Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Στην Ουάσιγκτον ο Κ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Οι συναντήσεις και οι επαφές στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ

 

 

 

Ώρα Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναχωρεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να δώσει το "παρών" στις εργασίες, που συμπίπτουν με την επέτειο 75 χρόνων από την Ίδρυση της Συμμαχίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν:

 

-Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας.

-Η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις.

-Η επιβεβαίωση της στήριξης στην Ουκρανία.

-Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα).

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι στο μέτωπο της δέσμευσης για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα των συμμάχων, που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων, αλλά και ομιλίες. Το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν. Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός:

-Θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου.

 

-Έχει προσκληθεί από το "Council on Foreign Relations" και θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

-Θα συζητήσει στο πλαίσιο του "NATO Public Forum" με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Νάντια Σάντλοου.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνεται και η Νέα Υόρκη. Ο κ. Μητσοτάκης, την ερχόμενη Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρεθ. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν:

-Η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

-Το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Οι προκλήσεις της Β. Μακεδονίας

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα αποτελέσει το σκηνικό της πρώτης κοινής παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, μετά τις εκλογές και την κυβερνητική αλλαγή στη γειτονική χώρα.

Παρά τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα της ελληνικής πρωτεύουσας όσον αφορά στις συνέπειες που μπορεί να έχει η άγονη στάση της ηγεσίας της γείτονος και η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, συνεχίζει να…τραβάει το σκοινί των προκλήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, που έχει ενημερώσει ήδη στο πλαίσιο του πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου τους ομολόγους του για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία και για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της παραβιάζει ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes, έχει σπεύσει να διαμηνύσει ότι ο Χριστιάν Μίτσκοσκι θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση εντός της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν επιμείνει σε αυτήν την ρητορική.

"Θα θέσω το θέμα και νομίζω ότι θα έχω και πάρα πολλούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να καταλάβουν τα Σκόπια ότι δε μπορούν να παίζουν με την Αθήνα σε ένα τέτοιο θέμα. Διότι εάν η χώρα είχε επιδιώξει διπλή ονομασία, το θέμα αυτό θα είχε κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ ακριβώς μέσα από μια συμφωνία, με τα προβλήματά της, που όμως κατοχύρωσε μία ονομασία έναντι όλων. Και αν αυτό τεθεί σε αμφισβήτηση, τότε θα γνωρίζει η Βόρεια Μακεδονία ότι θα έχει μεγάλα προβλήματα, όχι μόνο στις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά στις σχέσεις της και μέσα στο ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας προσδοκά κάποια στιγμή να γίνει μέλος", είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Η ελληνική πρωτεύουσα διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι το θεμέλιο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας. "Κατέστησα απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη- οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη", είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των "27" στις Βρυξέλλες.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.