Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

            

Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν κεντρική γέφυρα στη Χερσώνα Απέκρουσαν σειρά ρωσικών επιθέσεων στα βόρεια του Ντονέτσκ στη πόλη Αβντιίβκα

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να προωθηθούν στην πόλη Αβντιίβκα που βρίσκεται βορείως του Ντονέτσκ κατά τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσε , ο τοπικός στρατιωτικός διοικητής Βιτάλι Μπαραμπάς.
Η πόλη, βρίσκεται πάνω σε έναν δρόμο που οδηγεί από το Ντονέτσκ στη βιομηχανική πόλη Κονσταντίνοφκα προς το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ, σημαντικές πόλεις στην περιοχή, οι οποίες ελέγχονται ακόμη από την Ουκρανία.
“Οι δηλώσεις του εχθρού ότι ο δρόμος από την Αβντιίβκα προς την Κονσταντίνοφκα..., βρίσκεται υπό τον έλεγχό του, είναι ψευδείς,” δήλωσε ο ίδιος στρατιωτικός διοικητής στην ουκρανική τηλεόραση.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο κέντρο της ανατολικής ουκρανικής πόλης Κραματόρσκ, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.
Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιφέρειας Ντονέτσκ, δήλωσε πως η επίθεση προκάλεσε ισχυρές εκρήξεις και φωτιά σε ένα κτίριο κατοικιών.
"Οι Ρώσοι χτύπησαν το κεντρικό τμήμα της πόλης... Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για τουλάχιστον έναν νεκρό άμαχο", έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Διασώστες βρίσκονται στο σημείο. Φωτογραφία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον δήμαρχο του Κραματόρσκ Ολεξάντρ Χοντσαρένκο και το δημοτικό συμβούλιο δείχνει φλόγες να βγαίνουν από ένα κτήριο κατοικιών.
Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δεν σχολίασε προς το παρόν την κατάσταση στο Κραματόρσκ. Αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους.
Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο στην αρχή της εισβολής, η Ρωσία στράφηκε σε μια εκστρατεία καταστροφικών βομβαρδισμών προκειμένου να ενισχύσει και να διευρύνει τον έλεγχό της στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως αναμένουν ότι το Κραματόρσκ, μια πόλη τουλάχιστον 150.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, θα γίνει ένα από τα κύρια σημεία όπου θα επικεντρωθεί η επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία λέει πως οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τα πλήγματα από μεγάλη απόσταση σε στόχους πολύ μακριά από το μέτωπο, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό αμάχων. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι πλήττει στρατιωτικούς στόχους.

Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν
μια κεντρική γέφυρα στη Χερσώνα
με αμερικανικά συστήματα πυραύλων HIMARS, σύμφωνα με αξιωματούχο
Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν μια γέφυρα κεντρικής σημασίας σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία στα νότια της χώρας με ρουκέτες HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ένας περιφερειακός αξιωματούχος που έχει τοποθετηθεί από τη Ρωσία.
Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα νεοαφιχθέντα αμερικανικά συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) τα οποία είναι πιο ακριβή και έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από άλλα συστήματα πυραύλων, μπορούν να παίξουν δραστικό ρόλο στις ουκρανικές δυνάμεις να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση στο νότο τμήμα της χώρας.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στη νότια περιοχή Χερσώνα, Κιρίλ Στρεμούσοφ τόνισε ότι η Ουκρανία έπληξε τη γέφυρα Αντονίβσκι στη Χερσώνα με HIMARS, καταστρέφοντας τον δρόμο, χωρίς να τραυματιστεί κανένας.
Η γέφυρα είναι ένα από τα δύο μόνο σημεία διέλευσης προς εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στη δυτική πλευρά του ποταμού, συμπεριλαμβανομένης της κύριας πόλης της περιοχής Χερσώνα, όπου κατοικούσαν 280.000 άνθρωποι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα και τη γύρω περιοχή χωρίς να βρει μεγάλη αντίσταση στις πρώτες ημέρες της εισβολής, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις τελευταίες εβδομάδες για μια προγραμματισμένη αντεπίθεση, υποστηριζόμενη από όπλα που προμήθευσε Δύση, με στόχο να ανακαταλάβουν τα εδάφη αυτά.
Ο Στρεμούσοφ είπε ότι η κατεστραμμένη γέφυρα θα επισκευαστεί.

Η Βουλή ενέκρινε την απομάκρυνση
του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής
ασφαλείας και της γενικής εισαγγελέως
Η ουκρανική Βουλή ενέκρινε σήμερα την απομάκρυνση του επικεφαλής της υπηρεσιάς εσωτερικής ασφάλειας SBU και της γενικής εισαγγελέως, που πρότεινε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
"Η Βουλή ψήφισε υπέρ του τερματισμού των καθηκόντων της Ιρίνα Βενεντίκτοβα στη θέση της γενικής εισαγγελέως", έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο βουλευτής Ντέιβιντ Αραχάμια. Πολλοί άλλοι βουλευτές ανακοίνωσαν επίσης την απομάκρυνση του επικεφαλής της SBU, Ιβάν Μπακάνοφ.
Η αποπομπή του Μπακάνοφ, παιδικού φίλου του προέδρου, εγκρίθηκε από 265 βουλευτές έναντι ενός ελάχιστου 226 που απαιτούνταν και εκείνη της Βενεντίκτοβα, από 264 βουλευτές, έγραψαν στα κανάλια τους στην εφαρμογή Telegram οι βουλευτές Ολεξίι Γκοντσαρένκο και Ιαροσλάβ Γελεζνιάκ.
Η αντικατάσταση των δύο αξιωματούχων ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από τον αρχηγό του κράτους που τους καταλόγισε ανεπαρκείς προσπάθειες σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά Ρώσων κατασκόπων και συνεργατών της Μόσχας.
Την Δευτέρα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης μια "αναθεώρηση στελεχών" στο εσωτερικό της SBU καθώς τουλάχιστον τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας θεωρούνται ύποπτοι για εσχάτη προδοσία τους τελευταίους μήνες.
"Όλος ο κόσμος περίμενε" από τους αποπεμφθέντες "πιο χειροπιαστά αποτελέσματα" στην "εκκαθάριση των συνεργατών και των προδοτών" που παρεισέφρησαν στις δομές της υπηρεσίας, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Αντρίι Σμιρνόφ.
Στο μεταξύ, η Βουλή ανακοίνωσε ότι επελέγη ένας έμπειρος ερευνητής ως επικεφαλής του γραφείου του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, εν αναμονή της έγκρισης του διορισμού του από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.
Σε μια ανακοίνωση ανέφερε πως ο Ολεξάντρ Κλιμένκο επελέγη από μια ειδική επιτροπή διαγωνισμού σε μια διαδικασία που κράτησε αρκετούς μήνες. Ο Κλιμένκο εργάστηκε προηγουμένως για το εθνικό γραφείο κατά της διαφθοράς, ένα άλλο κρατικό σώμα που καταπολεμά τη διαφθορά.
Η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, περιλαμβανομένου του διορισμού ενός εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, είναι μία από τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις του Κιέβου απέναντι στους Δυτικούς εταίρους του. Ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς παραιτήθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
Η ανάγκη του Κιέβου για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη έχει αυξηθεί απότομα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
"Έχει μείνει μόνο ένα βήμα ακόμη πριν από τον διορισμό του. Η απόφαση αυτή πρέπει να υπογραφεί από τον γενικό εισαγγελέα", ανέφερε η ανακοίνωση της Βουλής.
Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Ουκρανία να ολοκληρώσει τη διαδικασία καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τη γενική εισαγγελέα Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Tο Κρεμλίνο αναμένει ότι οι συνομιλίες
για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών
σιτηρών θα συνεχιστούν σύντομα
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία αναμένει ότι οι συνομιλίες για την ασφαλή διέλευση των φορτίων με ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα συνεχισθούν στο εγγύς μέλλον, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Σύμφωνα με το TASS, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι τα ουκρανικά σιτηρά θα καταλήξουν στις διεθνείς αγορές.

Περίπου 300 στρατιωτικοί από το Νταγκεστάν αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Περίπου 300 στρατιωτικοί από το Νταγκεστάν από την 136η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων που σταθμεύει στο Μπουϊνάκσκ, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις εχθροπραξίες και εγκατέλειψαν αυθαίρετα την Ουκρανία.
Ένα τμήμα των εν λόγω στρατιωτικών άρχισε την διαδικασία καταγγελίας συμβάσεων και επέστρεψε στο Μπουϊνάκσκ. Μερικοί εξ αυτών μετά την νοσηλεία του σε νοσοκομείο και υπό τις πιέσεις συγγενών τους επέστρεψαν στην Ουκρανία, γράφει η αγγλόφωνη εφημερίδα The Moscow Times επικαλούμενη δυο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι στρατιωτικοί ισχυρίσθηκαν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις στολές τους και τον οπλισμό, ενώ μερικοί στρατιωτικοί επέστρεψαν στο Νταγκεστάν με κρυοπαγήματα στα άκρα με αποτέλεσμα να υποστούν ακρωτηριασμό.
Στο Μπουϊνάκσκ όσοι επέστρεψαν, αντιμετωπίσθηκαν σαν λιποτάκτες. Οι τοπικές αρχές κατά την διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποίησαν καταδίκασαν τις πράξεις τους, και αυτή την περίοδο η στρατιωτική εισαγγελία διεξάγει ελέγχους, καθώς η απουσία από τον τόπο θητείας για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα, διευκρίνισε ένας από τους ακτιβιστές ανθρωπίνων στην εφημερίδα The Moscow Times
Το Νταγκεστάν, μια ορεινή, κυρίως μουσουλμανική περιοχή στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας , έχει καταγράψει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στρατιωτικών της κατά την διάρκεια της ρωσική στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το περιστατικό με τους στρατιωτικούς από το Νταγκεστάν, ακολουθεί τις αναφορές των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για άλλους 150 στρατιώτες από την αυτόνομη δημοκρατία της Μπουριάτιας στην Σιβηρία που αρνήθηκαν να πάνε στην Ουκρανία νωρίτερα τον Ιούλιο, μετά από μια σπάνια έκκληση που απηύθυναν οι σύζυγοί τους με βίντεο που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Νταγκεστάν και η Μπουριάτια μοιράζονται τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων κατά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει δοθεί επισήμως, με τους θανάτους στρατιωτικών να υπερβαίνουν τους 200 σε κάθε περιοχή.

    

 

Απόψεις

Το μήνυμα που μεταφέρουν από τις περιοδείες τους οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι των συνδυασμών που μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ότι στη Περιφέρεια...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness