Η γήρανση του πληθυσμού «βραδυφλεγής βόμβα» για όλη την ΕΕ – Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα
Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν κατά μέσο όρο λιγότεροι από τρεις ενήλικες σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω. Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί εκθετικά. O δείκτης εξάρτησης γήρατος στην ΕΕ αναμένεται φτάσει στο 56,7% το 2050, σχεδόν διπλάσιος από αυτόν του 2020 (34,8%%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερα από δύο άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω. Η προβλεπόμενη αύξηση του δείκτη εξάρτησης γήρατος ακολουθεί την τάση που παρατηρήθηκε την τελευταία 20ετία (25,9% το 2001) και καταδεικνύει πως το δημογραφικό είναι η «βραδυφλεγής βόμβα» για όλη την ΕΕ.
O δείκτης εξάρτησης γήρατος είναι εξαιρετικά υψηλός σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές είναι κυρίως αγροτικές, ορεινές ή σχετικά απομακρυσμένες, και στις περισσότερες των περιπτώσεων πλήττονται από την αστυφιλία.
Μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, η Ευρυτανία κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτης εξάρτησης γήρατος (78,3%), ακολούθησε η βελγική περιοχή Arr. Veurne (64,6%) και η γερμανική περιοχή Suhl, Kreisfreie Stadt (61,3%).
Αντίθετα, ο χαμηλότερος δείκτης εξάρτησης γήρατος στην ΕΕ καταγράφηκε στη περιοχή Μαγιότ στη Γαλλία (6,1%).
Σύμφωνα με την Eurostat κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, οι δείκτες εξάρτησης γήρατος αναμένεται να αυξηθούν και στις 1.169 περιοχές της ΕΕ.
Με απλά λόγια τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλη την ΕΕ και ειδικά στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τεράστιες προκλήσεις, καθώς θα έχουν υψηλές υποχρεώσεις καταβολής συντάξεων και περιορισμένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
ΠΗΓΗ:NEWSBOMB.GR