Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ειδική σήμανση σε ταξί και λαϊκές αγορές για πληρωμές μέσω POS

Nα βάλει τέλος σε όσους με διάφορες δικαιολογίες επιχειρούν να αποφύγουν πληρωμές με κάρτες επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο, ενώ ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ διπλασιάζει τους ελέγχους σε ταξί και λαϊκές αγορές.

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης 17/7 στη Βουλή προβλέπεται ότι σε ειδικές δραστηριότητες, στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω αποφυγής πληρωμής με κάρτα, οι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν ειδική σήμανση (ταμπέλα), με την οποία στα ελληνικά και στα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS, και θα παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες. Σε όσους παραλείπουν αυτή την υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Οι επαγγελματικές δραστηριότητες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι πρώτοι που θα υποχρεωθούν να τοποθετήσουν την ειδική σήμανση θα είναι οι εκμεταλλευτές ταξί και οι έμποροι στις λαϊκές αγορές.

Με την τροπολογία ορίζεται ότι θα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα και οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία με τις κάρτες.

Αυτή τη στιγμή το δικαίωμα επιβολής προστίμου το έχει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΙΜΕΑ), καθώς πρόκειται για αγορανομικό έλεγχο. Δηλαδή, σήμερα με το ισχύον καθεστώς γίνονται έλεγχοι από τους εφοριακούς, οι οποίοι στέλνουν τις διαπιστώσεις του ελέγχου στη ΔΙΜΕΑ και η τελευταία επιβάλλει το πρόστιμο.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, οι παραπάνω κατηγορίες έχουν τερματικά POS, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν.

Συγκεκριμένα καταγράφεται από τους ελέγχους που διενεργούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ άρνηση να δεχθούν κάρτα στις λαϊκές αγορές και στα ταξί. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (ΕΛΚΕ, ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ) 2.360 φορολογικοί έλεγχοι σε ταξί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χίο και Κέρκυρα. Πρόκειται για ελέγχους επαλήθευσης της κατοχής του POS και εξασφάλισης της ορθής διασύνδεσής του με τις εφαρμογές της ΑΑΔΕ.

Οι εν λόγω έλεγχοι είχαν κυρίως συμμορφωτικό χαρακτήρα και περιελάμβαναν αυστηρές συστάσεις για την ενημέρωση του πελάτη ως προς τη δυνατότητά του να εξοφλεί με κάρτα.

Διαπιστώθηκε υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης, με εξαίρεση 38 περιπτώσεις στις οποίες ο έλεγχος έπραξε τα δέοντα και προχώρησε στον καταλογισμό των προσηκουσών κυρώσεων.

 

 

 

    

 

randomness