Η Κ.Ο των “11” και τα νέα δεδομένα στον προοδευτικό χώρο
Σήμερα στις 19.00 το απόγευμα στο Σεράφειο ανακοινώνεται το όνομα και οι προτεραιότητες του νέου κοινοβουλευτικού σχήματος που προέκυψε από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και ιδίως στον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο», φέρνει ή επίσημη ανακοίνωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα συναπαρτίζεται από τους 11 βουλευτές οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα αλλά και οι προτεραιότητες του νέου κοινοβουλευτικού σχήματος αναμένεται να γίνει σήμερα γνωστό σε ειδική εκδήλωση στις 19.00 το απόγευμα στο Σεράφειο.
Θυμίζουμε ότι στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα έχει πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση, θα μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος που θα μοιραστούν τους ρόλους των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όπως και οι βουλευτές Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεοπίστη Πέρκα, Φερχάτ Οζκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη.
Η εκδήλωση
Στην – σχετικά σύντομη εκδήλωση – αναμένεται να τοποθετηθούν κάποιοι από τους αποχωρήσαντες βουλευτές σε σύντομους χαιρετισμούς ενώ την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Αλέξης Χαρίτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της νέας Κ.Ο αν και θα αναφερθεί στους λόγους της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να εστιάσει στην «επόμενη μέρα».
Κυρίως στον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η κοινοβουλευτική ομάδας δίνοντας έμφαση στα αντιπολιτευτικά χαρακτηριστικά που θα έχει απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να τονίσει την πρόθεση για να υπάρχει – σε πρώτη φάση στην Βουλή- μία αντιπολίτευση σύγχρονη, με σαφή αριστερή κατεύθυνση και θέσεις που θα χαρακτηρίζεται από την μαχητική στάση της απέναντι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Να σημειωθεί ότι το «ντεμπούτο» της συνολικής παρουσίας της νέας Κ.Ο στο κοινοβούλιο αναμένεται να γίνει την Τετάρτη. Όταν δηλαδή στην αίθουσα της Ολομέλειας θα συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτά ενώ ο υφιστάμενος σχεδιασμός μιλά για την παρουσίαση ενός συνολικού, κυβερνητικού, σχεδίου για την χώρα που θα αναπτυχθεί κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο Αλέξης Χαρίτσης
Στην σημερινή παρουσίαση αναφέρθηκε άλλωστε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Χαρίτσης. Τονίζοντας πως «την Δευτέρα θα παρουσιάσουμε στο Σεράφειο του Δήμο Αθηναίων την νέα Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Η συγκρότησή της είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι το περιεχόμενο που θέλουμε να δώσουμε στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το πολιτικό μας στίγμα, η ταυτότητα που θα διαμορφώσουμε, οι θέσεις που θα παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το μείζον και το έχουμε χάσει στην δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα».
Επίσης ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε και στα πολιτικά χαρακτηριστικά του υπό διαμόρφωση χώρου επισημαίνοντας πως «είμαστε μία δύναμη της αριστεράς και στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Να ανοιχτούμε στον χώρο από την ριζοσπαστική αριστερά και την κεντροαριστερά μέχρι και την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Αλλά και σε όσους νιώθουν ότι δεν εκφράζονται οι ανάγκες τους, τα προβλήματά τους, οι προσδοκίες τους από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα».
Τα νέα δεδομένα
Πάντως η εξέλιξη που αναμένεται συνιστά – αντικειμενικά – μίας μορφής αναδιάταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Μια και η σύσταση της νέας Κ.Ο αποτελεί και την έναρξη της πορείας διαμόρφωσης ενός καινούργιου πολιτικού φορέα. Θα μπορούσε κανείς να κωδικοποιήσει τα νέα δεδομένα σε τρία σημεία:
Πρώτον: H 11μελής Κ.Ο θα συνιστά εφεξής έναν διακριτό πολιτικό λόγο στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα μέσα στις δυνατότητες μιας κοινοβουλευτικής ομάδας είναι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και λήψης θεσμικών πρωτοβουλιών που σε κάποιες περιπτώσεις θα απαιτούν την τοποθέτηση των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Δηλαδή ο εν λόγω χώρος θα μπορεί να θέτει σημαντικό μέρος της ατζέντας του διαλόγου στον χώρο του κέντρου και της αριστεράς.
Δεύτερον: Θα κρίνονται πλέον «στο πεδίο», δηλαδή στο κοινοβούλιο και μέσω αυτού στην κοινωνία οι τυχόν πολιτικές διαφοροποιήσεις του νέου κοινοβουλευτικού φορέα, με τις θέσεις που έχει εξαγγείλει και υποστηρίξει η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου θα κριθεί με σαφήνεια και ο ισχυρισμός της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το αν οι αποχωρήσεις δεν είχαν πολιτικό διακύβευμα.
Τρίτον: Ο νέος (κοινοβουλευτικός σε πρώτη φάση) χώρος θα αναπτύξει την δική του δυναμική σε σχέση με τους δύο άλλους αντιπολιτευτικούς πόλους: Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα αναμένεται το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση της νέας Κ.Ο με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ιδίως από την στιγμή που ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη δήλωσε πρόσφατα πως «είμαι έτοιμος να δώσω χέρι συνεργασίας σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη που μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί μας στα τεράστια ζητήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μιλάω για τις πολύ μεγάλες ανισότητες, την ανάγκη μίας ισχυρής δημόσιας Υγείας και Παιδείας, θέματα ρύθμισης της αγοράς, θέματα θεσμών και δημοκρατίας».
ΠΗΓΗ NEWS247.GR