Κιρ Στάρμερ: Θετικό το πρώτο δείγμα από τον νέο πρωθυπουργό
Διόρισε μία κυβέρνηση κατά κύριο λόγο γυναικεία, ικανή και έμπειρη και έριξε αμέσως άκυρο στις απελάσεις μεταναστών στη Ρουάντα
Αμέσως έπιασε δουλειά η νέα βρετανική κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ – μια κυβέρνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά κύριο λόγο γυναικεία, ικανή και έμπειρη. Το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε είναι ιδιαίτερα θετικό – δεν θα εφαρμοσθεί το μέτρο της προηγούμενης κυβέρνησης για απελάσεις μεταναστών στη Ρουάντα.
Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου κατέστησε σαφές ότι υπό την ηγεσία του η πολιτική θα επανέλθει ως καθήκον για υπηρεσία
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο Στάρμερ δεσμεύθηκε για ταχεία δράση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις φυλακές, καθορίζοντας επίσης την ατζέντα για τη μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και την ανοικοδόμηση των διεθνών σχέσεων.
Είναι «η επιστροφή των ειδικών», είχε τίτλο η «Independent», ενώ ακόμα και το Sky News, που δεν συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές του Στάρμερ, το παραδέχθηκε: οι διορισμοί της νέας κυβέρνησης «είναι εντυπωσιακοί».
Ο Εργατικός πρωθυπουργός, που εξελέγη την περασμένη Πέμπτη με 412 έδρες από τις 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, προειδοποίησε ότι «η έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης θα θεραπευθεί μόνο «με πράξεις, όχι με λόγια», και δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στην προεκλογική εκστρατεία.
Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου κατέστησε επίσης σαφές, ότι υπό την ηγεσία του, η πολιτική θα επανέλθει ως καθήκον για υπηρεσία, σε αντίθεση με τα τελευταία 14 χρόνια διακυβέρνησης των Τόρις. «Το προσωπικό συμφέρον είναι η πολιτική του χθες» είπε.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Οι εργασίες για την υλοποίηση της υπόσχεσης των Εργατικών για 40.000 επιπλέον ραντεβού την εβδομάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας «ξεκινούν αμέσως», είπε ο Στάρμερ, προσθέτοντας ότι σε μεγάλα νοσοκομεία εξετάζονται κίνητρα για το προσωπικό ώστε να εργάζονται πιο αργά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα.
Αυτή η νέα βρετανική κυβέρνηση είναι η πιο «θηλυκή» στην ιστορία της χώρας, αλλά και αυτή με τον μεγαλύτερο αριθμό υπουργών που φοίτησαν σε δημόσια σχολεία. Για σύγκριση, τα δύο τρίτα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον είχαν φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε δεχθεί επικρίσεις μέσα από το ίδιο του το κόμμα επειδή περιστοιχίστηκε από πολλούς αποφοίτους του Ιτον, του ιδιωτικού οικοτροφείου για τα αγόρια της βρετανικής ελίτ.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Κιρ Στάρμερ είπε ότι είναι περήφανος που έχει υπουργούς «που δεν είχαν το πιο εύκολο ξεκίνημα στη ζωή» και ότι η ομάδα του αντικατοπτρίζει «τη φιλοδοξία που βρίσκεται στην καρδιά της χώρας μας».
Ποιοι ξεχωρίζουν
Μεταξύ των υπουργών που ξεχωρίζουν είναι η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Στέγασης Αντζελα Ράινερ, η οποία είχε εγκαταλείψει το σχολείο στα 16, έμεινε έγκυος και αργότερα εργάστηκε στον τομέα της υγείας, καθώς και ο Ντέιβιντ Λάμι που έγινε υπουργός Εξωτερικών – ο πρώτος μαύρος Βρετανός που σπούδασε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.
Στην αντιπολίτευση, στους Τόρις έπειτα από τη μεγάλη ήττα γίνονται προσπάθειες ιδεολογικής ανάλυσης του αποτελέσματος και το βασικό θέμα πλέον είναι πώς θα αναδιοργανωθεί το κόμμα – ξεκινώντας από την ηγεσία του. Στην τελευταία του ομιλία, ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέλαβε «την ευθύνη για αυτή την απώλεια», ανακοινώνοντας ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις μόλις υπάρξουν επίσημες ρυθμίσεις για την επιλογή του διαδόχου του.
Πρώτο φαβορί για να τον διαδεχθεί θεωρείται από τις εταιρείες στοιχημάτων η Κέμι Μπάντενοχ, η 44χρονη βουλευτής από το βορειοδυτικό Εσεξ, καθώς θεωρείται κάποια που θα μπορέσει να ενώσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος με το Κέντρο. Η ηγεσία των Συντηρητικών συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να συζητήσει τα επόμενα βήματα, ενώ η «επιτροπή του 1922» των βασικών βουλευτών των Τόρις πρόκειται να συνεδριάσει αύριο, κατά την ορκωμοσία των νέων βουλευτών.