Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανοιχτό μέτωπο της Κομισιόν κατά της Gazprom

• Λαβρόφ: Απαράδεκτες οι κατηγορίες κατά της Gazprom

-

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ρωσική κρατική εταιρία, που είναι ο βασικός πάροχος φυσικού αερίου των χωρών της Ευρώπης, παρακώλυσε τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, ενώ επέβαλε υπερβολικές χρεώσεις σε πέντε χώρες.

Η Gazprom απάντησε στις κατηγορίες της Κομισιόν λέγοντας ότι τηρούνται αυστηρά όλοι οι νόμοι των κρατών όπου δραστηριοποιείται.

Αναφορικά με τον μηχανισμό των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρωσικός κολοσσός λέει ότι είναι σύμφωνος με των άλλων παραγωγών και εξαγωγέων φυσικού αερίου.


Λαβρόφ: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της ΕΕ κατά της Gazprom Λαβρόφ: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της ΕΕ κατά της Gazprom

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόκειται για μια απαράδεκτη απόπειρα να εφαρμοστούν αναδρομικά οι πρόσφατοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ενέργεια σε προηγούμενα συμβόλαια.

«Όλα τα συμβόλαια που ισχύουν τώρα τα οποία υπέγραψε η Gazprom με τους εταίρους της, υπεγράφησαν με πλήρη σεβασμό προς το νομικό καθεστώς που ίσχυε στην ΕΕ την περίοδο εκείνη» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε σήμερα τη Gazprom για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στις αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα ότι παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό στις αγορές προμήθειας φυσικού αερίου οκτώ κρατών μελών.


(ΑΠΕ)


    

 

randomness