Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

European Newsroom: Η Γαλλία ηγείται στην προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση με μια συνταγματική αναθεώρηση που αποτελεί ορόσημο

Το κείμενο του European Newsroom, απόσπασμα του οποίου ακολουθεί, συντάχθηκε από κοινού από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων AFP, Agerpres, ANSA, ATA, BTA, CTK, dpa, EFE, Europa Press, Lusa, PAP, STA, TT.

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση που έγινε εγκαίρως ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οι γάλλοι βουλευτές ψήφισαν να περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας το δικαίωμα στην άμβλωση.

Τη Δευτέρα, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε να περιληφθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση, καθιστώντας τη Γαλλία την πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει ρητά στο θεμελιώδη νόμο της προστασία για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης.

Οι αμβλώσεις μέχρι την 10η εβδομάδα κύησης επιτρέπονταν από το 1975 στη Γαλλία. Έκτοτε ο νόμος έχει αλλάξει ώστε να επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν αμβλώσεις μέχρι και την 14η εβδομάδα κύησης και τα κόστη της διαδικασίας αυτής καλύπτονται από την υγειονομική ασφάλιση.

Η Γαλλία προτίθεται επίσης να «φέρει αυτή τη μάχη στο ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε προχθές, Τετάρτη, η γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό. «Το 2022 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγγράψει το δικαίωμα στην άμβλωση στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε την ψήφο των γάλλων νομοθετών. «Καλωσορίζουμε την απόφαση της Γαλλίας να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των γυναικών και να σώσει τις ζωές τους», έγραψε στο X ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ωστόσο, μετά την ψηφοφορία στο γαλλικό κοινοβούλιο, το Βατικανό επανέλαβε την αντίθεσή του στις αμβλώσεις. «Η Ποντιφικική Ακαδημία για τη Ζωή υπενθυμίζει ότι στην εποχή των παγκόσμιων ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να υπάρχει 'δικαίωμα' να αφαιρείς μια ανθρώπινη ζωή», ανέφερε σε δήλωσή του ο θεσμός αυτός του Βατικανού, απηχώντας ανησυχίες που είχαν ήδη εκφράσει γάλλοι καθολικοί επίσκοποι.

Ο Μακρόν είχε δεσμευθεί πέρυσι ότι το δικαίωμα στην άμβλωση θα αποκτήσει συνταγματική προστασία, αφού την προηγούμενη χρονιά, το 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε ανατρέψει το σχετικό δικαίωμα που είχαν οι Αμερικανίδες για μισό αιώνα, επιτρέποντας σε μεμονωμένες αμερικανικές πολιτείες να το απαγορεύσουν ή να το περιορίσουν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει τότε, μέσω του X, «πραγματική ανησυχία για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ» και είχε επισημάνει πως «αποτελεί μείζον βήμα προς τα πίσω στις μάχες για τα δικαιώματα των γυναικών».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ