Πεκίνο: Η πολιτικοποίηση του εμπορίου είναι ανήθικη και μη βιώσιμη
Η Κίνα δήλωσε σήμερα πως μια κατάσταση όπου οι περιορισμοί για λόγους εθνικής ασφάλειας εμποδίζουν σοβαρά την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω "της πολιτικοποίησης οικονομικών και εμπορικών θεμάτων" θα ήταν "ανήθικη και μη βιώσιμη", έπειτα από προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Γκιτά Γκοπίνατ, δήλωσε τον Δεκέμβριο πως αν η παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο διασπαστούν σε δύο μπλοκ -- υπαινισσόμενη κυρίως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στη Δύση και την Κίνα και τη Ρωσία στην Ανατολή-- το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2,5% έως 7%.
"Ένας εμπορικός πόλεμος, ένας πόλεμος επιστήμης και τεχνολογίας, ασκήσεις αποσύνδεσης [decoupling] ή ελαχιστοποίησης των κινδύνων [de-risking] είναι, στην ουσία, η πολιτικοποίηση οικονομικών και εμπορικών θεμάτων", δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Αυτό είναι ανήθικο και μη βιώσιμο και εντέλει επηρεάζει τα συνολικά συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας".
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος η μία της άλλης. Αν και αμφότερες οι κυβερνήσεις αντιτίθενται δημόσια στην αποσύνδεση, η Κίνα έχει τώρα περισσότερες εμπορικές σχέσεις με τη Νοτιοανατολική Ασία και οι ΗΠΑ και με τον γειτονικό Καναδά και το Μεξικό.
Η Κίνα έχει επιβάλει εξαγωγικούς περιορισμούς σε ορισμένα κρίσιμα μεταλλεύματα, όπως ο γραφίτης --του οποίου αποτελεί το 67% της παγκόσμιας προσφοράς-- επικαλούμενη ανησυχίες εθνικής ασφάλειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντιώνονται στους εξαγωγικούς ελέγχους που έχει ανακοινώσει η Κίνα στο γάλλιο και στο γερμάνιο, μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ημιαγωγών και άλλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και του εξοπλισμού κατασκευής τους στην Κίνα, επικαλούμενες επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια.
"Η Κίνα είναι πρόθυμη να εργαστεί με όλες τις πλευρές προκειμένου να υποστηρίξει τη συμπεριληπτική οικονομική παγκοσμιοποίηση, αντιτίθεται αποφασιστικά στην αντιπαγκοσμιοποίηση και εναντιώνεται σε όλες τις μορφές μονομέρειας και προστατευτισμού", είπε ο Ουάνγκ.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ