Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΑΑΔΕ: «Χάρτινος Δράκος» κατά φοροδιαφυγής

Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί, προχώρησαν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μια επιχείρηση, με την κωδική ονομασία, «Χάρτινος Δράκος».

Αναλυτικότερα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μέσω ανώνυμων καταγγελιών στη σχετική πλατφόρμα και στην εφαρμογή appodixi, εντοπίστηκαν επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες εξέδιδαν αποδείξεις με μη αναγνώσιμο QR code.

Από την έρευνα, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι:

-Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την πραγματική αξία των αποδείξεων, μέσω της μεταφοράς της υποδιαστολής κατά ένα δεκαδικό ψηφίο.

-Τόσο αυτές οι επιχειρήσεις, όσο και άλλες 285, είναι κινεζικών συμφερόντων, και είχαν προμηθευτεί μηχανισμούς και λογισμικό από τους ίδιους προμηθευτές.

-Οι δύο επιχειρήσεις έχουν διαχειριστές Κινέζους, κατοίκους Σλοβακίας, κοινό εκπρόσωπο, Έλληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρείες με ύποπτη φορολογική συμπεριφορά, αλλά και κοινό λογιστή με τους προμηθευτές τους.

-Όλες οι επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ.

-Όλες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει, μέσα σε 27 ημέρες, 220.000 αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

-Όταν η πληρωμή είναι σε μετρητά, επιλέγεται στον μηχανισμό αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται μειωμένη έως και 90%.

-Όταν η πληρωμή είναι με κάρτα, επιλέγεται αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται στο πλήρες ποσό.

Η επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα, σε 11 σημεία, σε όλη την Ελλάδα: Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Πατήσια, Πόρτο Ράφτη, Κομοτηνή, Κω, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κόρινθο.

Υπό την επίβλεψη εισαγγελικών λειτουργών, οι ελεγκτές προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στις έδρες των επιχειρήσεων, αλλά και σε εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, παριστάνοντας τους πελάτες.

Συνολικά κατασχέθηκαν, όπως ανακοινώθηκε αντίγραφα περιεχομένων server, αρχεία βάσεων δεδομένων, σκληροί δίσκοι, USB, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορολογικοί μηχανισμοί, εκτυπωτές

Τρεις ημέρες μετά την επιχείρηση, ο εκ των βασικών υπόπτων μοναδικός εταίρος/Διαχειριστής της εταιρείας Μηχανογράφησης (Κινέζος κάτοικος Σλοβακίας 1) ομολόγησε, με επιστολή του, ότι μετά από τη λήψη χρηματικού ποσού, επενέβη στη λειτουργία των φορολογικών λογισμικών - μηχανημάτων, μεταβάλλοντας κατάλληλα τα δεδομένα αναφοράς και αποκρύπτοντας πραγματικά στοιχεία!

Όπως δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «η κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής, ανεξαρτήτως μεγέθους έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Γι' αυτό και απαιτείται ευελιξία. Για εμάς στην ΑΑΔΕ η φοροδιαφυγή είναι υπαρξιακή προτεραιότητα και θα μας βρίσκει διαρκώς μπροστά της. Ανεξαρτήτως του πόσο σύνθετη, πόσο μικρή ή μεγάλη, πόσο οργανωμένη είναι.

Ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως περιπλοκότητας, ανεξαρτήτως "ευρηματικότητας" αυτών που σχεδιάζουν, όλων αυτών που στο τέλος της ημέρας διαπράττουν φοροδιαφυγή, ο "Χάρτινος Δράκος" τούς έχει μικρές πιθανότητες και ελάχιστο διάστημα επιβίωσης. Να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι εμείς στην ΑΑΔΕ υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή».