Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Covid-19: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ αλλά αποφέρει καρπούς

Όταν οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της covid-19 για όσους εργάζονται στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις, κάποιοι είχαν προβλέψει κύμα απολύσεων ή παραιτήσεων που θα έπλητταν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ένα μέτρο το οποίο επανέλαβε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να αποφέρει καρπούς.

Με εξαίρεση κάποιους θύλακες αντίστασης, μεγάλος αριθμός Αμερικανών που απλώς καθυστερούσαν ή ήταν διστακτικοί τελικά εμβολιάστηκαν κατά της covid-19.

«Τα διατάγματα, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο που διαθέτουμε για να πείσουμε αυτούς που διστάζουν να εμβολιαστούν», δήλωσε ο δρ. Μπράντλεϊ Πόλοκ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis.

Στις αρχές Νοεμβρίου περισσότερο από το 58% των Αμερικανών είχε ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19, έναντι περίπου 50% τον Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

«Καλύτερο μέσο»

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε χθες Πέμπτη ότι οι δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί που αφορά το μέτρο θα πρέπει να έχουν λάβει ως τις 4 Ιανουαρίου 2022 την τελευταία δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19. Σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 100 ανθρώπους, τους υγειονομικούς και όλους όσοι εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξέλθουμε από αυτή την πανδημία», σχολίασε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνοντας ότι «θα προτιμούσα να αποφύγω την υποχρεωτικότητα, όμως πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι για να μπορέσουμε να εξέλθουμε οριστικά» από την υγειονομική κρίση.

Συνολικά περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικανών εργαζομένων είναι πλέον υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

Εξάλλου πολλές ιδιωτικές εταιρείες, όπως η United Airlines, έχουν ήδη απαιτήσει από τους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν. Η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε τους 67.000 εργαζόμενούς της ότι θα απολυθούν αν δεν ανοσοποιηθούν κατά της covid-19. Μέχρι χθες Πέμπτη μόνο 2.000 εξ αυτών είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους και οι περισσότεροι άλλοι εμβολιάστηκαν.

Η γιγάντια κρεατοβιομηχανία Tyson Foods, οι δραστηριότητες της οποίας επλήγησαν πολύ στην αρχή της πανδημίας, ζήτησε από τους 120.000 εργαζόμενούς της να εμβολιαστούν ως την 1η Νοεμβρίου. Από λιγότερο από 50% στις αρχές Αυγούστου, το ποσοστό εμβολιασμού στην εταιρεία ξεπέρασε χθες το 96%, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο αμερικανικός στρατός επίσης υιοθέτησε μια πολύ αυστηρή πολιτική για το θέμα και έχει πετύχει εμβολιαστική κάλυψη 95% στις τάξεις του.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι εργαζόμενοι εγκρίνουν αυτή την υποχρέωση, σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων των ΗΠΑ AFL-CIO το οποίο χαιρέτισε «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». 

«Καμία επιλογή»

Κάποιοι τομείς εξακολουθούν να αντιστέκονται, συχνά απορρίπτοντας την υποχρέωση και όχι το ίδιο το εμβόλιο. Αυτό συμβαίνει με τους πυροσβέστες, με το ποσοστό των εμβολιασμένων στις τάξεις τους να είναι συχνά κάτω του μέσου όρου.

O σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες επεσήμανε ότι μόνο το 43% των αστυνομικών του έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19. Ο σερίφης Άλεξ Βιλανουέβα ζήτησε από την κομητεία να άρει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, λέγοντας ότι «βλάπτει την ικανότητα να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη».

Στο Σικάγο πολλές χιλιάδες αστυνομικοί κινδυνεύουν να τεθούν σε αναγκαστική αργία.

Στη Νέα Υόρκη οι μισοί από τους εργαζόμενους του δήμου που ζήτησαν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για θρησκευτικούς ή ιατρικούς λόγους ήταν αστυνομικοί. Ωστόσο καμία μεγάλη θρησκεία δεν απαγορεύει στους πιστούς της να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

Ο Κέιλεμπ Μέσι, που εργάζεται στη NASA, ήταν ένας από τους δεκάδες διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν αυτή την εβδομάδα μπροστά από το Jet Propulsion Laboratory κοντά στο Λος Άντζελες.

Όπως και οι υπόλοιποι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, κινδυνεύει να απολυθεί, αν δεν παρουσιάσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ως τις 8 Δεκεμβρίου.

Έχει ζητήσει να εξαιρεθεί για θρησκευτικούς λόγους, όμως δηλώνει έτοιμος να χάσει τη δουλειά του. «Σας ορκίζομαι ότι δεν θα εμβολιαστώ ποτέ», τόνισε.

Πολλοί κοινοβουλευτικοί, στην πλειονότητά τους Ρεπουμπλικάνοι, κατήγγειλαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες και κάνοντας λόγο για «δικτατορία», ενώ κάποιες αμερικανικές πολιτείες, όπως το Τέξας, έχουν απαγορεύσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι από την covid-19.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

Απόψεις

Σε επίπεδα συναγερμού η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι την τελευταία εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικό ρεύματος, ανάγκασαν τους πολίτες...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness