ΟΗΕ: Μία «δεκαετία θανατηφόρου καύσωνα» – Το 2024 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, λέει ότι «πρέπει να βγούμε από αυτό το δρόμο προς την καταστροφή» στο ετήσιο μήνυμα για το νέο έτος
Ο κόσμος έχει υποστεί μια «δεκαετία θανατηφόρου καύσωνα», με το 2024 να επισφραγίζει 10 χρόνια πρωτοφανών θερμοκρασιών, δήλωσε ο ΟΗΕ.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα και τον καιρό, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), θα δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία για τη θερμοκρασία του έτους τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο οργανισμός δήλωσε ότι το περασμένο έτος θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, επισφραγίζοντας μια δεκαετία πρωτοφανούς θερμότητας που τροφοδοτείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και οδηγεί στην αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να φτάνουν σε νέα υψηλά σημεία, δεσμεύοντας περισσότερη θερμότητα για το μέλλον.
Ο Γκουτέρες δήλωσε: «Μπορώ να αναφέρω επίσημα ότι μόλις περάσαμε μια δεκαετία θανατηφόρου καύσωνα. Τα 10 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί έχουν συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 2024.
«Αυτή είναι η κατάρρευση του κλίματος, σε πραγματικό χρόνο. Πρέπει να βγούμε από αυτόν τον δρόμο προς την καταστροφή και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το 2025, οι χώρες πρέπει να βάλουν τον κόσμο σε ασφαλέστερο μονοπάτι, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές και υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε ένα μέλλον με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι απαραίτητο και είναι εφικτό».
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Η γενική γραμματέας του WMO, Σελέστ Σάουλο, δήλωσε ότι κάθε βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας έχει σημασία και οδηγεί σε αύξηση των κλιματικών ακραίων φαινομένων, με τις θερμοκρασίες να αποτελούν «μόνο ένα μέρος της εικόνας».
«Φέτος είδαμε ρεκόρ βροχοπτώσεων και πλημμυρών και τρομερές απώλειες ανθρώπινων ζωών σε τόσες πολλές χώρες, προκαλώντας θλίψη στις κοινότητες σε κάθε ήπειρο», δήλωσε η ίδια.
«Οι τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν τρομερό ανθρώπινο και οικονομικό τίμημα, πιο πρόσφατα στο γαλλικό υπερπόντιο διαμέρισμα Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό. Η έντονη ζέστη έκαψε δεκάδες χώρες, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιπτώσεις. Οι πυρκαγιές προκάλεσαν καταστροφές».
Ο WMO επεσήμανε μια νέα έκθεση που διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή ενέτεινε 26 από τα 29 ακραία καιρικά φαινόμενα που μελετήθηκαν από το World Weather Attribution (WWA) το 2024, τα οποία σκότωσαν τουλάχιστον 3.700 ανθρώπους και εκτόπισαν εκατομμύρια.
Η κλιματική αλλαγή πρόσθεσε 41 ημέρες επικίνδυνης ζέστης το 2024, σύμφωνα με την έκθεση του WWA, ενός δικτύου επιστημόνων που εξετάζουν το ρόλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, και του οργανισμού έρευνας και αναφοράς Climate Central.
Ο WMO δήλωσε ότι καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται και τα ακραία θερμικά φαινόμενα επιδεινώνονται, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της σοβαρής ζέστης
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR