Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ουκρανία: Πολύνεκρες επιθέσεις με drones και πυραύλους – Νεκροί άμαχοι και νέες εκκλήσεις για διεθνή στήριξη

Νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων προκαλεί θανάτους και καταστροφές στην Ουκρανία, εντείνοντας την ανησυχία για την ασφάλεια των αμάχων, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και πλησιάζει ο χειμώνας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το πιο αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στο Ντνίπρο, όπου ρωσικό drone έπληξε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων. Η επίθεση σημειώθηκε ενώ επιβατική αμαξοστοιχία ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να κινητοποιηθούν άμεσα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Διασώστες μετέφεραν τραυματίες στα νοσοκομεία, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν στο σημείο.

Παράλληλα, στο Τσερνίχιβ, επίθεση σε πολυσύχναστο δρόμο στοίχισε τη ζωή σε δύο εφήβους, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 23 άνθρωποι. Στο Κρεμεντσούκ, πλήγμα σε πολυκατοικία προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15. Οι επιθέσεις αυτές καταδεικνύουν ότι οι άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους, ακόμη και μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τις επιθέσεις και κάλεσε τους διεθνείς εταίρους να ενισχύσουν την πίεση προς τη Μόσχα, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη υποστήριξη για την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις πλήττουν κρίσιμες υποδομές και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την καθημερινή ζωή των πολιτών. Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται ότι στοχοποιεί σκόπιμα αμάχους.

Την ίδια ώρα, μια περιορισμένη ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή της Ολέσκι, στη ρωσοκρατούμενη περιφέρεια της Χερσώνας, επέτρεψε τη συνέχιση των προετοιμασιών για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπου 2.000 κατοίκους. Η προσωρινή αυτή συμφωνία αποτελεί μια περιορισμένη ανάσα μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2026 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 328 άμαχοι και τραυματίστηκαν 2.105, αριθμοί σημαντικά αυξημένοι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Καθώς εντείνονται οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ενόψει του χειμώνα, το Κίεβο ζητά πρόσθετη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η προστασία των αμάχων και η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών παραμένουν επείγουσες προτεραιότητες, ενώ δεν διαφαίνεται ακόμη μια συνολική συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου.

 

 

 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness