Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Eκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου - Κώστας Καραμανλής: Είναι πάντα φωτεινός φάρος σε ένα ομιχλώδες τοπίο

«Τη γνώρισα πριν από 50 χρόνια. Τη συνάντησα στις γραμμές της ΟΝΝΕΔ λίγο μετά την μεταπολίτευση, την εποχή της έντονης πολιτικής αναζήτησης και η Μαριέττα ξεχώριζε από τότε. Μαχητική και επίμονη και με βαθιά πίστη στις ιδέες της» ανέφερε απόψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου, που διοργάνωσε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο Κώστας Καραμανλής περιγράφοντας την προσωπκότητα της Μαριέττας Γιαννάκου ανέφερε ότι σε όλη της την ζωή, αγωνιζόταν για τις αρχές και τις αξίες της παράταξης που αγάπησε και υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια. «Τις περισσότερες μάχες τις κέρδισε με το σπαθί της. Αλλά και οι ήττες δεν την κατέβαλλαν, αντίθετα χαλύβδωναν την θέλησή της να συνεχίσει στον δρόμο που θεωρούσε σωστό. Πολύ συχνά, έστω και με καθυστέρηση, η δικαίωση των επιλογών της ήταν πανηγυρική» σημείωσε.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην ακεραιότητα του χαρακτήρα της λέγοντας ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «ήξερε ότι πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά, όχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας. «Είχε το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες». Αποκάλυψε μάλιστα και ένα περιστατικό με μια ομάδα εκδοτών που την περίδο της θητείας της στο υπουργείο παιδείας την πίεζε να δεχθεί μια ευνοϊκή ρύθμιση για μια ομάδα καθηγητών ΑΕΙ. «Η Μαριέττα δεν ενέδωσε. Όπως δεν ενέδιδε ποτέ αν πίστευε ότι ήταν λάθος. Και βέβαια πολύ συχνά το πλήρωνε. Αλλά γι’ αυτόν τον χαρακτήρα της χρησιμεύει πάντα για όλους μας ως φωτεινός φάρος σε ομιχλώδες τοπίο» τόνισε συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός.
Ειδική μνεία έκανε στο ότι η ειδίκευσή της στην ψυχιατρική «την έφερε αντιμέτωπη στο πεδίο, στις κλινικές, τις δομές στήριξης και τις μονάδες απεξάρτησης, με τη μάστιγα των ναρκωτικών. Η εμπειρία αυτή, η διαχείριση του προσωπικού γολγοθά των νεαρών, ως επί το πλείστον, χρηστών, αλλά και των οικογενειών τους, ήταν για τη Γιαννάκου καταλυτική».
Ακόμη υπογράμμισε πως «η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια γνήσια ευρωπαΐστρια. Πιστή στο ιδεώδες της ευρωπαϊκής ενοποίησης για τη δημιουργία μιας πραγματικά ευρωπαϊκής διακυβέρνησης με ομοσπονδιακή δομή. Και είχε, πάνω από όλα, την πεποίθηση ότι παρά τις αντιξοότητες και τα πισωγυρίσματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε την ικανότητα να εμβαθύνει συνεχώς τη συνεργασία των κρατών και των λαών της, και ότι μακροπρόθεσμα η συνολική διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα οδηγούσε τελικά στην υλοποίηση του πρωταρχικού ευρωπαϊκού οράματος».
Σχολίασε μάλιστα, πως «σήμερα βέβαια, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών του και δεν γεννά αισιοδοξία ότι ακολουθεί αυτήν την κατεύθυνση. Σε πολλές μάλιστα και κρίσιμες περιπτώσεις, έχει απογοητεύσει. Δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια στοιχειώδη συνεννόηση πάνω σε αυτά που αποτελούν τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δυστυχώς έχει επικρατήσει η υπεράσπιση των μικροσυμφερόντων των επιμέρους κρατών μελών, έναντι της υπεράσπισης των πανευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών, που είναι ακριβώς αυτές που μας προσδιορίζουν και κάνουν την Ένωσή μας μοναδική».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Κων/νος Τασούλας καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ότι σήμερα «τιμούμε τη Μαριέττα Γιαννάκου που με την πορεία της και την προσφορά της αποτελεί ένα υπόδειγμα πολιτικής εξέλιξης που έτυχε συνεχούς αναγνώρισης από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κων/νο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ομιλία Μπροκ
Σύντομη ομιλία για τη Μαριέττα Γιαννάκου απηύθυνε επίσης ο Έλμαρ Μπροκ, πρώην πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλήθηκε βίντεο με αποσπάσματα από τοποθετήσεις της και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής Α΄ Αθήνας, πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο πανεπιστημιακός και πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Καραμάνος και η πολιτική επιστήμονας και πρώην βουλευτής, Βάσω Κόλλια.

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης  ΠΑΡΤΙ ΜΑΣΚΕ Για του λαδιού τον τενεκέΟ φόνος έγινε σουξέ.Τρεις τενεκέδες στα παιδιάΚαι δυο στη συμπεθέραΈναν μισόν στην εκκλησιάΚαι τ’ άλλο...