Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μ. Ραχόι: Η ελληνική και η ιταλική κοινωνία καταβάλλουν προσπάθειες αλληλεγγύης που όλοι αναγνωρίζουμε

«Η ελληνική και η ιταλική κοινωνία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες αλληλεγγύης, που όλοι έχουμε την υποχρέωση να αναγνωρίσουμε», δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόϊ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Ιl Messaggero.
 
Παραμένοντας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, πρόσθεσε: «Επιθυμώ να αναφερθώ στην εξαιρετική δουλειά που κάνει η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, με αναφορά στις χώρες καταγωγής. Είναι ένα μεγάλο βήμα για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις». Επίσης, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης υπενθύμισε ότι «οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τη χώρα τους με ευχαρίστηση, αλλά από ανάγκη».
 
Σε ό,τι αφορά, γενικότερα, το μέλλον της Ευρώπης ο κ. Ραχόι σημείωσε: «Υπερασπιζόμαστε τη σημασία της σταθερότητας, τη λογική προσέγγιση και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οράματος. Οι διάφορες κρίσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα δείχνουν την ανάγκη να συντονισθούμε στενά, να ενώσουμε πόρους και προσπάθειες. Οι πολίτες πρέπει να έχουν την πραγματική αίσθηση ότι οι κινήσεις των κυβερνήσεων χαρακτηρίζονται από αίσθημα ευθύνης και στοχεύουν στην προαγωγή, ακριβώς, των συμφερόντων των πολιτών, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τους συμφέρει και τους φέρνει οφέλη».
 
Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Ιταλία και η χώρα του πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση της Ευρώπης, καθώς αναφέρεται στη σημασία της λεγόμενης «Διαδικασίας της Μπρατισλάβα», η οποία «θα κορυφωθεί στις 25 του ερχόμενου Μαρτίου, στην ιταλική πρωτεύουσα, με τη σύνοδο για την επέτειο των 60 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης». «Παρά τις δυσκολίες, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι η καλύτερη περιοχή του κόσμου σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, το κοινωνικό κράτος», τόνισε.
 
Για τις πιθανότερες επιπτώσεις του Brexit, ο κ. Ραχόι εξήγησε ότι η όλη αυτή η διαδικασία «αποτελεί μία πρόκληση για την Ευρώπη στο σύνολό της», αφού «πρόκειται για ένα από τα γεγονότα -αλλά όχι το μόνο- το οποίο επιβάλλει σοβαρό και βαθύ προβληματισμό από μέρους των κοινοτικών ηγετών». Ο κοινός στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι «μία Ένωση με μεγαλύτερη συνοχή, πιο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων και με μεγαλύτερη πολιτική φιλοδοξία».

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

randomness