Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Πέδρο Σάντσεθ εκτιμά ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης πριν από τον Ιούλιο

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, αναμένει ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος πριν από τον μήνα Ιούλιο και είναι πεπεισμένος ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν μια σειρά γεγονότων στη διεθνή σκηνή που θα διευκολύνει την ένταξη άλλων χωρών σε αυτήν την αναγνώριση. 

Ο Sánchez  παρουσίασε τα σχέδιά του σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης σε μια άτυπη συνομιλία με δημοσιογράφους που κάλυπταν την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.  

Ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας είχε ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να αναγνωρίσει στην τρέχουσα νομοθετική περίοδο η Ισπανία την Παλαιστίνη και στις 22 Μαρτίου συμμετείχε σε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του από την Ιρλανδία (Leo Varadkar), τη Μάλτα (Robert Abela) και τη Σλοβενία ​​(Robert Golob)  στην οποία δεσμεύτηκαν σε αυτήν την αναγνώριση.

Σκοπεύουν  να το κάνουν όταν «μπορεί να έχει θετική συμβολή και οι περιστάσεις είναι κατάλληλες».

Σήμερα ο Sánchez  περιόρισε τον χρόνο για να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια  εξηγώντας την πρόθεση του να το κάνει πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για μια απόφαση που, όπως υπενθύμισε, υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν χρειάζεται να έχει την έγκριση της Βουλής, αν και έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενημερώσει τη νομοθετική εξουσία.

Ο Sánchez είναι πεπεισμένος ότι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου θα υπάρξουν  γεγονότα στη διεθνή σκηνή σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και συμβουλεύει να υπάρξει η δέουσα προσοχή στις συζητήσεις για το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη.

Πρόθεση του επικεφαλής της ισπανικής εκτελεστικής εξουσίας είναι η αναγνώριση να μην γίνεται μεμονωμένα αλλά να  υπάρξει μια ομάδα χωρών που αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη και βοηθά στην επίλυση της σύγκρουσης.

Επιπλέον, είναι πεπεισμένος για την ύπαρξη μιας κρίσιμης μάζας στην Ευρώπη που θα κάνει μερικούς κοινοτικούς εταίρους να λάβουν αυτή την απόφαση.

Υπό αυτή την έννοια, ο Sánchez υπενθύμισε ότι οι πρωθυπουργοί με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες πριν από δέκα ημέρες, εκείνοι της Μάλτας και της Σλοβενίας, εκπροσωπούν χώρες που αποτελούν σήμερα μέρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχετικά με το ταξίδι του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής , ο Sánchez εξήγησε ότι στόχος είναι να μάθει από πρώτο χέρι τι σκέφτονται οι αραβικές χώρες για την επίλυση της σύγκρουσης, ποιες εναλλακτικές σκοπεύουν να οδηγήσουν για αυτό και σε ποιο βαθμό μπορεί να βοηθήσει η Ισπανία.

Η θέση που θα  προβάλει και θα υπερασπιστεί είναι η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, την προώθηση μιας ειρηνευτικής διάσκεψης που διευκολύνει τη λύση των δύο κρατών, την υποστήριξη του ρόλου των Παλαιστινίων της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Το ταξίδι του Sánchez έχει κατ ‘εξοχήν πολιτικό χαρακτήρα, αλλά περιλαμβάνει μια οικονομική πτυχή στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ λόγω των επενδύσεων αυτών των χωρών στην Ισπανία και των ευκαιριών που προσφέρουν στις ισπανικές εταιρείες.

Δεν αναμένεται ότι στη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Σάντσεθ  θα αναφερθεί στην απόφαση του ομίλου STC να αποκτήσει το 9,9% της Telefónica, στην οποία το Εκτελεστικό απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα αποκτήσει 10 % της εταιρείας για τη διασφάλιση της στρατηγικής της ικανότητας.

Ο Sánchez σχολίασε σχετικά ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μιλήσει με τη Σαουδική Αραβία και υπάρχει πολύ καλή σχέση και υπενθύμισε την απόφαση να αναλάβει το κράτος το 10% της εταιρείας.

Γι’ αυτό έχει τονίσει ότι δεν σκοπεύει να θίξει αυτό το θέμα στη συνάντησή του με τον Μπιν Σαλμάν, αλλά διευκρίνισε ότι εάν προκύψει στη συνομιλία, δεν υπάρχει πρόβλημα να το συζητήσουμε.

Ούτε σχεδιάζεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να γίνει λόγος για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, για την οποία αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.


Πηγή: ertnews.gr

 

 

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...
randomness