Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε η Ουκρανία

Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, εν μέσω έντονης ανησυχίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ρωσόφωνη αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας.
Όπως έγινε γνωστό, το Κοινοβούλιο ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Επίσης, το ουκρανικό Κοινοβούλιο κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ειδικότερα, κάλεσε τη Ρωσία «να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας (και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης».
Η έκκληση του ουκρανικού Κοινοβουλίου προς τα Ηνωμένα Έθνη έρχεται λίγες ώρες μετά την κατάληψη, από στρατιώτες χωρίς διακριτικά, δύο αεροδρομίων στη χερσόνησο: του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης και του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολη.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα για ένοπλη εισβολή και κατοχή, αλλά ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

Δηλώσεις Γιανουκόβιτς
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε χθες ότι «δεν ανατράπηκε» και υποσχέθηκε να συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας», στη διάρκεια της πρώτης του δημόσιας εμφάνισης μετά την αποπομπή του το περασμένο Σάββατο.
Ο Γιανουκόβιτς σημείωσε ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ υπογράμμισε ότι την εξουσία στη χώρα έχουν καταλάβει «εθνικιστές, νεαροί φασίστες που αποτελούν την απόλυτη μειονότητα», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Για την κρίση στην Ουκρανία κατηγόρησε τη Δύση, η οποία «υποστήριξε» τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν την ανατροπή του. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης, η οποία υποστήριζε τους διαδηλωτές της Μαϊντάν», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους του Κιέβου τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανομία και το χάος ακολούθησαν τη συμφωνία την οποία υπέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είχε στόχο να τερματίσει την κρίση.
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς «για το γεγονός ότι δεν είχα αρκετή δύναμη να διατηρήσω τη σταθερότητα και επειδή επέτρεψα αυτό το χάλι».
Ακόμη, ο Γιανουκόβιτς ισχυρίστηκε ότι δεν διέταξε την αστυνομία να ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών και παράλληλα εξέφρασε την έκπληξή του για την «σιωπή» του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness