Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: Θανατηφόροι καύσωνες και η απειλή από την στάθμη της θάλασσας

Σε επιφυλακή δεκάδες χώρες διεθνώς λόγω του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα. Τουλάχιστον 134 θάνατοι στον Καναδά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ήρθε για να μείνει.

Δεκάδες περιοχές του κόσμου πλήττει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα τις τελευταίες ημέρες και συνεχώς καταρρίπτονται προηγούμενα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εν μέσω του δεύτερου κύματος καύσωνα, το οποίο αυτή τη φορά μάλιστα συνοδεύεται και από αφρικανική σκόνη και θα διατηρηθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι και την Παρασκευή (2 Ιουλίου).

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σήμανε μάλιστα και συναγερμό για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Τα έντονα φαινόμενα κινητοποίησαν ακόμα τις αρχές στο άνοιγμα κλιματιζόμενων χώρων για τους πολίτες.

 
 

Τουλάχιστον 134 θάνατοι στον Καναδά λόγω του καύσωνα

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ πλήττονται από σφοδρότατο κύμα καύσωνα με δεκάδες ανθρώπους στον Καναδά να χάνουν τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

 

Συγκεκριμένα δεκάδες ξαφνικοί θάνατοι σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, γεγονός που οφειλόταν άμεσα, σύμφωνα με τις αρχές, στο κύμα καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία έφθασε τους 49,5° Κελσίου την Τρίτη, σε επίπεδο ρεκόρ στη χώρα της βόρειας Αμερικής. Η βασιλική χωροφυλακή του Καναδά (GRC, η ομοσπονδιακή αστυνομία) και η αστυνομία του Βανκούβερ ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 134 ξαφνικοί θάνατοι από την Παρασκευή στην περιοχή της καναδικής μητρόπολης στις ακτές στον Ειρηνικό, που έχει πιαστεί στην αρπάγη ιστορικού κύματος καύσωνα, όπως και οι δυτικές ΗΠΑ.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία έλαβε 233 ειδοποιήσεις για θανάτους μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας, έναντι 130 κατά μέσον όρο μια ανάλογη περίοδο όταν ο καιρός είναι φυσιολογικός.

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.

Η στάθμη της θάλασσας απειλεί 267 εκατομμύρια ανθρώπους

Περίπου 267 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σήμερα σε εδάφη λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, κινδυνεύοντας έτσι περισσότερο από μια μελλοντική άνοδο της εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Αυτά τα ευάλωτα για πλημμύρες εδάφη καλύπτουν μια συνολική έκταση περίπου ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων παγκοσμίως.

Η έρευνα εκτιμά ότι έως το 2100 ο αριθμός των ανθρώπων σε κίνδυνο θα αυξηθεί στα 410 εκατομμύρια (το 72% στις τροπικές περιοχές). H πλειονότητα των ευάλωτων πληθυσμών ζουν σήμερα στις τροπικές περιοχές, σε μια έκταση 649.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν στα δύο τρίτα ή 62% των ευάλωτων για πλημμύρες εδαφών) και τα μισά από αυτά τα εδάφη βρίσκονται στην τροπική Ασία.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών και θαλασσών, καθώς επίσης σε συχνότερες και πιο σοβαρές καταιγίδες και τυφώνες, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας στις παράκτιες περιοχές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολλανδό Aljosja Hooijer της μονάδας Deltares Inland Water Systems Unit του Ντελφτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "Nature", αξιοποίησαν δορυφορικά στοιχεία LiDAR (μία μέθοδο που χρησιμοποιεί παλμούς φωτός λέιζερ για να μετρήσει τις ανυψώσεις στην επιφάνεια της Γης) προκειμένου να μοντελοποιήσουν τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως και να υπολογίσουν πόσες βρίσκονται σε ύψος έως δύο μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Υπολόγισαν ότι το 2020 γύρω στα 267 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε τέτοιες περιοχές υψηλού κινδύνου. Σε περίπτωση ανόδου της στάθμης κατά ένα μέτρο στο μέλλον και με την υπόθεση ότι θα υπάρξει μηδενική αύξηση του πληθυσμού, εκτιμήθηκε ότι στο τέλος του αιώνα μας (2100) περίπου 410 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν πια σε περιοχές με άμεσο κίνδυνο για πλημμύρες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μπαγκλαντές, όπου σήμερα περίπου το 16% της έκτασης του βρίσκεται σε υψόμετρο λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και σε αυτή την ευάλωτη περιοχή των 22.000 τ.χλμ. ζουν περίπου 18,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Αν υπάρξει μια άνοδος της στάθμης κατά ένα μέτρο έως το 2100 - ένα σενάριο που οι ερευνητές θεωρούν πολύ πιθανό- τότε εκτιμάται πως περίπου 6.000 τ.χλμ. και 4,9 εκατομμύρια κάτοικοι θα βρεθούν κάτω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας.

Νοτιότερα και πιο κοντά στους τροπικούς, η Ινδονησία έχει σήμερα τη μεγαλύτερη έκταση γης από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου σε υψόμετρο λιγότερο των δύο μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας: 118.200 τ.χλμ. ή το 6,3 της ξηράς της και το 11,3% των ευάλωτων για πλημμύρες εδαφών στη Γη.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR 

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness