Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Αναστασιάδης: Απαράδεκτες οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για αλλαγή της συμφωνημένης βάσης λύσης

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση που τρέφουμε τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ο κυπριακός λαός για τη στάση αρχών της Γεωργίας στο Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την συνάντηση που είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία πραγματοποιεί στην Κύπρο την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου Γεωργίας στο νησί.

Η Πρόεδρος Ζουραμπισβίλι έτυχε σήμερα επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ τιμητικό άγημα απέδιδε τιμές. Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια η Πρόεδρος της Γεωργίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ'.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο.

Στη συνέχεια έγινε εκατέρωθεν παρασημοφόρηση των δύο Προέδρων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στην Πρόεδρο της Γεωργίας το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ'. Από την πλευρά της, η Πρόεδρος Ζουραμπισβίλι απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μετάλλιο του Τάγματος του Χρυσού Δέρατος της Γεωργίας.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Γεωργία με έδρα την Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος και η αναπληρώτρια διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Κούλα Σοφιανού.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι παραχώρησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πραγματικά ιδιαίτερη χαρά και τιμή που σας καλωσορίζω φίλη Πρόεδρε Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, δίνοντας μου την ευκαιρία να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία που επιφύλαξε τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που με συνόδευσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στην Τιφλίδα τον Απρίλιο του 2019.

Μια επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ως ιστορική, καθώς ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη Γεωργία, αποτελώντας ένα σημαντικό ορόσημο στις κοινές προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Όπως, βεβαίως, και η δική σας επίσκεψη φίλη Πρόεδρε είναι ιστορική, καθώς με τη σειρά της αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Γεωργίας στην Κύπρο.

Κύπρος και Γεωργία απολαμβάνουν μια μακρόχρονη και εξαίρετη σχέση, η οποία εδράζεται σε ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως η γεωργιανή κοινότητα υπήρξε εκ των αρχαιότερων ορθόδοξων κοινοτήτων που επισκέφθηκαν το νησί, με τη Μονή της Παναγίας της Χρυσογιαλιώτισσας που ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα, να μαρτυρά ένα δυναμικό κέντρο ανάπτυξης του γεωργιανού πολιτισμού.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο και εκτιμώντας τα μέγιστα και από τη δυναμική παρουσία της δραστήριας γεωργιανής κοινότητας, η οποία αριθμεί πέραν των 2.000 πολιτών, που η κυβέρνηση παραχώρησε στο Πατριαρχείο της Γεωργίας δωρεάν έκταση γης που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο της Μονής, με στόχο την ανέγερση Ορθόδοξου μοναστηριακού συγκροτήματος και την ενάσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της κοινότητας.

Κατά τη σημερινή συνάντηση με την φίλη Πρόεδρο, πέραν της ανασκόπησης του επιπέδου των διμερών σχέσεων των δύο χώρων, ανταλλάξαμε απόψεις για τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας, όπου κοινή ήταν η θέση για επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης μιας σειράς Συμφωνιών και Μνημονίων Συνεργασίας στους τομείς:

(α) Των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών,

(β) Της κυκλικής μετανάστευσης,

(γ) Της αμοιβαίας αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών, και,

(δ) Της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Αυτές ήταν επιπλέον των τριών ήδη συμφωνιών που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη μου στη Γεωργία.

Παράλληλα, αναδείξαμε την ανάγκη, μέσω των αρμόδιων φορέων αλλά και την αξιοποίηση του Κύπρογεωργιανού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ανάληψης συντονισμένων πρωτοβουλιών για ανάπτυξη μιας στενότερης οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

Με τη φίλη Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε, επίσης, απόψεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και επί ζητημάτων ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Συζητήσαμε ακόμη την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως διαμορφώνεται λόγω των πρόσφατων γεγονότων στο Ιράκ, τις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη, αλλά και τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Συρία και στο Λίβανο.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που η Κύπρος αναλαμβάνει σε τριμερές και πολυμερές επίπεδο, με στόχο την οικοδόμηση μηχανισμών συνεργασίας για επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Με τη φίλη Πρόεδρο ανταλλάξαμε απόψεις και για τις σχέσεις της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει και της προγραμματισμένης για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, Συνόδου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Επανέλαβα τη δεδομένη πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες εμβάθυνσης της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της Τιφλίδας και των Βρυξελλών, αλλά και των υπόλοιπων εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στο πλαίσιο μιας ομοιόμορφης και ισοζυγισμένης προσέγγισης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έτυχα ενημέρωσης από την Πρόεδρο για τα όσα απασχολούν τη Γεωργία και ενημέρωσα την Πρόεδρο της Γεωργίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για αλλαγή της συμφωνημένης βάσης λύσης, κατ' αντίθεση με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και τους όρους εντολής του γενικού γραμματέα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, αναφέρθηκα και στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, στις παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στη συνεχιζόμενη στρατικοποίηση του νησιού με την παραχώρηση τεμαχίων γης που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, στον τουρκικό στρατό.

Αναφέρθηκα, επίσης, στην εργαλειοποίηση, δυστυχώς, των προσφύγων για δημογραφική αλλοίωση και των περιοχών που η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει.

Δράττομαι της ευκαιρίας Πρόεδρε να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση που τρέφουμε τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ο κυπριακός λαός για τη στάση αρχών της Γεωργίας στο Κυπριακό. Μια στάση που υπαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν υπαγορεύει μόνο σε εσάς αλλά και σε εμάς απέναντι σε εσάς, για αυτό και θέλω να σας βεβαιώσω ότι η Κύπρος τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί τις ίδιες αρχές όσον αφορά το εθνικό σας πρόβλημα, υποστηρίζοντας σθεναρά και σταθερά την ανάγκη θετικής κατάληξης των διεθνών συζητήσεων της Γενεύης που θα οδηγήσει κατ΄ αυτό τον τρόπο σε μια συνολική και ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος που η Γεωργία αντιμετωπίζει.

Καλωσορίζοντας σας για ακόμη μια φορά, επιθυμώ να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τις εποικοδομητικές και δημιουργικές συζητήσεις που είχαμε, οι οποίες προσβλέπω ότι θα ενδυναμώσουν ακόμη περαιτέρω τις άριστες μέχρι σήμερα σχέσεις μας».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Γεωργίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι με την Κύπρο «έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις» και αναφέρθηκε στην επιτυχή επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γεωργία, σημειώνοντας ότι οι εκατέρωθεν επισκέψεις αποδεικνύουν τη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους σε όλους τους τομείς.

«Οι χώρες μας έχουν κοινή Ιστορία, θρησκεία και κοινά δύσκολα προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε και μαζί βρίσκουμε δύναμη για να τα λύσουμε», είπε. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση τόσο της Πολιτείας όσο και της Εκκλησίας της Γεωργίας προς την Κύπρο για την παραχώρηση έκτασης γης για ανέγερση Μονής στο σημείο όπου υπήρχε γεωργιανό μοναστήρι τον 10ο αιώνα. «Αυτό είναι συμβολικό βήμα. Έχουμε βιώσει να μας παίρνουν τις εκτάσεις γης και όχι να μας δωρίζουν. Εύχομαι αυτό να είναι ορόσημο μιας νέας εποχής και να δούμε περισσότερες εκτάσεις εδάφους που γυρνάνε πίσω στις χώρες» όπου ανήκουν είπε η Πρόεδρος.

Εξέφρασε εκτίμηση για τη στάση αρχών της Κύπρου για την κυριαρχία της Γεωργίας, προσθέτοντας ότι η χώρα της πάντοτε στηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που όλοι θα έπρεπε να κάνουν, όπως είπε.

Αναφερόμενη στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας, η Πρόεδρος Ζουραμπισβίλι είπε ότι είναι σημαντική η στήριξη της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ένωσης.

Εξέφρασε εξάλλου τη βούληση της χώρας της να συμμετέχει σε μηχανισμούς που αφορούν την ενέργεια και άλλους τομείς.

Τέλος, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο λαών, αλλά και στη φιλοξενία που βρίσκουν οι Γεωργιανοί που διαμένουν στην Κύπρο και σημείωσε ότι το επόμενο έτος θα γιορτάζουμε τα 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου - Γεωργίας και ότι θα πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις και στις δύο χώρες για τους εορτασμούς αυτούς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness