Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Αγενής» ο Σαρλ Μισέλ- Γιατί ο Ρώσος πρεσβευτής αποχώρησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες τροφίμων ως «πύραυλο κατά των αναπτυσσόμενων χωρών» και κατηγόρησε το Κρεμλίνο για την επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι δηλώσεις του Μισέλ  οδήγησαν τον πρεσβευτή της Μόσχας στον ΟΗΕ να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Ειδικότερα, ο Μισέλ απευθύνθηκε απευθείας στον Ρώσο πρεσβευτή Βασίλι Νεμπένζια στη συνεδρίαση του συμβουλίου τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είδε εκατομμύρια τόνους σιτηρών και σιταριού «κολλημένα» σε κοντέινερ και πλοία στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού πριν από λίγες εβδομάδες «εξαιτίας των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα».

Οι επιθέσεις της Μόσχας στις υποδομές μεταφορών και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών της Ουκρανίας, τα τανκς, οι αεροπορικές επιδρομές και οι νάρκες της εμποδίζουν την Ουκρανία να καλλιεργήσει και να κάνει συγκομιδή.  «Αυτό ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων, ωθεί τους ανθρώπους στη φτώχεια και αποσταθεροποιεί ολόκληρες περιοχές», είπε ο Μισέλ.

«Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτήν την επικείμενη επισιτιστική κρίση. Η Ρωσία μόνο», τόνισε, κατηγορώντας επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι κλέβουν σιτηρά από περιοχές στην Ουκρανία που έχει καταλάβει «μεταθέτοντας παράλληλα την ευθύνη σε άλλους». Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή τη στάση «δειλή» και «προπαγάνδα, καθαρή και απλή».
Με τη σειρά του ο Νεμπένζια αποχώρησε, δίνοντας τη θέση της Ρωσίας σε άλλο διπλωμάτη. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι δήλωσε αργότερα στο ρωσικό κανάλι του Telegram ότι τα σχόλια του Μισέλ ήταν «τόσο αγενή» που ο Ρώσος πρεσβευτής έφυγε από την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξηγώντας αργότερα τους λόγους της αποχώρησής του, ο Νεμπένζια δήλωσε στο Reuters ότι δεν μπορούσε να μείνει, ισχυριζόμενος ότι αποχώρησε λόγω «των ψεμάτων που ο Σαρλ Μισέλ ήρθε για να πει».

Σε ξεχωριστή συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η Ρωσία εμποδίζει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών να φύγουν από τη χώρα και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι καταστρέφουν τις ουκρανικές γεωργικές υποδομές.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με προσωπικότητες με φιλανθρωπικό έργο, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οντότητες του ιδιωτικού τομέα, ο Μπλίνκεν είπε: «Υπάρχουν κάπου 20 εκατομμύρια τόνοι σίτου που είναι παγιδευμένοι σε σιλό κοντά στην Οδησσό και σε πλοία κυριολεκτικά γεμάτα με σιτηρά που έχουν κολλήσει στο λιμάνι της Οδησσού εξαιτίας αυτού του ρωσικού αποκλεισμού». 

Όπως και ο Μισέλ, υποστήριξε ότι υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι η Ρωσία «κλέβει» τα σιτηρά της Ουκρανίας για να τα πουλήσει για δικό της κέρδος.

Η Ουκρανία είναι μεγάλος εξαγωγέας μαγειρικού λαδιού καθώς και δημητριακών όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι. Η Ρωσία εξάγει επίσης τεράστιες ποσότητες σιτηρών καθώς και λιπάσματα. Η έλλειψη αυτών των εξαγωγών έχει προκαλέσει την αύξηση των τιμών.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

    

 

randomness