Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΑΣΟΚ: Πολλές δηλώσεις, καμιά υποψηφιότητα

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη το πρώτο βήμα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη και η παρέμβαση του Χάρη Δούκα

Μεθαύριο Τετάρτη στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται να αρχίσει να «ξεκαθαρίζει το τοπίο» στο ΠΑΣΟΚ. Σε ένα κόμμα, δηλαδή, που πολλά στελέχη κάνουν λόγο για προσφυγή στην βάση μετά το αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών, όμως κανείς δεν φαίνεται για την ώρα να «βγαίνει μπροστά» προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Χάρης Δούκας

Από χθες στο «εσωκομματικό παιχνίδι» φαίνεται πως μπαίνει και ο Δήμαρχος Αθήνας, Χάρης Δούκας,  ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» προέκρινε το να υπάρξουν «άμεσα, συμμετοχικές διαδικασίες». Προσθέτοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα πως «το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα ‘κάντε επιτέλους κάτι’ έρχεται από παντού».

Πάντως απέφυγε να απαντήσει στο αν ο ίδιος προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα λέγοντας πως «αυτή την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν». Η δήλωση του ερμηνεύεται μέχρι στιγμή ως «δήλωση παρουσίας» στις εσωκομματικές εξελίξεις, με τον Χάρη Δούκα να επιδιώκει να έχει αναφορά στον ευρύτερο χώρο της κεντρο-αριστεράς.

Μεθαύριο Τετάρτη στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται να αρχίσει να «ξεκαθαρίζει το τοπίο» στο ΠΑΣΟΚ. Σε ένα κόμμα, δηλαδή, που πολλά στελέχη κάνουν λόγο για προσφυγή στην βάση μετά το αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών, όμως κανείς δεν φαίνεται για την ώρα να «βγαίνει μπροστά» προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι συνεδριάσεις των οργάνων

Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, αναμένεται να παραβρεθούν και τα 36 μέλη του, ενώ δεν αποκλείεται το όργανο να συνεδριάσει και με ακόμη πιο διευρυμένη σύνθεση. Εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται να κάνει εισήγηση με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ανοίγοντας αντικειμενικά έναν κύκλο τοποθετήσεων των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται και συνέντευξη που θα παραχωρήσεις αύριο το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κρατική τηλεόραση.

Με βάση τον προγραμματισμό συνεδρίασης των οργάνων μέχρι το τέλος του μήνα, κατά πάσα πιθανότατα στις 30 Ιουνίου, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ένα όργανο που σε αντίθεση με το Πολιτικό Συμβούλιο έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται να καταθέσει την πρόταση του για τον οδικό χάρτη του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα είναι καθοριστική για το πώς θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ, αφού το καταστατικό του κόμματος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για το πώς είναι δυνατόν να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να κινείται στο πνεύμα της δήλωσής του μετά τις εκλογές

Είχε επισημάνει πως «σε τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε σταθερά τα ποσοστά μας -πολύ πάνω από τις ευρωεκλογές του 2019-.Στα θετικά, σπάσαμε επιτέλους τη γαλάζια κυριαρχία στο χάρτη, «πρασινίζοντας» δύο νομούς της Κρήτης μετά από 12 χρόνια.Επίσης, είμαστε δεύτερη δύναμη σε 19 νομούς της χώρας. Η παράταξή μας ξανασυστήθηκε με τους ψηφοφόρους του Κέντρου, όπου αναδειχθήκαμε πρώτο  κόμμα».

Εστίασε παράλληλα στις διαφορές που καταγράφονται στις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια και στα αστικά κέντρα. Τονίζοντας επίσης πως «θα πάρω, όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου με τις δημιουργικές αλλά πάνω από όλα πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να εκτιμά πως η δρομολόγηση διαδικασιών ανάδειξης προέδρου θα συνιστά εσωστρέφεια η οποία και θα ζημιώσει – αντικειμενικά- το ΠΑΣΟΚΔίχως όμως αυτό να σημαίνει πως δεν έχει «προοικονομήσει» τα αντίστοιχα σενάρια σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις κοινής ανάγνωσης των εξελίξεων και συνεχιστεί ο «θόρυβος» της αμφισβήτησης από σειρά στελεχών.

Αυτά σε ένα ευρύτερο πολιτικό κλίμα που δεν φαίνεται ότι μπορεί να εγγυηθεί πως το ΠΑΣΟΚ θα έχει την χρονική δυνατότητα μίας 3ετίας προκειμένου να διαμορφώσει την δυναμική του. Αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμη και πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, οι οποίες μάλιστα θα γίνουν με «λίστα» λόγω της μη παρέλευσης του 18μηνου από τις προηγούμενες.

Θυμίζουμε ότι προσφυγή στην βάση για νέα ηγεσία έχουν μέχρις στιγμής ζητήσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Νίκος Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Απόστολος Πανάς και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Από την άλλη όμως δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια στελέχη όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ως εκ τούτου δεν είναι ακόμη σαφείς οι συγκλίσεις ή οι αποκλίσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ώστε να μπορεί να αντιληφθεί κανείς τους πόλους που διαμορφώνονται και θα καθορίσουν το τι πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR