Ο ντοκιμαντερίστας Νικ Κουίστεντ, η ομάδα του οποίου παρακολουθούσε την ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα "Proud Boys" κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παραδέχθηκε πως του προκάλεσε σοκ η "οργή" των μελών της.

Η περίπου δίωρη δημόσια ακρόαση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής μεταδόθηκε απευθείας από ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα, όμως τα συντηρητικά δίκτυα απλά την αγνόησαν — απόδειξη, αν χρειαζόταν καμία, της πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ.

Στιγμιότυπο από την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021Στιγμιότυπο από την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021  AP

Η δημοκρατία "σε κίνδυνο"

Καθώς, ενάμισι χρόνο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, εκατομμύρια οπαδοί του κ. Τραμπ (το 55% των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς) παραμένουν ακόμα πεπεισμένοι ότι στις εκλογές του 2020 έγινε νοθεία, ότι του έκλεψαν τη νίκη, αψηφώντας τις αποδείξεις για το αντίθετο.

Ο βασικός ενδιαφερόμενος, ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες πριν από την ακρόαση, έπλεξε το εγκώμιο των οπαδών του που ενεπλάκησαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας: επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για "ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην ιστορία για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της".

Η Ιβάνκα ΤραμπΗ Ιβάνκα Τραμπ  AP

Η επιτροπή πρόβαλε μέρος της κατάθεσης που έκανε ενώπιόν της η κόρη του κ. Τραμπ, η Ιβάνκα Τραμπ. Αποκάλυψε πως δεν πίστευε τους ισχυρισμούς του πατέρα της ότι διαπράχθηκε νοθεία, αλλά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ.

Οι υποστηρικτές της επιτροπής, που αναμένεται να κάνει άλλες τουλάχιστον πέντε ακροάσεις, κρίνουν τη δουλειά της απαραίτητη για να εξασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας.

Αντίθετα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι θεωρεί ότι μοναδικό κίνητρό της είναι η πολιτική σκοπιμότητα και έχει τη λιγότερη "νομιμοποίηση" στην "ιστορία" των ΗΠΑ.

Το κόμμα του δεν κρύβει πως θα ενταφιάσει με συνοπτικές διαδικασίες το έργο της εάν ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Απευθυνόμενη στο κόμμα της, η βουλεύτρια Λιζ Τσέινι πέταξε: "θα έρθει η μέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα φύγει, όμως η ατίμωσή σας θα μείνει".

ΠΗΓΗ NEWS247.GR