Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις παραιτήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Λαμίας -Στον αέρα νέα προκήρυξη για 8 θέσεις -Απάντηση Αδωνι Γεωργιάδη σε ερώτηση Γιώργου Κοτρωνιά
Την απόφαση για τη νέα προκήρυξη για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λαμίας υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ευελπιστεί ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ενδιαφέρον για την πλήρωση των θέσεων.
Συγκεκριμένα μέσα στις 700 θέσεις που προκήρυξε το υπουργείο Υγείας οι 8 θέσεις αφορούν προκηρύξεις γιατρών στο Νοσοκομείο Λαμίας . Ειδικότερα εχουν προκηρυχθεί μια θέση Αναισθησιολογίας Διευθυντού, δύο θέσεις Αναισθησιολογίας Επιμελητού Α’, μια θέση ΤΕΠ Επιμελητή Β’, μια θέση Εσωτερικής Παθολογίας Επιμελητού Β’, μια θέση Παθολογική Ογκολογική Επιμελητή Α’, μια θέση Παιδιατρική Επιμελητή Α’ και μια θέση Πνευμονολογία-Φυματιολογία σε θέση Διευθυντού. Την ενημέρωση για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν εκανε απο το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργου Κοτρωνιά . '' Έχουμε βάλει περισσότερες θέσεις από τις συνήθεις προσκλήσεις κυρίως διότι μας είπαν ότι πολλοί δεν πηγαίνουν γιατί όταν βλέπουν μια θέση φοβούνται ότι θα πέσει πολλή δουλειά και προτιμούν να πάνε κάπου αλλού'' τόνισε ο υπουργός Υγείας . Αυτή τη φορά , είπε , έχουμε βάλει περισσότερες θέσεις δηλαδή δύο και τρεις στην πραγματικότητα στην κάθε θέση για να μην υπάρχει αυτή η ανησυχία ενδεχομένως στους γιατρούς.
Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε για αλλη μια φορά το πρόβλημα με τις ελλείψεις γιατρών , ωστόσο απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες για την κατάσταση στη Διοίκηση του Νοσοκομείου . ''Δεν θα ήθελα εύκολα, αβρόχοις ποσί, να ρίξω ευθύνες στη διοίκηση. Εγώ, ξέρετε, είμαι ο Υπουργός και δεν μπορώ να λέω εύκολα στη Βουλή ότι φταίει η διοίκηση, γιατί αν φταίει η διοίκηση πρέπει να την αλλάξω και αντιλαμβάνομαι ότι η Διοίκηση έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο, εχει να διαχειριστεί ένα Νοσοκομείο που πρέπει να λειτουργεί ενώ έχει έλλειψη προσωπικού γιατί έχουν γίνει πάρα πολλές παραιτήσεις''.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου ''το Νοσοκομείο Λαμίας έχει τις περισσότερες αναλογικά παραιτήσεις προσωπικό από κάθε άλλο Νοσοκομείο της χώρας και γι’ αυτό το λόγο έχω κάνει ειδική σύσκεψη στο γραφείο μου και με τον διοικητή του Νοσοκομείου και με τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας για να καταλάβω για ποιο λόγο, ειδικά στη Λαμία, παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο . Πιστεύω ότι με τις προκηρύξεις που κάναμε τώρα και την ευελιξία που δίνουμε πλέον στο γιατρό του Ε.Σ.Υ. με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία για τα απογευματινά χειρουργεία αλλά και το νέο Νόμο που έρχεται την άλλη εβδομάδα που θα τους δίνει το δικαίωμα να έχουν παροχή ιδιωτικού έργου πέραν του ωραρίου τους και άρα να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες αυτές οι προκηρύξεις να μην κηρυχθούν άγονες όπως οι προηγούμενες και να πληρωθούν''.
Εάν αυτό συμβεί, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης , τότε το Νοσοκομείο θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Διευκρινισε ωστόσο οτι παρά τις ελλείψεις, το Νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά. ''Δεν έχει σταματήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου όπως καμιά φορά λέγεται και διαρκώς η Υγειονομική Περιφέρεια φροντίζει με μετακινήσεις γιατρών από γειτονικά Νοσοκομεία, να κρατάει όλες τις Κλινικές του Νοσοκομείου απολύτως λειτουργικές. Αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερο, να αποκτήσει μόνιμο προσωπικό'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας .
Γιώργος Κοτρωνιάς : ''Το Νοσοκομείο Λαμίας θα έπρεπε να αποτελεί τη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Στερεά Ελλάδα''
Στην ερωτησή του ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς κάλεσε τον υπουργό να σκύψει στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου και να δώσει αμεσα λύση σημειώνοντας οτι ''το Νοσοκομείο Λαμίας θα έπρεπε με βάση τις άριστες υποδομές και εγκαταστάσεις του, να αποτελεί τη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Στερεά Ελλάδα. Κι όμως από το Νοσοκομείο Λαμίας έχουν αποχωρήσει περί τους 48 γιατρούς, αρκετοί ειδικευόμενοι γιατροί κι ετοιμάζονται κι άλλοι.''
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κοτρωνιάς αυτή τη στιγμή, υπολειτουργεί η Πνευμονολογική Κλινική μ’ ένα μόνο γιατρό, υπολειτουργεί η Παιδιατρική Κλινική και η γιατρός για έχει ήδη φύγει και είναι γνωστό το γεγονός ότι δεν μπορεί να δίνει ειδικότητα παιδιατρικής σε νέους γιατρούς. Υπολειτουργεί η Ουρολογική Κλινική και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Υπολειτουργεί το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και το Αιμοδυναμικό Τμήμα. Υπολειτουργεί το Αναισθησιολογικό Τμήμα με αποτέλεσμα να μειώνονται τα χειρουργικά τραπέζια και να αναβάλλονται τα χειρουργεία. Υπολειτουργεί το Παθολογοανατομικό Τμήμα, οι βιοψίες των καρκινοπαθών, βγαίνουν μετά από δύο μήνες. Η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι πολύ δύσκολη έως ανησυχητική. Κάνουν υπηρεσίες ακόμα και ειδικευόμενοι γιατροί ή έρχονται γιατροί από τα Κέντρα Υγείας του Νομού κι αυτό μετ’ εμποδίων.
Δεν λειτούργησαν ποτέ τα πρόσθετα κρεβάτια ΜΕΘ που προήλθαν από τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος , με τον βουλευτή να επισημαίνει σε αυτό το σημείο οτι '' φωτεινή εξαίρεση είναι η υπάρχουσα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λαμίας που την περασμένη χρονιά βραβεύτηκε ως η καλύτερη περιφερειακή ΜΕΘ της Ελλάδος'' . Οπως τόνισε ο κ. Κοτρωνιάς ''το Νοσοκομείο Λαμίας, της έδρας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει αποκτήσει κακή φήμη και δεν είναι ελκυστικό στον ιατρικό κόσμο αφού οι γιατροί δεν το επιλέγουν''
Σύμφωνα με τον ιδιο αυτό οφείλεται αφενός στην έλλειψη προσωπικού η οποία κάνει τις συνθήκες εργασίας δύσκολες έως απωθητικές για νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και στο γεγονός ότι οι γιατροί αλληλομηνύονται ή κάποιες φορές ελέγχονται από τη Διοίκηση, η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί με κάθε τρόπο την λειψανδρία.