Τουρκία: Ο Ερντογάν απειλείται και "γρυλίζει" στο Αιγαίο
Έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και "φωνασκία" από τις εμπρηστικές δηλώσεις που εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ο Ερντογάν νιώθει να απειλείται, το κόμμα του κατρακυλά και έτσι αποφάσισε να ανεβάσει ξανά τους τόνους,
Η εβδομάδα που προηγήθηκε είχε σημειολογικό χαρακτήρα, με δύο βασικούς άξονες: Την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, καθώς και την έναρξη του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Η πορεία προς την κορύφωση των δύο αυτών γεγονότων, αλλά και οι μέρες που ακολούθησαν αυτών, ήταν ανάλογη της συχνότητας και των "ντεσιμπέλ" από τις κλιμακούμενες εμπρηστικές δηλώσεις και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, συνιστωσών που επιβεβαιώνουν την πρόθεση του Ερντογάν να ανεβάσει τους τόνους.
Τελευταίο "κρούσμα", η τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ στράφηκε και κατά των ΗΠΑ αναφορικά με τις βολές που εξαπέλυσε ο Τζο Μπάιντεν κατά της Τουρκίας για το ρόλο της χώρας στη Συρία.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως χώρα του έχει καθορίσει τα δυτικά σύνορα της πριν από το τουρκολυβικό μνημόνιο, τονίζοντας πως όσους επιχειρούν να παραβιάσουν αυτή την γραμμή "εμείς τους εμποδίζουμε, όπως κάναμε με Ελλάδα και Κύπρο". Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν προτίθεται η Τουρκία να ανοίξει ΑΟΖ στην ίδια περιοχή που έχει καθορίσει την υφαλοκρηπίδα της είπε ότι ενδέχεται να κηρύξει ΑΟΖ όσον αφορά στην αλιεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το κάνει σύντομα.
Επιστολή στον ΟΗΕ και νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ανήμερα της έναρξης των διερευνητικών επαφών, η γειτονική χώρα απέστειλε επιστολή προς τον ΟΗΕ, στην οποία ζητούσε την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Στην επιστολή τονίστηκε πως, από τη στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν για αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.
Την ίδια ημέρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο συνάντησής του με τον Γεωργιανό ομόλογό του, επιτέθηκε στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για "προκλήσεις και παραβιάσεις" στη Μεσόγειο παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, αναφερόμενος στο ερευνητικό σκάφος "Nautical Geo".
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να "υποκινείται από άλλους ενεργώντας εναντίον της Τουρκίας", ενώ αντίστοιχο ήταν το σχόλιό του και όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ελληνογαλλική συμφωνία, λέγοντας ότι "δεν πρέπει να επιτρέπει σε ορισμένες χώρες να την παρακινούν ώστε να λειτουργεί εναντίον μας".
Υπενθυμίζεται ότι ο Ακάρ, σχετικά με την αγορά των Rafale, είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι πως "δεν αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας επειδή αγόρασαν μερικά μεταχειρισμένα αεροσκάφη".
Επεισόδιο και στην Κύπρο
Σκηνικό έντασης έστησε η Τουρκία και στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, λίγες μέρες μετά την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Άγκυρα αποφάσισε να παρατείνει τη Navtex που είχε εκδώσει στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να εμποδίσει τις έρευνες του Nautical Geo, καθώς αν το επιτρέψει είναι σαν να δέχεται ότι εκεί είναι η κυπριακή ΑΟΖ σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται, ότι δηλαδή είναι δική της υφαλοκρηπίδα.
Εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκαν τουρκικά πολεμικά πλοία και συγκεκριμένα δύο φρεγάτες και μια κορβέτα.
Σφίγγει ο κλοιός και στο εσωτερικό της Τουρκίας - Σε ελεύθερη πτώση το AKP
Την ώρα βέβαια που ο Ερντογάν "γρυλίζει" στο Αιγαίο, διόλου ευνοϊκά δεν είναι τα πράγματα για εκείνον στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας του.
Έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους με στόχο να νικήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το 2023, αυξάνοντας έτσι την πίεση στον πρόεδρο καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώνεται η υποστήριξη προς την κυβερνητική συμμαχία του.
Διευρύνοντας τη συνεργασία τους που τα βοήθησε να καταφέρουν πλήγμα στον Ερντογάν στις τοπικές εκλογές του 2019, τα κόμματα πραγματοποίησαν την Τρίτη μια τρίτη συνάντηση και σχεδιάζουν στο εξής εβδομαδιαίες συναντήσεις ώστε να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς σε κοινές αρχές, έκαναν γνωστό αυτοί που εμπλέκονται στις συνομιλίες.
Όλα αυτά, τη στιγμή που η υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Ερντογάν υποχωρεί εν μέσω επικρίσεων για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ανεργία, την πανδημία της Covid-19 και τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το AKP βρίσκεται γύρω στο 31-33%, κάτω από το 42,6% που είχε επιτύχει στις βουλευτικές εκλογές του 2018, και ο εθνικιστής σύμμαχός του, το κόμμα MHP, στο 8-9%, κάτω από το 11,1% των εκλογών, ποσοστά που θα έκαναν τον Ερντογάν να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στις επόμενες εκλογές.
ΠΗΓΗ NEWS247.GR