Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

Γερμανία: Ένας χειρουργός μεταμόσχευσε κατά λάθος έναν όγκο στο χέρι του

Πέντε μήνες νωρίτερα ο χειρουργός είχε αφαιρέσει έναν κακοήθη όγκο από την κοιλιά ενός ασθενούς.

Ένας 53χρονος χειρουργός στη Γερμανία εμφάνισε οίδημα στο αριστερό του χέρι κοντά στη βάση του μεσαίου δακτύλου του. Σε αυτό το σημείο είχε υποστεί τραυματισμό πέντε μήνες νωρίτερα κατά την αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου από την κοιλιά ενός ασθενούς. Το εξόγκωμα στο χέρι του χειρουργού είχε διάμετρο 3 εκατοστά.

Ο χειρουργός αφαίρεσε το εξόγκωμα και μια ανάλυση αποκάλυψε ότι επρόκειτο για καρκινικό ινώδες ιστιοκύττωμα, έναν τύπο όγκου που περιέχει ιστιοκύτταρα – ανοσοκύτταρα που μεταναστεύουν σε ιστούς όπου δεν ανήκουν και στη συνέχεια σχηματίζουν όγκους. Επρόκειτο για τον ίδιο τύπο όγκου που είχε αφαιρέσει ο χειρουργός τη στιγμή του τραυματισμού του. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1996, ένας παθολόγος που εξέτασε τους όγκους και των δύο ανθρώπων αναρωτήθηκε αν ήταν τόσο πανομοιότυποι όσο φαίνονταν.

Η διάγνωση

Αποδείχθηκε ότι ο χειρουργός είχε μεταμοσχεύσει κατά λάθος μέρος του όγκου του ασθενούς στο χέρι του. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα και των δύο όγκων, απομόνωσαν το DNA τους και πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση. Διαπίστωσαν ότι οι όγκοι όχι μόνο είχαν παρόμοιες κυτταρικές συνθέσεις αλλά ήταν και γενετικά πανομοιότυποι. Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τα δείγματα με ένα άλλο ιστιοκύττωμα, επιβεβαίωσαν ότι οι δύο πρώτοι όγκοι ήταν παρόμοιοι και «σαφώς διακριτοί» από τον τρίτο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου του ασθενούς, ο χειρουργός είχε τρυπήσει την παλάμη του. Αν και καθάρισε αμέσως το τραύμα, η εμφάνιση ενός πανομοιότυπου όγκου στο χέρι του μήνες αργότερα, υποδηλώνει ότι ο χειρουργός είχε μεταμοσχεύσει κατά λάθος κύτταρα από τον κακοήθη όγκο του ασθενούς, στο σώμα του.

Ο όγκος του χειρουργού αφαιρέθηκε εξ ολοκλήρου με χειρουργική επέμβαση. Δύο χρόνια αργότερα ο άνδρας ήταν καλά στην υγεία του και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο όγκος είχε εξαπλωθεί ή ότι είχε επιστρέψει.

Τι κάνει αυτή την περίπτωση μοναδική

Ο μεταμοσχευμένος ιστός που διαφέρει γενετικά από τον ιστό του ξενιστή συνήθως στοχεύεται και καταστρέφεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή — γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια μεταμοσχεύσεων οργάνων. Ο χειρουργός ανέπτυξε φλεγμονή γύρω από το τραύμα, αλλά αυτή η ανοσολογική απόκριση δεν εμπόδισε την ανάπτυξη του όγκου. Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να απέφευγαν το ανοσοποιητικό σύστημα του χειρουργού με το να μην παράγουν επαρκή αντιγόνα για να ωθήσουν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα που καταστρέφουν όγκους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αν και αυτή η τυχαία μεταμόσχευση όγκου ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, σποραδικές περιπτώσεις καρκίνου που μεταδόθηκε ακούσια μέσω μεταμόσχευσης οργάνου έχουν τεκμηριωθεί εδώ και δεκαετίες, ανέφεραν ερευνητές το 2013.

ΠΗΓΗ:ERTNEWS.GR

    

 

randomness