Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μαλί: Μια 25χρονη γυναίκα γέννησε εννιάδυμα

Μια γυναίκα από το Μαλί γέννησε χθες εννιάδυμα - δύο περισσότερα από όσα είχαν εντοπίσει οι γιατροί μέσα στη μήτρα της.

Η εγκυμοσύνη της Χαλμιά Σισέ, 25 ετών, συνάρπασε το κράτος της Δυτικής Αφρικής και προσέλκυσε την προσοχή των ηγετών της χώρας. Όταν οι γιατροί τον Μάρτιο δήλωσαν ότι η Σισέ χρειαζόταν ειδική φροντίδα, οι αρχές την έστειλαν στο Μαρόκο, όπου και γέννησε.

"Τα νεογέννητα (πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια) και η μητέρα είναι όλοι τους καλά", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Υγείας του Μαλί, Φάντα Σιμπί.

Η Σισέ αναμενόταν να γεννήσει επτά μωρά, σύμφωνα με τους υπερήχους που της έγιναν στο Μαρόκο και το Μαλί, αλλά οι οποίοι δεν εντόπισαν δύο από τα αδέλφια. Όλα γεννήθηκαν με καισαρική τομή.

Η νεαρή γυναίκα «είναι καλά» όμως τα πρόωρά μωρά της θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση στην εντατική επί δύο ή τρεις μήνες, λόγω του πολύ χαμηλού βάρους τους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την ιδιωτική κλινική του Μαρόκου όπου νοσηλεύονται. 

Τέτοιες πολύδυμες κυήσεις «είναι εξαιρετικά σπάνιες, είναι η εξαίρεση», δήλωσε ο καθηγητής Γιούσεφ Αλάουι, ο ιατρικός διευθυντής της κλινικής Αΐν Μπόρτζα, στην Καζαμπλάνκα. Δεν ήταν ωστόσο σε θέση να πει αν συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά να γεννηθούν ζωντανά εννιά μωρά.  Τα νεογέννητα θα μείνουν υπό παρακολούθηση για δύο με τρεις μήνες, μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος.

Τα πέντε κορίτσια και τα τέσσερα αγόρια της Χαλιμά Σισέ ζυγίζουν από 500 μέχρι 1.000 γραμμάρια το καθένα.  Η 25χρονη, που κατάγεται από το Τομπουκτού, πίστευε ότι κυοφορούσε επτάδυμα. Το ίδιο νόμιζαν και οι γιατροί της, βασισμένοι στα υπερηχογραφήματα που της είχαν κάνει τόσο στο Μαρόκο όσο και στο Μαλί. «Έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι τελικά ήταν εννιά», είπε ο Αλάουι.  Το «ιατρικώς επαληθευμένο» παγκόσμιο ρεκόρ χρονολογείται από το 2009, όταν η Αμερικανίδα Νάντια Σουλεμάν γέννησε οκτώ μωρά, σε ηλικία 33 ετών. 

Η Χαλιμά Σισέ είχε μεταφερθεί αρχικά στο Μπαμακό και κατόπιν στο Μαρόκο, στις 30 Μαρτίου, ώστε να παρακολουθείται στενά από γιατρούς λόγω της «ασυνήθιστης» εγκυμοσύνης της. Διένυε την 25η εβδομάδα όταν εισήχθη στην κλινική και στόχος των γιατρών ήταν να καταφέρει να φτάσει στην 30ή. Όταν την έπιασαν οι πόνοι, την Τρίτη, κινητοποιήθηκαν δέκα γιατροί και 25 νοσηλευτές για να την βοηθήσουν.  Η υπουργός Υγείας του Μαρόκου Φάντα Σίλμπι χαιρέτισε «τον επαγγελματισμό» των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, τόσο στο Μαλί όσο και στο Μαρόκο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

Απόψεις

Γράφει ο Σπύρος Ρίζος Χθες η καθηγήτρια κα Μ. Θεοδωρίδου, της επιτροπής εμβολιασμών, κατά την διάρκεια της τακτικής τηλεοπτικής ενημέρωσης με τον γ.γ. κ. Μ....
randomness