Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουντιάλ 2022: Οι ΜΚΟ απευθύνουν έκκληση στους χορηγούς να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους


 Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σήμερα τους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε χώρους του Μουντιάλ, επικαλούμενοι καταχρήσεις και δύσκολες συνθήκες εργασίας.

 Οι ΜΚΟ επικρίνουν τακτικά τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων για χρόνια, στα διάφορα εργοτάξια της διοργάνωσης.

 Δέκα από τους 14 χορηγούς της FIFA δεν έχουν υποσχεθεί δημόσια αποζημίωση, ούτε έχουν απαντήσει σε αιτήματα για συζήτηση σχετικά με την «κατάχρηση που σχετίζεται με το τουρνουά», όπως αναφέρουν η Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων), η Διεθνής Αμνηστία και η FairSquare (MKO για τα ανθρώπινα δικαιώματα) σε κοινή ανακοίνωσή τους.

 «Μόλις δύο μήνες απομένουν, οι χορηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη σημαντική επιρροή τους για να ασκήσουν πίεση στη FIFA και το Κατάρ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι αυτών των εργαζομένων» προτρέπει ο Μίνκι Γουόρντεν, Διευθυντής Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch.

 Μόνο τέσσερις χορηγοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Adidas, η Coca-Cola, η McDonald's και η AB InBev έχουν δεσμευτεί για οικονομική αποζημίωση, όπως διευκρινίζουν οι τρεις ΜΚΟ.
 Η Visa, η Hyundai-Kia, η Qatar Energy, η Qatar Airways, η Vivo, η Hisense, η Mengniu, η Wanda Group, η Crypto και η Byju's είναι οι συνεργάτες και οι χορηγοί που δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των ΜΚΟ.

 Το Κατάρ κατηγορείται ότι ελαχιστοποιεί τον αριθμό των εργατικών θανάτων και ατυχημάτων.

 Οι ΜΚΟ, που χαιρετίζουν ορισμένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, επικρίνουν επίσης τις ελλείψεις στην προστασία των εργαζομένων, καθώς και το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα των απλήρωτων μισθών.

 Το Κατάρ και τα άλλα πλούσια αραβικά κράτη του Κόλπου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε φθηνό εργατικό δυναμικό από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

 Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, που έγινε από τη Διεθνή Αμνηστία, το 73% των 17.000 ερωτηθέντων είναι «εντελώς υπέρ» ή «κάπως υπέρ» της αποζημίωσης της FIFA για τους μετανάστες εργαζομένους για παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness