Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνάντηση Φάνη Σπανού με Σκυλακάκη -Γραφάκο για το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα

Mε τον Υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Γραφάκο συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα για το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων , ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ,  η Δήμαρχος Χαλκίδας Ελενα Βάκα και ο Δήμαρχος Δελφών και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς  Παναγιώτης Ταγκαλής .  Τόσο ο Περιφερειάρχης οσο και οι δύο Δήμαρχοι  παρουσίασαν στον υπουργό και τον γενικό γραμματέα τα προβλήματα που εχουν δημιουργηθεί  σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά οριακή την κατάσταση σε πολλούς Δήμους της Εύβοιας και της Φθιώτιδας . Οι αυτοδιοικητικοί της Περιφέρειας ζήτησαν απο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει αμεσα σε  προσωρινή επίλυση των ζητημάτων, μέσω της δημιουργίας ΧΥΤΥ στη Λαμία και τη Χαλκίδα , ενω για την  στρατηγική αντιμετώπιση του ζητήματος δεν απέκλεισαν την προοπτική οι δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις δύο πόλεις να γίνουν με ΣΔΙΤ. 
''Η Περιφέρεια Στερεάς  πέρα και πάνω από αρμοδιότητες, βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή λύση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα'' δηλώνει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός . 
''Στηρίζουμε τους Δήμους της Περιφέρειάς μας στις προσπάθειες για βιώσιμες λύσεις - άμεσες και μακροπρόθεσμες - στο φλέγον ζήτημα των σκουπιδιών.
Στη Χαλκίδα και την Εύβοια η κατάσταση είναι πραγματικά ασφυκτική και για μία ακόμη φορά ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην κοινή προσπάθεια'' καταλήγει στη δηλωσή του ο κ. Σπανός ..
Στο επίκεντρο της συζήτησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος τέθηκε το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα ο Δήμος Χαλκιδέων και οι Δήμοι της νότιας και κεντρικής Εύβοιας, καθώς πρέπει να υλοποιηθούν τα σημαντικά έργα υποδομής, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό του Φ.Ο.Δ.Σ.Α και το Π.Ε.Σ.Δ.Α, το οποίο ήδη εκπονείται από τον Φορέα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι λύσεις του προβλήματος είναι  ως προσωρινή και κατεπείγουσα, η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Υ Χαλκίδας και βέβαια η οριστική, που αφορά στην κατασκευή της Μ.Ε.Α Χαλκίδας, στη θέση Π.Ε.Ι Δοκού. Για τις λύσεις αυτές συζητήθηκαν και περαιτέρω διαδικαστικά ζητήματα, όπως η έγκριση της τροποποίησης της Α.Ε.Π.Ο του Χ.Υ.Τ.Υ και παράλληλα, η υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότησή του, για τα οποία, ήδη, ο Γενικός Γραμματέας έχει προχωρήσει σε ενέργειες.
Επιπλέον, από τη Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπρόεδρο του Φορέα εκφράστηκε η αντίθεση στη δημιουργία ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα, μια ιστορική περιοχή, ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά από τη βιομηχανική δράση.
Ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Χ.Υ.Τ.Υ και να στηρίξουν τις προτάσεις του Φορέα για τη δημιουργία Μ.Ε.Α στο Π.Ε.Ι Δοκού στη Χαλκίδα, με τη διαδικασία Σ.Δ.Ι.Τ, σύμφωνα με τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
Μετά τη συνάντηση, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, δήλωσε: «Η προσωρινή λύση του Χ.Υ.Τ.Υ και η μόνιμη λύση της Μ.Ε.Α Χαλκίδας στο Π.Ε.Ι Δοκού είναι πλέον μονόδρομος, στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων και των Δήμων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας. Όλοι μαζί, Δήμοι, Περιφέρεια και Φ.Ο.Δ.Σ.Α είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε για τον κοινό σκοπό της αποσυμφόρησης των Δήμων μας και την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Όλες οι προτάσεις που θέσαμε στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα εκφράζουν αυτόν ακριβώς τον στόχο, ο οποίος, όπως τονίσαμε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην περιοχή της Αυλίδας, άποψη που βρίσκει σύμφωνη και ολόκληρη την τοπική κοινωνία».
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, τόνισε: «Εκθέσαμε στον Υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη και στον Γενικό Γραμματέα, Μανώλη Γραφάκο την εξαιρετικά οριακή κατάσταση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα, καθώς και τα κατεπείγοντα αιτήματά μας για την άμεση, προσωρινή, επίλυση των ζητημάτων, μέσω της δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Υ στη Λαμία και τη Χαλκίδα. Μιλήσαμε και για τη στρατηγική αντιμετώπιση του ζητήματος, μέσα από τα έργα Σ.Δ.Ι.Τ, για τη δημιουργία Μ.Ε.Α στις πόλεις μας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πέρα και πάνω από αρμοδιότητες, βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή λύση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα».
Αξίζει να σημειωθεί οτι για το ενδεχόμενο κατασκευής ιδιωτικής ΜΕΑ στην Αυλίδα ομοφώνως  κατά δηλώνουν Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων της Αυλίδας επισημαίνοντας ότι θα προβούν σε όλες τις διαθέσιμες ενέργειες, προκειμένου να την αποτρέψουν.
Στην ομόφωνη απόφαση που πηραν αναφέρουν χαρακτηριστικά οτι ''η  Αυλίδα έχει αντέξει ένα από τα μεγαλύτερα φορτία της βιομηχανοποίησης και ο προσανατολισμός μας πρέπει να είναι η περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη και η ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο ούτε ως λύση στη διαχείριση των δικών μας απορριμμάτων, ούτε ως λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων άλλων δήμων εκτός Ευβοίας».