Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

 
 
 
Κίνημα Πολιτών στο Καρπενήσι ζητά την αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής μελέτης ανάπλασης του ιστορικού Γυμνασίου Καρπενησίου, της Βασικής Βιβλιοθήκης και  του αμφιθεάτρου . Το εν λόγω κτίριο του Γυμνασίου είναι από τα πιο ωραία, επιβλητικά και ιστορικά κτίσματα της πόλης , με έντονο αποτύπωμα στη μνήμη χιλιάδων Ευρυτάνων που πέρασαν από τα θρανία του σε καλές και δύσκολες εποχές.
Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», το Γυμνασιο  κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 με εισφορές της τοπικής κοινωνίας, των Ευρυτάνων της Αθήνας και των αποδήμων στην Αμερική, για να καταστραφεί το 1943 από τους Ναζί και να ξανακτιστεί μετά την απελευθέρωση με απόλυτο σεβασμό στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του.
Ακόμη και η επέκταση, που έγινε στη δεκαετία του 1970, έγινε με προσήλωση στις λεπτομέρειες των αρχικών σχεδίων και της ορεινής αρχιτεκτονικής παράδοσης.
Το 2017 αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, κ.λπ., σε συνδυασμό με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Βασικής Βιβλιοθήκης.
Ωστόσο, εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή της πύλης εισόδου στον προαύλιο χώρο. 
Οι πολίτες στο Καρπενήσι διαμαρτύρονται οτι ''τα  έργα προοιωνίζονται ένα τεραστίων διαστάσεων πρόπυλο, ύψους 6 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, που ουδεμία συνάφεια έχει με τον χώρο και εκμηδενίζει το κύριο κτίριο του Γυμνασίου. Ουσιαστικά το κρύβει από την ανεμπόδιστη θέα των περιπατητών, ενώ οι μαθητές που θα προαυλίζονται θα βλέπουν στην πύλη μια κατασκευή από εμφανές μπετόν ύψους όσο ένα διόροφο κτίριο, πλαισιωμένο από πολύχρωμους κοιλοδοκούς και γαλβανισμένα σίδερα''.
Τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της ευρυτανικής πρωτεύουσας στηρίζει και ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας .
Συγκεκριμένα εκφράζει τις επιφυλάξεις και την αντίθεσή του για την κλίμακα της πύλης εισόδου, δηλαδή το μέγεθός της σε σχέση με το μέγεθος του ιστορικού κτιρίου του Γυμνασίου.
Την παρεμπόδιση της θέασης του ιστορικού κτιρίου από τον περιπατητή ή τον διερχόμενο αυτοκινητιστή.
 Τα υλικά που χρησιμοποιεί (εμφανές μπετόν, γαλβανισμένες κοιλοδοκούς).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», η συντριπτική πλειονότητα των μελών του οποίου ήταν μαθητές του ιστορικού γυμνασίου και έχουν ζωντανές μνήμες από αυτό, αποφάσισε να έλθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκομένους φορείς (Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, Αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, Βουλευτή) ώστε να τους γνωστοποιήσει την άποψη του και να τους ζητήσει τις θέσεις τους.
Η κινητοποίηση του Συλλόγου είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία του μελετητή-αρχιτέκτονα του έργου. Στη σύσκεψη αυτή πήρε μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόεδρος του Συλλόγου, αρχιτέκτονας Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία εξέθεσε και τεκμηρίωσε με επιστημονικά επιχειρήματα τις ενστάσεις .
 
Ωστόσο, επειδή το μέγεθος τέτοιων έργων δεσμεύουν την πόλη και αλλοιώνουν το χαρακτήρα της για πολλά χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρπενησιωτών δηλώνει πως θα παρακολουθεί στενά την πορεία του έργου και επιμένει στην άμεση αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής μελέτης ως προς αυτό το σημείο.
''Το Καρπενήσι έχει ήδη αρκετό τσιμέντο από το κύμα της αντιπαροχής, τα ιστορικά κτίρια που απέμειναν είναι ελάχιστα και χρήζουν ανάδειξης και προβολής και καμιά κατασκευή δεν μπορεί να προσβάλει την μνήμη και να απαξιώνει το ιστορικό αποτύπωμα των τοποσήμων της πόλης μας. Ο Σύλλογος θεωρεί υποχρέωσή του την έκφραση γνώμης, αλλά και την ανάληψη δράσεων, για την διαφύλαξη της ιστορικότητας και των τοποσήμων της πόλης του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας, με ευαισθησία, σύνεση και πνεύμα συνεργασίας'' τονίζουν στην ανακοινωσή τους .

 

                                                            Αντιδράσεις και απο την  ΕΛΜΕ Ευρυτανίας

Αναφέρεται στην αναγκαία ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου του 1ου Γυμνασίου - ΓΕΛ Καρπενησίου, αναφέρεται με ανακοινωσή της και η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας , περιγράφοντας ωστόσο ως βιασμό της αισθητικής του χώρου την διαμόρφωση της εισόδου και της κλίμακα που οδηγεί στο προαύλιο.

 Η  κατασκευή της εισόδου βρίσκει το σύνολο των εκπαιδευτικών αντίθετους ως προς την αισθητική και τη χρησιμότητα της κατασκευής. ''Το κτίριο του 1ου Γυμνασίου, όπως συμπληρώθηκε με σεβασμό στην εξαιρετική αρχιτεκτονική του από το κτίριο του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, αποτελεί κτίριο ιστορικό για την πόλη του Καρπενησίου και την ευρύτερη περιοχή, καθώς εκεί πέρασαν τα μαθητικά τους χρόνια και από εκεί ξεκίνησαν την πορεία τους για τη ζωή μαθητές από όλη την Ευρυτανία και συνδέεται με όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορίας της πόλης του Καρπενησίου. Αποτελεί ένα από τα λίγα καλαίσθητα κτίρια της πόλης που βίαια τσιμεντοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Θεωρούμε ότι η κατασκευή της εισόδου και της κλίμακας που οδηγεί στον αύλειο χώρο αποτελεί όχι μόνο βιασμό της αισθητικής του χώρου, αλλά βιασμό κάθε έννοιας καλαισθησίας και μέτρου γενικότερα. Είναι ένα τμήμα του συνολικού έργου του οποίου η κατασκευή πρέπει να σταματήσει έγκαιρα, ανεξάρτητα από το όποιο κόστος.''

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...
randomness