Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Χειρονομία ανθρωπιστικής φύσης από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - ΜΚΟ: Η βοήθεια που εισέρχεται παραμένει εντελώς ανεπαρκής

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έκαναν γνωστό χθες Τρίτη πως άνοιξε ακόμη μια διέλευση για να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, την παραμονή της προθεσμίας που είχαν ορίσει οι ΗΠΑ για την αύξηση της βοήθειας αυτής, όμως μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογράμμισαν πως η ποσότητα που φθάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται παραμένει εντελώς ανεπαρκής.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον αποφάνθηκε ότι το Ισραήλ δεν παραβίασε τη αμερικανική νομοθεσία για την ανθρωπιστική βοήθεια μετά την κίνηση αυτή, καλώντας πάντως να σημειωθούν επιπλέον πρόοδοι.

Θέση την οποία κατήγγειλε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «συνεργό» στον «βάρβαρο γενοκτονικό πόλεμο εναντίον του λαού μας».

Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς, που διανύει πλέον την 404η ημέρα του, έχει βυθίσει τον πληθυσμό σε χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση, οι ΗΠΑ είχαν δώσει προθεσμία στις ισραηλινές αρχές ως τα μέσα Νοεμβρίου για να επιτρέψουν την αύξηση της βοήθειας προς τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, που απειλούνται να λιμοκτονήσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αυτό «το σημείο διέλευσης ‘Κισουφίμ’ άνοιξε (...) για τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια», ανακοίνωσε χθες ο ισραηλινός στρατός.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα «μας ενημέρωσε (...) ότι έγινε παράδοση βοήθειας από μια πρώτη οχηματοπομπή που διήλθε» από το Κισουφίμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για 15 φορτηγά που μετέφεραν δέματα με τρόφιμα και αλεύρι.

Με κοινή επιστολή τους που έφερε ημερομηνία 13η Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, οι Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, είχαν διατυπώσει σειρά αξιώσεων στο Ισραήλ για να επιτρέψει την αύξηση της βοήθειας, δίνοντάς του προθεσμία 30 ημερών για να απαντήσει.

Σε διαφορετική περίπτωση, είχαν διαμηνύσει, η Ουάσιγκτον θα εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αναστολή μέρους της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στο Ισραήλ.

Η επιστολή αναφερόταν ιδίως στην ανάγκη το Ισραήλ να αφήνει να εισέρχονται ως και 350 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως, να ανοίξει πέμπτο σημείο διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας και να περιορίσει το εύρος των διαταγών που εκδίδει οι άμαχοι να απομακρυνθούν εσπευσμένα τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και οκτώ διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτίμησαν ωστόσο χθες πως η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκείς, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες.

«Το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε προς τις απαιτήσεις του συμμάχου του (των ΗΠΑ), με τίμημα τεράστιο ανθρώπινο κόστος για τους αμάχους», εκτίμησαν οι οκτώ ΜΚΟ, στις οποίες συγκαταλέγονται οι Oxfam και Save the Children.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι σήμερα στο χειρότερο σημείο της από την έναρξη του πολέμου (...) Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να συμπεράνει αμέσως ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις δεσμεύσεις του», υπογράμμισαν οι οργανώσεις.

Οι ενέργειες του Ισραήλ κινούνται προς τη «σωστή κατεύθυνση», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Βεντάντ Πατέλ, που πρόσθεσε πάντως ότι η Ουάσιγκτον θέλει να «δει περισσότερα».

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε όταν έγινε η άνευ προηγουμένου έφοδος της Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε ισραηλινά επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ημέρα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 97 θεωρείται πως συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στον θύλακο, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

Η ευρείας κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση για να αφανιστεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έκτοτε έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 43.665 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ, και βύθισε την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως τέσσερα μέλη του σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου εξαπέλυσε νέα επίθεση από την 6η Οκτωβρίου, αυξάνοντας σε 376 τον επίσημο απολογισμό των ισραηλινών απωλειών στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισαν οι χερσαίες επιχειρήσεις εκεί, την 27η Οκτωβρίου 2023.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως δεν έχει «χάσει την ελπίδα» ότι θα μπορέσει να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, παρότι το Κατάρ αποφάσισε πρόσφατα να αναστείλει τη μεσολάβησή του στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, προσάπτοντας τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χαμάς πως δεν επέδειξαν ούτε «βούληση», ούτε «σοβαρότητα».

Η Τζόις Μισούγια, υπηρεσιακή επικεφαλής του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλε την «καθημερινή βαρβαρότητα» που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι, κάνοντας λόγο για πράξεις που μπορεί να αποτελούν «τα πιο σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Το Ισραήλ έχει επίσης εμπλακεί σε πόλεμο στον Λίβανο, όπου η λιβανική Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο εναντίον του την 8η Οκτωβρίου 2023, για να υποστηρίξει τη Χαμάς. Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο ανταλλαγών πυρών στη μεθόριο, η σύγκρουση μεταμορφώθηκε σε γενικευμένη σύρραξη την 23η Σεπτεμβρίου.

Έκτοτε, οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν εκστρατεία μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών στον Λίβανο, επικεντρωμένη σε οχυρά της Χεζμπολά, κι από την 30ή Σεπτεμβρίου εξαπολύουν χερσαίες επιθέσεις στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας.

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε βομβαρδισμούς σε όλο τον Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Νέος βομβαρδισμός έγινε τη νύχτα σε νότια προάστια της Βηρυτού, διαπίστωσε συνεργείο της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον αεροπορικής βάσης νότια του Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς και drones με εκρηκτική γόμωση εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στην πόλη Ναχαρίγια, στον βορρά.

Δυο κάτοικοι στη Ναχαρίγια, περίπου πενήντα ετών, σκοτώθηκαν όταν εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τον Λίβανο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Συνολικά, 45 άμαχοι και 30 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολά. Στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συναντήθηκε χθες Τρίτη το βράδυ με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Νατζίμπ Μικάτι.

Η επίσκεψή του έχει σκοπό να «ενισχύσει τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για να υπάρξει αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, σύμφωνα με τον Στεφάν Ντουζαρίκ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

# Η πρώτη συνάντηση για το 2025, μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας, του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης του Απόστολου Γκλέτσου. Η φωτογράφηση...
randomness