Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ελ Σαλβαδόρ: Χιλιάδες στον δρόμο εναντίον του Προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Κυριακή στους δρόμους του Σαν Σαλβαδόρ εναντίον της πολιτικής του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, ιδίως της απόφασής του να κάνει το Bitcoin το δεύτερο επίσημο νόμισμα της μικρής φτωχής χώρας της κεντρικής Αμερικής.

«Μπιτκόιν, απάτη», «όχι στη δικτατορία», «η δημοκρατία δεν διαπραγματεύεται, αμύνεται», «κάτω ο αυταρχισμός», διάβαζε κανείς σε πανό και πλακάτ στα χέρια των διαδηλωτών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολιτικών κομμάτων, από την αριστερά ως τη δεξιά, και οργανώσεων κάθε λογής.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται από αυτή την αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση. Μας οδηγεί κατευθείαν στον γκρεμό με τις κακές ιδέες της που ζημιώνουν την οικονομία, όπως αυτό το μπιτκόιν», είπε ο Ρικάρντο Ναβάρο, επικεφαλής της οικολογικής οργάνωσης CESTA, που κάλεσε στη διαδήλωση.

Το Σαλβαδόρ έγινε την 7η Σεπτεμβρίου η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε νομικά το μπιτκόιν, με τρόπο ανάλογο της μετατροπής του αμερικανικού δολαρίου σε επίσημο νόμισμα της χώρας πριν από δύο δεκαετίες.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε το μέτρο επικαλούμενη το ότι μπορεί να μειώσει το κόστος της μεταφοράς χρημάτων στη χώρα από τα τρία εκατομμύρια μετανάστες στο εξωτερικό, 2,5 εκατ. εκ των οποίων ζουν στις ΗΠΑ. Τα εμβάσματα από το εξωτερικό αντιπροσωπεύουν το 22% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Σαλβαδόρ.

Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους και προειδοποίησαν το Σαν Σαλβαδόρ ότι το εγχείρημα ενέχει κινδύνους.

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, 40 ετών, στην εξουσία από το 2019, χαίρει υψηλής δημοτικότητας αφότου σάρωσε τα παραδοσιακά κόμματα που μονοπωλούσαν τη σαλβαδοριανή πολιτική επί 30 χρόνια, διατρανώνοντας τη βούλησή του να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και την ανασφάλεια. Όμως οι συχνές αυταρχικές παρεκκλίσεις του πυροδοτούν έντονες επικρίσεις από αντιπάλους του, μη κυβερνητικές οργανώσεις και τη διεθνή κοινότητα.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης τις εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα, ιδίως στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά τις οποίες το συνταγματικό του τμήμα έδωσε στον κ. Μπουκέλε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, κίνηση που αρκετοί -ανάμεσά τους και η κυβέρνηση των ΗΠΑ- χαρακτήρισαν αντισυνταγματική.

Ο κ. Μπουκέλε άλλαξε τον περασμένο μήνα την περιγραφή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σε «δικτάτορας» της κεντροαμερικανικής χώρας, πάντως το αστείο δεν διασκέδασε και πολύ τους επικριτές του, που τον κατηγορούν για συγκέντρωση υπερβολικής εξουσίας στα χέρια του.

«Αυτό που γίνεται εδώ πέρα είναι ό,τι θέλει ο Ναγίμπ», στηλίτευσε η Ρόσα Γρανάδος, συνδικαλισμένη εργάτρια που κατέβηκε στη διαδήλωση. «Αν σηκώσει το χέρι, όλοι οι βουλευτές εγκρίνουν αυτό που θέλει, δεν υπάρχει νόμος», πρόσθεσε.

Πεπειραμένος -και συχνά εσκεμμένα προκλητικός- στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχηγός του κράτους υποβάθμισε τη διαδήλωση, που κατ’ αυτόν ήταν «αποτυχία», μέσω Twitter. «Η πορεία είναι αποτυχία και το ξέρουν (...) Κανένας δεν τους πιστεύει πια», έγραψε αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

 Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Μέτρησα μες στη Λαμίαπεντακόσια καφενείαΠου προσφέρουνε το ρουφΚι άνεση στο πουφ και προυφ. Πιτσιρίκια και παιδούλεςΚι...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness