Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Το Πεκίνο δηλώνει πως οι σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνουν «μια πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία

Η Κίνα υποστήριξε σήμερα πως οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα φέρουν μια πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο, σε μια περίοδο που η Κίνα μετρά τους συμμάχους της στο εμπορικό μπρα-ντε-φερ που έχει αρχίσει με την Ουάσινγκτον.

«Υπερασπίζοντας από κοινού, στο σημερινό πλαίσιο, το πολυμερές εμπορικό σύστημαο», η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα φέρουν μια πολύτιμη σταθερότητα και μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στην παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Γκούο Τζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες είναι αντιμέτωπες με τη θύελλα που έχει προκληθεί από την εκστρατεία των ΗΠΑ για την επιβολή τελωνειακών δασμών, η οποία βύθισε τις παγκόσμιες αγορές στην αστάθεια.

Τα κινεζικά προϊόντα έχουν κυρίως στοχοθετηθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με δασμούς που φθάνουν το ιλιγγιώδες επίπεδο του 145%.

Ο ευρωπαϊκός συνασπισμός επιδιώκει από την πλευρά του να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς εταίρους του απέναντι σ' έναν αμερικανό σύμμαχο που έχει καταστεί απρόβλεπτος.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επωφελήθηκε της ευκαιρίας καλώντας την ΕΕ και την Κίνα να «αντισταθούν» μαζί στον «εξαναγκασμό».

Η ΕΕ και η Κίνα πρόκειται επίσης να διεξαγάγουν μια συμβολική σύνοδο κορυφής τον προσεχή Ιούλιο, με την ευκαιρία των 50 ετών της σχέσης τους.

Τα σημεία διαφωνίας παραμένουν εντούτοις πολλά ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο.

Η ΕΕ έχει ανοίξει έρευνες εναντίον κινεζικών προϊόντων για αθέμιτες επιδοτήσεις, κατηγορώντας το Πεκίνο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι έρευνες αφορούν κυρίως τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε βάρος κινέζων αξιωματούχων για «σοβαρές προσβολές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σε βάρος των μουσουλμανικών μειονοτήτων του Σιντζιάνγκ.

Το Πεκίνο απάντησε επιβάλλοντας κυρώσεις σε ευρωβουλευτές, καθώς και σε ευρωπαίους ερευνητές και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επικαλούμενα αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μέσο ενημέρωσης Politico και το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσαν σήμερα ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει αυτές τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι η Κίνα αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων νυν και ενός πρώην μέλους του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και σε βάρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του σώματος.

Ερωτηθείς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, όμως δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν μια «θετική δυναμική».

«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενθαρρύνονται θερμά να επισκέπτονται συχνότερα την Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Απόψεις

Του Δημήτρη Γ. ΜπράνηΕρευνητήΠολιτικού και Κοινωνικού Σχολιαστή Ι. Ο 5ος ΜΗΝΑΣ !!!Α΄. Μάϊος, ή κοινώς Μάης. Είναι ο 5ος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και...