέ ξανά».

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα θλιβερά πάθη, στους πειρασμούς διαίρεσης (...) εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μετά την Κοπιένη, το νέο ραντεβού είναι στις 21.30 στο Μουσείο του Ορσέ όπου ο Γάλλος πρόεδρος παραθέτει δείπνο στους 85 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έχουν καταφθάσει στο Παρίσι, για να παραβρεθούν αύριο στην τελετή για την εκατονταετηρίδα από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 


Χειραψία Πούτιν και Τραμπ στην Αψίδα του Θριάμβου


https://www.amna.gr/photos/201811/w11-13144420309594.jpg


Οι ηγέτες των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισαν ο ένας τον άλλον δια χειραψίας στην Αψίδα του Θριάμβου όπου ηγέτες απ' όλον τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την 100η επέτειο της Ανακωχής που σήμανε το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Οι Τραμπ και Πούτιν έφθασαν στην Αψίδα του Θριάμβου χωριστά από τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως φάνηκε στις τηλεοπτικές εικόνες. Ο Τραμπ χαιρέτισε τον ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ο. Ο Πούτιν, ο οποίος έφθασε τελευταίος, χαιρέτισε επίσης δια χειραψίας τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.


(ΑΠΕ-ΜΠΕ)