Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σρι Λάνκα: Στρατός και αστυνομία διέλυσαν τον μεγαλύτερο καταυλισμό διαδηλωτών

Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί διέλυσαν τον μεγαλύτερο καταυλισμό διαδηλωτών στο Κολόμπο (οικονομική πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα) λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόπισαν τους διαδηλωτές και διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί κοντά στην είσοδο του κτιρίου της Γραμματείας της Προεδρίας. Οι διαδηλωτές, που είχαν κατασκηνώσει εκεί από τις αρχές Απριλίου, είχαν προαναγγείλει ότι θα εγκατέλειπαν την περιοχή το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), στρατιώτες προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις και κατέστρεψαν τις σκηνές που είχαν στηθεί κατά μήκος της λεωφόρου που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο, ενώ αστυνομικοί απέκλεισαν τους παρακείμενους δρόμους προκειμένου να αποτρέψουν την επιστροφή διαδηλωτών.

Ο νέος πρόεδρος της Σρι Λάνκα είχε ζητήσει νωρίτερα από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση οι αρχές θα εκκένωναν την περιοχή δια της βίας. Είχε κηρύξει εξάλλου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δίνοντας έτσι διευρυμένες εξουσίες στον στρατό και στην αστυνομία για να συλλάβουν υπόπτους και να τους θέσουν υπό κράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους.

Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε εξελέγη την Τετάρτη πρόεδρος της Σρι Λάνκα, διαδεχόμενος τον Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα όταν εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην κατοικία του και βρήκε καταφύγιο τελικά στη Σιγκαπούρη από όπου έστειλε επιστολή παραίτησης.

 

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

 

Ο νέος πρόεδρος της Σρι Λάνκα εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Καλείται να κυβερνήσει μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, έχοντας κηρύξει και επισήμως χρεοκοπία.

Ο 73χρονος Βικρεμεσίνγκε, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός έξι φορές, κατηγορείται από διαδηλωτές ότι είναι σύμμαχος του Ρατζαπάκσα. Ο ίδιος διαμηνύει πως είναι «φίλος του λαού».

Ένα από τα φαβορί για την πρωθυπουργία είναι ένας παιδικός φίλος του Βικρεμεσίνγκε, ο Ντίνες Γκουναουάρντενα, πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και ένθερμος υποστηρικτής της δυναστείας Ρατζαπάκσα. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, υπάρχουν άλλοι δύο μνηστήρες για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο πρόεδρος Βικρεμεσίνγκε επιθυμεί το νέο κυβερνητικό σχήμα να περιλαμβάνει στελέχη της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σατζίθ Πρεμαντάσα, ο οποίος υποστήριξε έναν αντίπαλο υποψήφιο στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως συνάντησε τον Βικρεμεσίνγκε και συζήτησαν πώς θα μπορούσε να θωρακιστεί η χώρα από νέες «αθλιότητες και καταστροφές».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.