Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ κατατέθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπό το εθνικιστικό VMRO-DPMNE προς τον πρόεδρο της βουλής των Σκοπίων Ταλάτ Τζαφέρι το μεσημέρι της Δευτέρας.
Την Κυριακή ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είχε ζητήσει από τον Ζάεφ την παραίτηση της κυβέρνησης, διαφορετικά θα κατέθετε πρόταση μομφής όπως και έγινε τελικά.
Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση παραίτησής του από επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), εξαιτίας της μεγάλης ήττας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο Ζάεφ παρενέβη με δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας πως οι πολίτες της χώρας δεν θα επιστρέψουν τους Μίτσκοσκι, Απασίεφ και Γκρούεφσκι να διοικήσουν τη χώρα.
«Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας απειλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, τη Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας, την κοινή και ισότιμη κοινωνία, την ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και τις καλές σχέσεις με τους γείτονες μας» αναφέρει στη δήλωσή του ο Ζάεφ, τονίζοντας πως ο δημοκρατικός κόσμος και τα κόμματα: «δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν την εξουσία και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα».
Με τη δήλωση αυτή ο Ζάεφ επιχειρεί να κινητοποιήσει ουσιαστικά τ΄ αντανακλαστικά των Αλβανών βουλευτών μια και το μικρό ακροαριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά), του Ντιμίταρ Απασίεφ, αποτελεί «κόκκινο» πανί για τους Αλβανούς, εξαιτίας των ακραίων θέσεων του.

    

randomness