Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Η συνεργασία στη Μεσόγειο είναι ακόμη πιο αναγκαία»

«Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η συνεργασία στη Μεσόγειο είναι ακόμη πιο αναγκαία» αναφέρουν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας  Αϊμάν Σαφάντι και ο ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Νάσερ Καμέλ με κοινό τους  άρθρο που δημοσιεύεται στη γαλλική «Λιμπερασιόν» με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη. 

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων και η απουσία αποτελεσματικών μηχανισμών διαλόγου και συνεργασίας μπορούν μόνο να επιδεινώνουν τις υφιστάμενες διενέξεις και να δημιουργούν νέες. Μια πιο συνεργατική προσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος για να θέσουμε τέλος στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη για τους λαούς μας», τονίζεται στο άρθρο.

Οι υπογράφοντες υπενθυμίζουν ότι η Μεσόγειος είναι το λίκνο σημαντικών πολιτισμών και υπογραμμίζουν ότι η ποικιλομορφία των ευρωμεσογειακών κοινωνιών είναι ο πλούτος μας, είναι μια ευκαιρία και όχι μια πρόκληση. Πέρα από τις εθνοτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές διαιρέσεις, αυτό που μας ενώνει είναι πολύ σημαντικότερο από ό,τι μας χωρίζει. Όλοι επιθυμούμε να καταπολεμήσουμε την απειλή της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Όλοι θέλουμε να επιτύχουμε πολιτικές λύσεις για τις κρίσεις στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη, αλλά και να αντιμετωπίσουμε και τις άλλες κρίσεις στην περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Όλοι επιθυμούμε μια βιώσιμη και ανθρώπινη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις κοινότητες υποδοχής. Φιλοδοξούμε να επενδύσουμε στη νεολαία μας μέσω της εκπαίδευσης και της δημιουργίας αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για όλους, συνεχίζουν. Οι αυστηρά εθνικές πολιτικές δεν αρκούν. Μια συντονισμένη περιφερειακή προσέγγιση είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Ο πρωταρχικός στόχος μας συνίσταται στο να φέρουμε τους λαούς της περιοχής στο επίκεντρο της συνεργασίας μας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση για τη Μεσόγειο έχει κινητοποιηθεί σε ευρύ φάσμα τομέων. Δημιουργήσαμε πανεπιστήμια για να εκπαιδεύσουμε μια νέα γενιά με ενισχυμένη ευρωμεσογειακή ταυτότητα. Παρείχαμε κατάρτιση σε περισσότερους από 100.000 νέους και υποστηρίξαμε την ανάπτυξη περισσότερων από 800 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι υπουργοί μας συναντήθηκαν επανειλημμένα για να συζητήσουν ποικίλα ζητήματα, όπως η κινητικότητα, η ενίσχυση των δεξιοτήτων των γυναικών, η κλιματική αλλαγή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των πόρων, η περιφερειακή συνδεσιμότητα και η αστική ανάπτυξη. Σήμερα, υπό την συνπροεδρία της Ιορδανίας και της ΕΕ, η Ένωση για τη Μεσόγειο διαθέτει δομή και σύστημα διακυβέρνησης που ευνοούν τη διαβούλευση και την κοινή ευθύνη. Μέσω μιας εξαιρετικά επιχειρησιακής προσέγγισης, η Ένωση για τη Μεσόγειο κατάφερε να υλοποιήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με απτό αντίκτυπο, υποστηρίζουν οι συντάκτες για να καταλήξουν: Είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τη δυσκολία της κατάστασης στη Μεσόγειο, αλλά δεν εγκαταλείπουμε. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η μοίρα όλων εξαρτάται από την στάση του καθενός από εμάς, τονίζεται το άρθρο. 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

    

 

randomness