Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αστεροειδής θα πλησιάσει σήμερα τη Γη – Γιατί είναι σε ετοιμότητα η NASA

Ένας γιγαντιαίος αστεροειδής αναμένεται να περάσει αρκετά κοντά από τον πλανήτη Γη – περίπου στα 7,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα – σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Ο εν λόγω αστεροειδής, γνωστός και ως 2021 KT1, είναι περίπου 183 μέτρα, όσο και ο Ολυμπιακός Πύργος της Νέας Υόρκης και η Διαστημική Βελόνα του Σιάτλ.

Η NASA έχει κατηγοριοποιήσει αυτό τον αστεροειδή ως ένα «εν δυνάμει επικίνδυνο αντικείμενο» καθώς έχει μέγεθος που υπερβαίνει τα 150 μέτρα και βρίσκεται εντός 7,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Παρόλο που ο αστεροειδής δεν αναμένεται να αποτελέσει άμεσο πλήγμα, η NASA τον παρακολουθεί στενά.

Σύμφωνα με τη NASA, ένας αστεροειδής ορίζεται ως «βραχώδη θραύσματα που έχουν παραμείνει από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια». Κανονικά, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο αλλά μερικές φορές παρεκκλίνουν από την τροχιακή τους πορεία εξαιτίας της βαρυτικής έλξης των πλανητών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η εξέλιξη του πλανήτη είναι πιθανό να προέρχεται από συγκρούσεις αντικειμένων σε κοντινή απόσταση από τη Γη, όπως κομήτες και αστεροειδείς. Μια τέτοια θεωρία υποστηρίζει και την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Τα αντικείμενα που χτυπούν τη Γη μπορούν ενδεχομένως να συγκρατήσουν παγωμένο νερό ή μόρια με βάση τον άνθρακα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ζώων και των φυτών και την πρόκληση γεωλογικών αλλαγών.

Παρόλο που η Γη δεν έχει δεχθεί εδώ και δεκαετίες κάποιο ισχυρό πλήγμα από αστεροειδή, υπάρχουν μικροί αστεροειδείς οι οποίοι περνούν ανάμεσα στη Γη και την τροχιά της Σελήνης αρκετές φορές κάθε μήνα, σύμφωνα με το τμήμα «Πλανητικής Άμυνας» της NASA.

Σημειώνεται πως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία μελετά τρόπους αποτροπής χτυπημάτων από αστεροειδείς σε περίπτωση που κάποιος αποτελέσει όντως μια μεγάλη απειλή για τη Γη.

Μια από αυτές τις τεχνικές ονομάζεται «βαρυτικό ρυμουλκό», το οποίο περιλαμβάνει ένα διαστημικό σκάφος που χρησιμοποιεί αμοιβαία έλξη βαρύτητας από έναν δορυφόρο για να αλλάξει τη διαδρομή του αστεροειδούς. Αυτή η μέθοδος ωστόσο βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

Πηγή: USA Today

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.