Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βρετανία: «Απόβαση» σχεδόν χιλίων μεταναστών σε μια ημέρα

Τον πρωτοφανή αριθμό των περίπου 1.000 μεταναστών που πέρασε τη Μάγχη σε μια μέρα μόνο για να φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε την Πέμπτη το Λονδίνο, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Εννιά βρετανικά σκάφη της ακτοφυλακής και της συνοριακής δύναμης συνόδευσαν πολλές βάρκες που είχαν περάσει στα βρετανικά νερά ως το Ντόβερ, σε μια ημέρα όπου ο ασυνήθιστα καλός καιρός στο στενό μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας ευνοούσε τη διάβασή του.

Ανεπισήμως το Λονδίνο διαμήνυσε ότι η Γαλλία δεν έχει πια την κατάσταση υπό τον έλεγχό της, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας εξήγησε τη σπουδή για συνοδεία των μεταναστών δηλώνοντας ότι ο βρετανικός λαός δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μάγχη, την ώρα μάλιστα που αδίστακτες συμμορίες αποκομίζουν κέρδη από αυτούς.

Εκπρόσωπος του υπουργείο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον αριθμό των μεταβάσεων μεταναστών μέσω της Μάγχης στη Βρετανία. Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ με 853 άτομα είχε καταγραφεί στις 3 Νοεμβρίου.

Εντός του 2021 πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με βάρκες προς τη Βρετανία, σχεδόν τριπλάσιοι από τους 8.404 που καταγράφηκαν το 2020, και ασφαλώς πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με τα χρόνια πριν την πανδημία και τους αυστηρούς ελέγχους στις εισόδους της χώρας, όταν κατέφθαναν με αεροπλάνα, τρένα και τα φέρι μπόουτ της Μάγχης. 

Σχεδόν 98% των ατόμων που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καταθέτουν αίτηση για άσυλο. Το 2019 κατατέθηκαν 35.737 αιτήσεις, σημειώθηκε πτώση στη χρονιά των λόκνταουν στις 29.815, ενώ ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι αιτήσεις ασύλου ανήλθαν στις 14.670.

Ο αριθμός των αιτήσεων είχε κορυφωθεί την περίοδο 2015-16, κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ σοβεί νέα κρίση σήμερα στα σύνορα της Λευκορωσίας με Πολωνία και Λιθουανία.

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness