Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στο πόδι η Στερεά για τα σκουπίδια!

• Συνάντηση Φάνη Σπανού και Δημάρχων με Σκυλακάκη - Γραφάκο για το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων - Τι προτείνουν, τι απορρίπτουν - Την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητούν οι παρατάξεις Απόστολου Γκλέτσου και Λουκά Αποστολίδη

 

Mε τον Υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Γραφάκο συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα για το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η Δήμαρχος Χαλκίδας Ελενα Βάκα και ο Δήμαρχος Δελφών και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς Παναγιώτης Ταγκαλής.

Τόσο ο Περιφερειάρχης οσο και οι δύο Δήμαρχοι παρουσίασαν στον υπουργό και τον γενικό γραμματέα τα προβλήματα που εχουν δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά οριακή την κατάσταση σε πολλούς Δήμους της Εύβοιας και της Φθιώτιδας. Οι αυτοδιοικητικοί της Περιφέρειας ζήτησαν απο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει αμεσα σε προσωρινή επίλυση των ζητημάτων, μέσω της δημιουργίας ΧΥΤΥ στη Λαμία και τη Χαλκίδα, ενώ για την στρατηγική αντιμετώπιση του ζητήματος δεν απέκλεισαν την προοπτική οι δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις δύο πόλεις να γίνουν με ΣΔΙΤ.

''Η Περιφέρεια Στερεάς πέρα και πάνω από αρμοδιότητες, βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή λύση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα'' δηλώνει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

''Στηρίζουμε τους Δήμους της Περιφέρειάς μας στις προσπάθειες για βιώσιμες λύσεις - άμεσες και μακροπρόθεσμες - στο φλέγον ζήτημα των σκουπιδιών.

Στη Χαλκίδα και την Εύβοια η κατάσταση είναι πραγματικά ασφυκτική και για μία ακόμη φορά ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην κοινή προσπάθεια, δηλώνει ο Περιφερειάρχης. Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα τονίζει :''Εκθέσαμε στον Υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη και στον Γενικό Γραμματέα, Μανώλη Γραφάκο την εξαιρετικά οριακή κατάσταση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα, καθώς και τα κατεπείγοντα αιτήματά μας για την άμεση, προσωρινή, επίλυση των ζητημάτων, μέσω της δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Υ στη Λαμία και τη Χαλκίδα. Μιλήσαμε και για τη στρατηγική αντιμετώπιση του ζητήματος, μέσα από τα έργα Σ.Δ.Ι.Τ, για τη δημιουργία Μ.Ε.Α στις πόλεις μας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πέρα και πάνω από αρμοδιότητες, βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή λύση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα».

Στο επίκεντρο της συζήτησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος τέθηκε το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα ο Δήμος Χαλκιδέων και οι Δήμοι της νότιας και κεντρικής Εύβοιας, καθώς πρέπει να υλοποιηθούν τα σημαντικά έργα υποδομής, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό του Φ.Ο.Δ.Σ.Α και το Π.Ε.Σ.Δ.Α, το οποίο ήδη εκπονείται από τον Φορέα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι λύσεις του προβλήματος είναι ως προσωρινή και κατεπείγουσα, η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Υ Χαλκίδας και βέβαια η οριστική, που αφορά στην κατασκευή της Μ.Ε.Α Χαλκίδας, στη θέση Π.Ε.Ι Δοκού. Για τις λύσεις αυτές συζητήθηκαν και περαιτέρω διαδικαστικά ζητήματα, όπως η έγκριση της τροποποίησης της Α.Ε.Π.Ο του Χ.Υ.Τ.Υ και παράλληλα, η υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότησή του, για τα οποία, ήδη, ο Γενικός Γραμματέας έχει προχωρήσει σε ενέργειες.

Επιπλέον, από τη Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπρόεδρο του Φορέα εκφράστηκε η αντίθεση στη δημιουργία ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα, μια ιστορική περιοχή, ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά από τη βιομηχανική δράση.

Ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Χ.Υ.Τ.Υ και να στηρίξουν τις προτάσεις του Φορέα για τη δημιουργία Μ.Ε.Α στο Π.Ε.Ι Δοκού στη Χαλκίδα, με τη διαδικασία Σ.Δ.Ι.Τ, σύμφωνα με τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

Μετά τη συνάντηση, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, δήλωσε: «Η προσωρινή λύση του Χ.Υ.Τ.Υ και η μόνιμη λύση της Μ.Ε.Α Χαλκίδας στο Π.Ε.Ι Δοκού είναι πλέον μονόδρομος, στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων και των Δήμων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας. Όλοι μαζί, Δήμοι, Περιφέρεια και Φ.Ο.Δ.Σ.Α είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε για τον κοινό σκοπό της αποσυμφόρησης των Δήμων μας και την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Όλες οι προτάσεις που θέσαμε στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα εκφράζουν αυτόν ακριβώς τον στόχο, ο οποίος, όπως τονίσαμε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην περιοχή της Αυλίδας, άποψη που βρίσκει σύμφωνη και ολόκληρη την τοπική κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί οτι για το ενδεχόμενο κατασκευής ιδιωτικής ΜΕΑ στην Αυλίδα ομοφώνως κατά δηλώνουν Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων της Αυλίδας επισημαίνοντας ότι θα προβούν σε όλες τις διαθέσιμες ενέργειες, προκειμένου να την αποτρέψουν.

Στην ομόφωνη απόφαση που πηραν αναφέρουν χαρακτηριστικά οτι ''η Αυλίδα έχει αντέξει ένα από τα μεγαλύτερα φορτία της βιομηχανοποίησης και ο προσανατολισμός μας πρέπει να είναι η περαιτέρω τουριστική της ανάπτυξη και η ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο ούτε ως λύση στη διαχείριση των δικών μας απορριμμάτων, ούτε ως λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων άλλων δήμων εκτός Ευβοίας».

Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση: ''Ναι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χαλκίδα με θέμα την ίδρυση ιδιωτικής ΜΕΑ''

Εμμένει στο αίτημα της για διεξαγωγή του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου στη Χαλκίδα και οχι στο Δήμο Αγράφων οπως προγραμματίζεται απο το προεδρείο, η παράταξη του Απόστολου Γκλέτσου καθώς οπως αναφέρει σε ανακοινωσή της ''συντρέχουν σοβαροί λόγοι''

''Είμαστε υπέρ της αλλαγής έδρας διεξαγωγής του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου αν και δεν καταλαβαίνουμε το «κατεπείγον» του θέματος, δεδομένων ότι δεν αναλύονται καθόλου οι λόγοι του «κατεπείγοντος» του θέματος, που απεστάλη μόλις χθες, αργά το μεσημέρι, απλά και μόνο με ένα εισηγητικό για την τοποθεσία διεξαγωγής του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Δήμο Αγράφων.

Γνωρίζουμε ενδελεχώς τα προβλήματα του Δήμου Αγράφων και πολλές φορές τα έχει θίξει η Παράταξή μας και ειδικά στην Περιβαλλοντική Επιτροπή, στηλιτεύοντας τις πρακτικές «εγκατάλειψης» της Περιφέρειας είτε για την απαράδεκτη εγκατάσταση φαραωνικών φωτοβολταϊκών στη λίμνη των Κρεμαστών ή για τους επίδοξους ιδιώτες μικρών υδροηλεκτρικών έργων, που θέλουν να δεσμεύσουν ρέματα και ποταμούς από τα ανάντι αλλάζοντας το υδρολογικό και οικολογικό ισοζύγιο στην περιοχή. Κι ενώ η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών «παραμονεύει»…

Όμως, σας υπενθυμίζουμε ότι από τις 12/7, εγγράφως, είχαμε αιτηθεί να συζητηθεί το ζέον ζήτημα, όχι μόνο της Εύβοιας αλλά και ολόκληρης της Στερεάς, της ανακοίνωσης της ίδρυσης ιδιωτικής Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στα τσιμεντάδικα της Χαλκίδας και μάλιστα δια στόματος του αρμοδίου Γ. Γραμματέα Συντονισμού & Διαχείρισης Αποβλήτων της Κυβέρνησης, το οποίο ευλόγως δεν θα μπορούσε να συζητηθεί πουθενά αλλού εκτός από την Χαλκίδα. Ζήτημα κατεπείγον που αποδεικνύεται και από την «άτυπη» σύσκεψη που συγκάλεσε την προηγούμενη Δευτέρα, η Δήμαρχος Χαλκιδαίων με τη συμμετοχή μάλιστα όχι μόνο Δημάρχων της Κ. και Ν. Εύβοιας και Βουλευτών του Νομού από όλα τα κόμματα αλλά επιπλέον και με τη συμμετοχή του ίδιου του κ. Περιφερειάρχη καθώς και δύο Αντιπεριφερειαρχών από την Εύβοια (της παράταξής σας).

Επιπλέον δε, σας επισημαίνουμε ότι έως τότε δεν υπήρχε ακόμη επισήμως η πρότασή σας για τα Άγραφα.

Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι, για μία ακόμη φορά, προσπαθείτε να αποφύγετε το «πρόβλημα» με τερτίπια και παρελκυστικές πολιτικές, προσπαθώντας επιπλέον να προκαλέσετε μια ιδιότυπη, επίπλαστη και αποπροσανατολιστική διχογνωμία, στα πλαίσια ενός πρωτόγνωρου τοπικού κοινωνικού αυτοματισμού, περί Αγράφων ή Χαλκίδας ως τόπους διεξαγωγής του ΠΣ και ποιες περιοχές δήθεν έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα,

Σας δηλώνουμε ευθαρσώς ότι εμείς δεν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους μικροπολιτικά παιχνίδια και ως εκ τούτου στη δεύτερη ψηφοφορία θα απέχουμε, δηλώνοντας ΑΡΝΗΣΗ ΨΗΦΟΥ !

Εξακολουθώντας να υποστηρίζουμε το αίτημά μας για τη διεξαγωγή του επόμενου συμβούλιου στη Χαλκίδα για τους σοβαρούς λόγους που προαναφέρθηκαν, σας γνωστοποιούμε ότι είτε τη φέρετε τη συζήτηση ή όχι ακόμη και στο μεθεπόμενο ΠΣ, εμείς θα συνεχίζουμε να οχλούμε και να παλεύουμε με τον κόσμο και τους πολίτες της Περιφέρειας ώστε το «τρίγωνο της αμαρτίας» Τανάγρα – Χαλκίδα – Θήβα να μην εξελιχθεί, όπως προγραμματίζεται αφενός με τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα και αφετέρου με την επικείμενη μονάδα επεξεργασίας και καύσης αστικών αποβλήτων, στη μεγάλη ΧΑΒΟΥΖΑ του μέλλοντός μας

Παρακαλώ για δικές σας ενέργειες, αναμένοντας την άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Χαλκίδα με Θέμα: Ίδρυση ιδιωτικής ΜΕΑ στην περιοχή Τσιμεντάδικα της Χαλκίδας''

Η παράταξή του Λουκά Αποστολίδη προτείνει την διεξαγωγή ειδικής μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με την συμμετοχή της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ αλλά και των υπηρεσιών του έτσι ώστε να διασαφηνιστούν οι αιτίες που ανατρέπουν τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό, να αποφανθεί το Συμβούλιο αρνητικά χωρίς αστερίσκους για την προοπτική της ιδιωτικής ΜΕΑ αλλά και το ενδεχόμενο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων σε μονάδες τσιμεντοβιομηχανίας ή σε ιδιωτικές μονάδες καύσης, να καταγγελθεί η μεθόδευση που ματαίωσε την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness