Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχωρεί η τουρκική λίρα - Έφθασε να καταγράφει πτώση έως και 14,6%

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα κοντά στις 6,5 λίρες ανά δολάριο καθώς η επιδείνωση της διαμάχης με τις ΗΠΑ και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας πλήττουν και πάλι το νόμισμα.

Η λίρα περιόρισε κάποιες από τις απώλειές της, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 5,9646 λίρες ανά δολάριο στις 10:45 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας πτώση 5,5%. Νωρίτερα, υποχώρησε έως 14,6% στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών ανά δολάριο.

Οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαμάχη αναφορικά με τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο η Άγκυρα έχει θέσει υπό κράτηση κατηγορώντας τον για τρομοκρατία.

Οι επενδυτές επικαλούνται ως τον βασικό λόγο για τη συνεχή υποτίμησή του νομίσματος την απουσία, όπως τη χαρακτηρίζουν, παρέμβασης από τις αρχές για να αντιμετωπιστεί η βουτιά της λίρας. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της το 2017.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο, πριν ο επανεκλεγείς Ερντογάν αναλάβει νέες διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της τράπεζας. Ο διορισμός του γαμπρού του Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον περασμένο μήνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών δημιούργησε μεγαλύτερες ανησυχίες στις αγορές.

«Η κατάσταση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα - νομίζω ότι θα αναγκαστούν να παρέμβουν», δήλωσε ο Κριστιάν Μάτζιο, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση χρειάζεται να είναι «δραστική».

Αργότερα σήμερα, ο Αλμπαϊράκ αναμένει να ανακοινώσει το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία.

Διεθνείς αγορές: Αναταραχή προκαλεί η βουτιά της τουρκικής λίρας

Η βουτιά της τουρκικής λίρας προκάλεσε σήμερα αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι εντεινόμενοι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις έστρεψαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα έως και 14,6% --η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές του 2001-- λόγω της επιδείνωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας και της απουσίας δράσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους, ενώ στις 11:42 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 5,97 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση 7%.

Αυτό εντείνει τους φόβους ότι θα υπάρξει αντίκτυπος σε άλλες οικονομίες και αγορές - οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση ενώ το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2017 καθώς η εφημερίδα Financial Times ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%. Πτωτικό αναμένεται να είναι και το άνοιγμα στη Wall Street.

Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%. 

Bloomberg: Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει το ευρώ

Απώλειες σημείωσε σήμερα του ευρώ παράλληλα με την πτώση των νομισμάτων των μετοχών άλλων αναδυόμενων αγορών, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg. Η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό στον απόηχο της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Το ευρώ σημείωσε απώλειες έναντι του δολαρίου μετά από δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για ανησυχίες της ΕΚΤ από την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική λίρα. Οι εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών δίνουν τον τόνο των αγορών.

Η Κίνα αντέδρασε στον τελευταίο γύρο εμπορικών εχθροπραξιών της κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας τους δικούς της δασμούς. Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, UniCredit SpA και BNP Paribas SA που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ανησυχεί για την έκθεση στην πτώση της τουρκικής λίρας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων