Για σοβαρό κύμα καύσωνα που μπορεί να αποδειχθεί απειλητικό ακόμη και για τη ζωή των Βρετανών προειδοποιούν οι Αρχές, καθώς ο υδράργυρος εξακολουθεί να ανεβαίνει επικίνδυνα.

 

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν σχέδια για την πρώτη εθνική αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωνα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας.

Μια έκτακτη κυβερνητική ενημέρωση (Cobra meeting ή ελληνιστί συνάντηση κόμπρα) πραγματοποιήθηκε χθες στην Ντάουνινγκ Στριτ, αφού η κυβέρνηση εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση για θανατηφόρα ζέστη στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας αυτήν την Κυριακή.

 

 

Εάν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη αναστάτωση στα σχολεία, τα ταξίδια, τις υπηρεσίες υγείας, ακόμη και τους πυρηνικούς σταθμούς, αναφέρει το Sky News.

Δοκιμάζεται και η Ιβηρική

Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς, η Ιβηρική χερσόνησος εξακολουθεί να δοκιμάζεται, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται ότι θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες, λιγότερο από έναν μήνα μετά το προηγούμενο κύμα καύσωνα.

Τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν ταυτόχρονα την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα αυτών των φαινομένων.

 

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet το θερμόμετρο άγγιξε τους 42 βαθμούς στην Εστρεμαδούρα και τους 41 στην Ανδαλουσία. Στα βορειοδυτικά, όπου συνήθως δεν κάνει τόση ζέστη, η μέγιστη θερμοκρασία αναμενόταν να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

Υψηλές θερμοκρασίες εμφανίζονται και στην Πορτογαλία, η οποία δοκιμάζεται επίσης από τεράστιες πυρκαγιές που έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες πυροσβέστες.

 

ΠΗΓΗ: cnn.gr

 

Λιώνει (στην κυριολεξία) η Κίνα

Δεκάδες κινεζικές πόλεις πλήττονται από καύσωνα με αποτέλεσμα να λιώσουν οι στέγες κάποιων κτηρίων, να λυγίσει τμήμα του οδοστρώματος σε κάποιες περιοχές και οι κάτοικοι να αναζητούν δροσιά σε υπόγεια πολεμικά καταφύγια.

Μέχρι τις 06.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, 68 πόλεις -περιλαμβανομένης της Σανγκάης και της γειτονικής Ναντζίνγκ- είχαν εκδώσει κόκκινο συναγερμό -το υψηλότερο επίπεδο σε ένα σύστημα προειδοποίησης για καύσωνες τριών βαθμίδων- προβλέποντας θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για το επόμενο 24ωρο.

Η Σανγκάη, η οποία εξακολουθεί να μάχεται για την ανάσχεση σποραδικών ξεσπασμάτων του κορωνοϊού, προειδοποίησε τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της να προετοιμαστούν για υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα.

Από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1873, η Σανγκάη βίωσε μόλις 15 ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν υγειονομικό υπάλληλο με την ολόσωμη στολή προστασίας για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό να αγκαλιάζει μια παγοκολώνα ύψους ενός μέτρου στην άκρη του δρόμου.

Σε ένα τεράστιο πάρκο άγριας ζωής στη Σανγκάη το προσωπικό χρειάστηκε να καταναλώνει οκτώ τόνους πάγου ημερησίως για να κρατάει δροσερά τα ζώα.