Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η πρόεδρος της «Συμμαχίας των Γιατρών» διακόπτει τις σχέσεις της με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι

«Η εξουσία και το χρήμα αποδείχθηκαν πιο σημαντικά από τις τύχες των ανθρώπων». Με την επισήμανση αυτή η πρόεδρος της «Συμμαχίας των Γιατρών» (οργάνωσης που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων»), Αναστασία Βασίλιεβα, ανακοίνωσε σήμερα την ρήξη της με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ασκώντας δριμεία κριτική στους διαχειριστές του.

Με ανάρτησή της στην σελίδα της στο Facebook, η Βασίλιεβα ζητάει να μην συνδέουν πλέον το κίνημά της με το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) (το οποίο έχει χαρακτηρισθεί εξτρεμιστική οργάνωση και έχει τεθεί εκτός νόμου), εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την στάση του FBK απέναντι στο σωματείο της.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη. Οι διαχειριστές του FBK αυτή την στιγμή καταστρέφουν ό,τι δημιουργήσαμε με τόση δυσκολία όλοι μας: για τον (Λεονίντ ) Βόλκοφ, τον (Ιβάν) Ζντάνοφ, την (Μαρία) Πεβτσίχ (σύμμαχοι του φυλακισμένου Ναβάλνι - σ.σ) η εξουσία και το χρήμα αποδείχθηκαν πιο σημαντικά από τις τύχες των ανθρώπων. Αυτή την στιγμή βρίσκονται στην Ευρώπη και κάποιοι άλλοι στην φυλακή. Νιώθετε την διαφορά;» γράφει η Βασίλιεβα στην ανάρτησή της.

Η ίδια επισημαίνει ότι το σωματείο της θα συνεχίσει το έργο του. «Μόνοι μας θα αντιμετωπίσουμε τις ποινικές μας υποθέσεις και τις πιέσεις που μας ασκούν», γράφει η Βασίλιεβα, ενώ η εκπρόσωπος τύπου της «Συμμαχίας των Γιατρών» επιβεβαίωσε στην Novaya Gazeta ότι η σελίδα της Βασίλιεβα στο Facebook δεν έχει μπλοκαριστεί.

Εναντίον της Βσίλιεβα και άλλων έξι ατόμων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Ιανουάριο, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Μέχρι στιγμής παραμένει η μόνη εναντίον της οποίας δεν έχει εκδοθεί ακόμη καταδικαστική απόφαση.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να τεθεί η Βασίλιεβα σε κατ’ οίκον περιορισμό, ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την πρότασή του. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της η πρόταση του εισαγγελέα ήταν σε αντίθεση με την νομοθεσία.

 

Πηγές: Novaya Gazeta / ΑΠΕ

 

 

 

    

randomness