Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ένθετο Κόσμος: Λήψεις με drone αποκαλύπτουν το μεγαλείο της δεξαμενής του Ιουστινιανού στην Κωνσταντινούπολη

Η Βασιλική Κινστέρνα, η περίφημη δεξαμενή του Ιουστινιανού δίπλα στην Αγία Σοφία είναι από τα σπουδαιότερα σημεία της Κωνσταντινούπολης. Όσοι την έχουν επισκεφθεί έχουν μία εικόνα για τους υπόγειους θησαυρούς της . Κάμερα με drone αποκαλύπτει την νέα εικόνα της, μετά τις εργασίες αποκατάστασης.

“Αυτό είναι ένα μέρος που αγγίζει τις αναμνήσεις των ανθρώπων από διαφορετικές περιόδους χιλιάδων ετών και διαφορετικούς πολιτισμούς. Είναι ένας χώρος που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι.” σημειώνει ο Μαχίρ Πολάτ, γ.γ. του Δήμου Κωνσταντινούπολης.

Η κολοσσιαία κατασκευή μήκους 140, πλάτους 70 και ύψους 9 μέτρων άνοιξε ξανά για το κοινό και πάλι στα τέλη Ιουλίου. Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το 2016. Τοποθετήθηκαν νέοι δοκοί στήριξης και καθαρίστηκε το δάπεδο και οι κίονες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φεριντουν Τσέλι: “Πραγματοποιήθηκε μια μελέτη για να διασφαλιστεί ότι η κατασκευή μπορεί να αντιδράσει με ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού και οι μονόλιθοι μπορεί να αντέξουν το φορτίο.”

Η αρχαία αυτή δεξαμενή μπορούσε να αποθηκεύσει περισσότερα από 800.000 κυβικά μέτρα νερού, που φτάνει από το δάσος του Βελιγραδίου, 19 χιλιόμετρα από την Πόλη. Ήταν φτιαγμένη με υλικά από παλαιότερους αρχαίους ναούς.

Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα κορινθιακό κιονόκρανο, επιβλητικά κιονόκρανα, βάθρα, μια στήλη με μια σταγόνα δάκρυ και τα κεφάλια της Μέδουσας που ανήκουν στη ρωμαϊκή περίοδο.

Μέχρι τα μέσα του ’80 η Βασιλική Δεξαμενή δεν ήταν ανοικτή στο κοινό. Είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή από την ταινία του Τζέιμς Μποντ από την Ρωσία με αγάπη, ενώ η εξαιρετική ακουστική του χώρου αναδείχθηκε και από την ταινία Ινφέρνο.
Πηγή: ertnews.gr

 

    

 

randomness