Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν έκθεση του ΟΗΕ για τη δημιουργία «κλίματος φόβου»

Οι Ταλιμπάν ανέφεραν πως έχουν δώσει «επεκτεινόμενο ρόλο» στο ισχυρό υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Έκλυσης των Ηθών (ΥΠΑΠΕΗ), απορρίπτοντας έκθεση του ΟΗΕ που κατηγορεί την αστυνομία ηθών αυτήν ότι δημιουργεί «κλίμα φόβου» στο Αφγανιστάν.

«Η κατάσταση απαιτεί επεκτεινόμενο ρόλο» για το ΥΠΑΠΕΗ, ανέφερε η αφγανική de facto κυβέρνηση, αντικρούοντας, μία προς μία, τις κατηγορίες που περιέχει έκθεση αφιερωμένη στο υπουργείο συνταγμένη από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), αφού είναι «αβάσιμες», κατ’ αυτήν.

Η UNAMA υπογράμμισε στην έκθεσή της πως «οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το ΥΠΑΠΕΗ και επίσης «ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της εφαρμογής των μέτρων του» οδήγησαν στη «δημιουργία κλίματος φόβου», στον «εκφοβισμό μερίδων του πληθυσμού» του Αφγανιστάν.

Το ΥΠΑΠΕΗ είναι κάθε άλλο παρά απλό υπουργείο: είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των διαταγμάτων του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, του Χιμπατουλάχ Αχουνζάντα κι έχει πελώριο αντίκτυπο στη δημόσια και στην ιδιωτική ζωή των πολιτών του Αφγανιστάν.

Ο αντίκτυπός του είναι «δυσανάλογος» και «μεροληπτικός» σε βάρος των γυναικών, εκτίμησε η UNAMA, η οποία καταγράφει αριθμούς συλλήψεων, σωματικών τιμωριών, εκφοβισμών, παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή κ.ο.κ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στέκεται ιδιαίτερα στα μέτρα που πλήττουν τις γυναίκες, ολοένα λιγότερο ορατές στα μέσα ενημέρωσης, αναγκασμένες σε ουσιαστικά όλες τις περιπτώσεις να συνοδεύονται από μαχράμ (άνδρα προστάτη) όταν βγαίνουν από το σπίτι, καθώς και να φορούν χιτζάμπ (μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά και τον λαιμό).

Έχουν επίσης εκδιωχθεί από πάρκα και δημόσια λουτρά ή υποχρεωθεί να κλείσουν μικρές επιχειρήσεις που τυχόν διέθεταν, για παράδειγμα ινστιτούτα ομορφιάς.

Οι άνδρες πλήττονται επίσης από τα φιρμάνια του ΥΠΑΠΕΗ, συνεχίζει η UNAMA. Στην έκθεση γίνεται λόγος για δημόσιες μαστιγώσεις ανδρών διότι δεν πήγαν στην απογευματινή προσευχή, για συλλήψεις κουρέων και βίαιη μεταχείριση άλλων διότι περιποιήθηκαν γενειάδες πελατών ή τους έκαναν «δυτικές» κομμώσεις.

Σε παράρτημα της έκθεσης με την αναλυτική απάντησή τους (σελ. 24-25), οι de facto αρχές των Ταλιμπάν διαψεύδουν πως έγιναν συλλήψεις σε κάποιες επαρχίες, αναγνωρίζουν ωστόσο πως κουρεία έκλεισαν.

Διαβεβαιώνουν ότι «τα μέσα ενημέρωσης είναι ελεύθερα» αφότου εγκαθιδρύθηκε ξανά «το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» και πως οι γυναίκες έχουν δυνατότητα να πηγαίνουν «σε πάρκα και δημόσιους χώρους».

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν κάνει επίσης λόγο για περιπτώσεις «κακομεταχείρισης», «αυθαίρετων συλλήψεων» και «φυλακίσεων» Αφγανών επειδή άκουγαν μουσική, η οποία, παρότι δεν έχει εκδοθεί επίσημο διάταγμα γι’ αυτό, είναι ουσιαστικά απαγορευμένη από το υπουργείο διότι «επιτίθεται στις ρίζες του ισλάμ».

Αν πλέον δημιουργήθηκε μηχανισμός για τη λήψη παραπόνων του πληθυσμού περί καταχρήσεων από το υπουργείο, οι γυναίκες είναι στην πράξη αποκλεισμένες από αυτόν κι οι Αφγανοί γενικά δεν τον εμπιστεύονται, σύμφωνα με την UNAMA.

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής de facto κυβέρνησης Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ σχολίασε χθες μέσω X ότι «οι συντάκτες της έκθεσης της UNAMA αποπειρώνται να κρίνουν το Αφγανιστάν από δυτικό πρίσμα», κάτι που «δεν είναι σωστό», διότι πρόκειται για «μουσουλμανική κοινωνία».

«Τα δικαιώματα των πολιτών δυνάμει του ισλαμικού νόμου είναι εγγυημένα, οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με βάση τη σαρία και κανένας δεν υφίσταται καταπίεση», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού σχήματος του σουνιτικού φονταμενταλιστικού κινήματος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.