Προσωρινή αποφυλάκιση για τον Γκόραν Χάτζιτς
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποδέχθηκε την έφεση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην προέδρου της αποκαλούμενης Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, Γκόραν Χάτζιτς και αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκισή του.
Ο Γκόραν Χάτζιτς πρέπει να επιστρέψει στη Χάγη έως το τέλος Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε από το ICTY.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών του ICTY, ο Γκόραν Χάτζιτς θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ μόλις καταστεί δυνατό και εκεί θα τον αναμένει εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σερβίας, με βάση τις εγγυήσεις του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών.
Η περίοδος που θα παραμείνει προσωρινά ελεύθερος ο Γκόραν Χάτζιτς αρχίζει από τη στιγμή που θα παραδοθεί στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της σερβικής κυβέρνησης και λήγει με την επιστροφή του στην Ολλανδία.
Κατά την παραμονή του στη Σερβία, ο Γκόραν Χάτζιτς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει τον δήμο Νόβι Σαντ και δεν θα μπορεί να εξέρχεται βράδυ από την κατοικία του, όπου καθημερινά θα δέχεται επισκέψεις εκπρόσωπων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, οι οποίοι θα παραδίδουν γραπτές αναφορές στη γραμματεία του ICTY, για το αν ο κατηγορούμενος τηρεί τους συμφωνηθέντες όρους.
(ΑΠΕ)



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

