Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

La Repubblica: Συναγερμός στο NATO για ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο - Μπορεί να προκαλέσει "ραδιενεργό τσουνάμι"

Σύμφωνα με μεγάλο ιταλικό Μέσο, έκθεση του ΝΑΤΟ προειδοποιεί για τον απόπλου του ρωσικού πυρηνοκίνητο υποβρυχίου Belgorod το οποίο φέρεται να κουβαλά τις υπερτορπίλες Poseidon. Σε επιφυλακή η Συμμαχία για "ραδιενεργό τσουνάμι".,

Οι απειλές της Ρωσίας για πυρηνικά έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, η οποία εντείνεται μετά από το τελευταίο δημοσίευμα της La Repubblica που κάνει ακόμα πιο ορατό τον κίνδυνο, έστω κι αν -φέρεται να- βρίσκεται πολλά μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με το ιταλικό Μέσο, έκθεση του ΝΑΤΟ ενημέρωσε τα μέλη της Συμμαχίας πως το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-329 Belgorod κινείται στις θάλασσες της Αρκτικής, κουβαλώντας τις υπερτορπίλες Poseidon, δημιουργώντας υποψίες πως αποστολή του είναι να δοκιμάσει εκτόξευση.

Με μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα, το Belgorod μπορεί να ταξιδέψει με περίπου 60 χιλιόμετρα την ώρα σε κατάδυση και με σχεδόν απεριόριστη αυτονομία, ενώ υπολογίζεται πως μπορεί να παραμείνει έως και 120 ημέρες στον βυθό χωρίς να επιστρέψει στην επιφάνεια.

Παράλληλα, η τορπίλη Poseidon έχει μήκος 24 μέτρων, ενώ έχει τη δυνατότητα να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια και στη συνέχεια να εκραγεί κοντά στην ακτή, προκαλώντας "ραδιενεργό τσουνάμι".

Πληθαίνουν οι απειλές για πυρηνικά

Λίγη ώρα μετά το στραπάτσο στη Λιμάν, ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος.

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης που έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύσσονται εναντίον των αντίπαλων στρατών.

Άλλοι κορυφαίοι σύμμαχοι του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν προτείνει ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, αλλά η έκκληση του Καντίροφ ήταν η πιο επείγουσα και σαφής.

Ο ισχυρός ηγεμόνας της περιοχής του Καυκάσου υπήρξε θερμός υποστηρικτής του πολέμου στην Ουκρανία, με τις τσετσενικές δυνάμεις να αποτελούν μέρος της εμπροσθοφυλακής του ρωσικού στρατού εκεί. Ο Καντίροφ εκτιμάται ευρέως ότι είναι πολύ κοντά στον Πούτιν, ο οποίος τον διόρισε να κυβερνήσει την Τσετσενία το 2007.

Στο μήνυμά του, ο Καντίροφ περιέγραψε τον συνταγματάρχη Αλεξάντερ Λάπιν, διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στη Λιμάν, ως "μετριότητα" και πρότεινε να υποβιβαστεί σε στρατηγό και να του αφαιρεθούν τα μετάλλια. "Λόγω έλλειψης στοιχειώδους στρατιωτικής επιμελητείας, σήμερα έχουμε εγκαταλείψει αρκετούς οικισμούς και ένα μεγάλο κομμάτι εδάφους", είπε.

Ο Καντίροφ δήλωσε επίσης ότι δύο εβδομάδες πριν είχε αναφέρει την πιθανότητα ήττας στη Λιμάν στον Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, αλλά αυτός είχε απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό.

Το "δεν μπλοφάρω" του Πούτιν

Υπενθυμίζεται, ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν, την ημέρα όπου, σε διάγγελμά του, κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσίαδιευκρίνισε ότι θα "χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα" ενώ πρόσθεσε πως όσοι προσπαθούν να εκβιάσουν τη Ρωσία με τη χρήση πυρηνικών όπλων "θα διαπιστώσουν ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους".

Συγκεκριμένα δήλωσε "Δεν μπλοφάρω". Παράλληλα, ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Ζαχαρίας Πράπας Συντ/χος Εκπαιδευτικός   Με πρωτοβουλία του καθηγητή του 4ου Γυμνασίου Λαμίας κου Κοτρογιάννη Δημητρίου – υπεύθυνου σχετικού μαθήματος...
randomness